EHF 1996/1997DVSC-Symphonia-Otelul Galati 17-14

A 75. nemzetközi kupatalálkozó következik

Szombaton immár harmadszor találkoznak román ellenféllel Csapó Erikáék

1997. február 4. - Hajdú-bihari Napló (Kozák Zoltán)

Jubileumi mérkőzésre kerül sor szombaton este fél hattól az EHF-kupa negyeddöntőjében. A DVSC-Symphonia a román Otelul Galati együttesét fogadja, s ez lesz a piros-fehér klub hetvenötödik európai kupatalálkozója.

A debreceni kézilabdás hölgyek először az 1985-86-os szezonban kóstolhattak bele a nemzetközi kupacsaták légkörébe. A Komáromi Ákos által irányított újonc alakulat azonban cseppet sem volt megilletődve, meg sem állt a döntőig. A lipcseiek akkor még túl nagy falatnak bizonyultak, de a döntőbe jutással a debreceniek letették a névjegyüket a nemzetközi porondon.

A bemutatkozás (DMVSC - DHC Neerpelt 44-11, 1986. januárjában) óta eltelt tizenegy esztendő alatt összesen 74 mérkőzésen játszottak a Loki kézisei, s 46 alkalommal hagyták el győztesen a pályát. A döntetlenek száma 6, a vereségeké pedig 22. A DVSC méltán nevezhető "EHF-kupa specialistának", hiszen ebben a sorozatban (illetve elődjében az IHF-kupában) idén már hetedik alkalommal vesz részt. Ezenkívül a krónikák négy KEK- és egy BEK-indulást jegyezhettek fel. A bő egy évtized során hatszor verekedte be magát a döntőbe a gárda, s négy sikertelen kísérlet után két évvel ezelőtt végre teljesült a cívisváros álma: Jeddi Máriáék elnyerték az EHF-kupát. A tavalyi kiírásban pedig a címvédés is sikerült. Úgy tűnik, a sors igazságot szolgáltatott, hiszen a harmadik és a negyedik kupadöntőt is az idegenben lőtt kevesebb gól miatt bukta el a Loki, a két győztesen megvívott fináléban azonban Fortuna végre a mieink kezét fogta, s az idegenbeli találatok a piros-fehér mezesek javára döntöttek.

Az EHF- (korábban IHF-) kupa 1982 óta íródó történetében a DVSC-Symphonia az egyetlen olyan együttes, amely kétszer egymás után is el tudta hódítani az öreg kontinens harmadik számú trófeáját. Ráadásul a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplését tekintve is első helyen állnak a debreceniek. Az FTC, a Bp. Spartacus, a Vasas, a Dunaferr és a DVSC nyerte már el valamelyik európai kupát, de csak a Loki büszkélkedhet két diadallal.

A piros-fehér gárda hazai pályán 40 kupameccset játszott eddig, s ebből 35-öt meg is nyert, 3 alkalommal végzett döntetlenre, s mindössze 2-szer szenvedett vereséget. A debreceni pokolból utoljára 1989. március 19-én az osztrák Hypobank Wien tudott győztesen távozni. Lassan nyolc éve tart már tehát a veretlenségi széria, az azóta lejátszott 29 találkozó mérlege: huszonhét győzelem és két döntetlen. A fantasztikus sorozat 1995. március 19-én - azaz - napra pontosan hat évvel a Hypótól elszenvedett vereség után kis híján megszakadt. A német Buxtehude ugyanis tíz perccel a meccs vége előtt öt góllal vezetett, s a helyzet teljesen reménytelennek tűnt. A Köstner-gárda azonban kiegyenlített, s a visszavágón végül a döntőbe jutást is kiharcolta.

Kupameccsek kapcsán gyakran felmerül a kérdés: otthon vagy idegenben jobb kezdeni? Nos a sorsolás eddig úgy hozta, hogy a DVSC-Symphonia 21-szer kezdhetett hazai pályán, s ebből az ellenfelek csak 7 alkalommal tudták ledolgozni a Debrecenben szerzett hátrányukat. (Pontosabban csak 6-szor, hiszen a Hypo mindkét összecsapást megnyerte.) 11-szer kezdett idegenben a csapat, s a visszavágón a fanatikus szurkolótábor segítségével nyolcszor ki is vívta a továbbjutást, egy alkalommal pedig a kupagyőzelmet. Négyszer mindkét találkozóra Debrecenben került sor, egyszer pedig idegenben volt az oda-, és a visszavágó is. Valamennyi párharc a Loki továbbjutásával végződött.

Érdekesség, hogy a tizenegy év alatt a Radnicski Beograd háromszor is a debreceniek útjába került. 1990. januárjában nyolcgólos előnyre tettek szert otthon a jugoszlávok, Szilágyiék azonban szinte hihetetlen bravúrt hajtottak végre a második meccsen, 33-17-re lépték le nagynevű riválisukat.

A belgrádiak alaposan visszavágtak, egy év múlva a KEK elődöntőjében, újabb esztendő elteltével pedig a KEK fináléjában győzték le a DVSC csapatát. Szerencsére a Radnicskitól idén nem kell tartanunk, ugyanis a jugók a City-kupában rajtoltak, s ott is már a nyolcaddöntőben elvéreztek.

S végül essék szó a keleti szomszédainkkal vívott csatákról is, hiszen az Otelul Galati gárdájának "személyében" immár harmadszor találkoznak román ellenféllel Csapó Erikáék. 1990. áprilisában a KEK elődöntőjében a Terom Iasi ellen 11, az 1994-95-ös EHF-kupakiírásban a Zalau ellen pedig 10 gólos előnyt sikerült kiharcolni hazai pályán. S bár a továbbjutás egyszer sem forgott veszélyben, azért intő jel, hogy a visszavágó mindkét alkalommal ötgólos román sikert hozott.


Kozák Zoltán

Forrás: Hajdú-bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

április 21., 20:31

Hat góllal vertük a Mosonmagyaróvárt

Megvolt rá az esély, hogy nagyobb arányban nyerjen a DVSC SCHAEFFLER a Mosonmagyaróvár ellen, mint amennyivel kikapott ősszel, de végül nem sikerült. Sima győzelem volt, mégsem tudtak neki örülni a lányok. Tovább...

április 20., 17:00

Rangadóval folytatjuk!

A hosszú válogatott szünet után vasárnap 18 órakor, a Mosonmagyaróvár elleni mérkőzéssel folytatódik a bajnokság a DVSC SCHAEFFLER számára. Mivel a legutóbbi három szezon bronzérmese találkozik a Hódosban, nem túlzás kijelenteni, hogy a hátralevő időszak egyik kulcsmeccse vár a debreceni lányokra. Tovább...

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...