KEK 1989/1990DVSC-Radnicski Beograd 33-17

A diadal tanulságai

A mérkőzés hatvanadik percének leteltét jelző sípszó után kollégám örömittasan ugrott fel a sporttudósítói kispadról, amelyet már 43 éve koptat és csillogó szemmel annyit mondott, hogy pályafutásának legszínvonalasabb, legizgalmasabb mérkőzését látta. A péntek estihez hasonló élményeket még soha sem élt át kézilabda-mérkőzésen.

1990. január 22. - Hajdú-bihari Napló (Hajdú Károly)

Valóban páratlan élményben részesült a két csapat és a sportcsarnokban tartózkodó 2500-3000 szurkoló, szimpatizáns, érdeklődő. Mi - akik ott ültünk -, érezzük igazán a ritkán megismételhető csoda ízét, zamatát. Azért írom ezt, mert másnap megtekintettem videón a tévéközvetítést és ott már az üveg hűvössége által "megszűrt" történések látszottak.

Sajnos, ha a kamera is csak a történéseket tudta tükrözni, akkor a papíron még nehezebb közvetíteni a szikrázó érzelmeket. Talán egy Krúdy zsenialitású szellem varázsolhatná Önök, a mérkőzésről hiányzó olvasók elé az elfeledhetetlen estét.

A szurkolók síppal, dobbal, nádi hegedűvel teremtették meg a DVSC kézilabdázónőit egekbe emelő atmoszférát. Az egyesület és a szakosztály vezetőire is átragadt az "itt és most mutassuk meg" szelleme, mert a találkozó előtt egy-egy kézilabdázónőt félrevonva, halkan, de jelentőségteljesen pusmogtak velük. Eszembe jutott a magyar labdarúgóknál már kikristályosodott igazság, hogy pénzzel a játéktudást, a fizikai felkészültséget nem lehet növelni, pótolni, legfeljebb az akarati tényezőket változtathatja meg az ilyenfajta ösztönzés.

Pénteken este a városi sportcsarnokban a DVSC-s lányok küzdeni tudásával nem is volt hiba. A játék technikai és taktikai elemeit pedig még nem felejtették el, igaz Belgrádban majdnem rácáfoltak erre.

Szóval, a DVSC kézilabdacsapata győzött, lehengerelte ellenfelét és továbbjutott a KEK-ben. A sikert előidézte a csapat egysége, de ezen belül majd mindenki kiválóan játszott egyénileg is. Harmadsorban az összhanghoz tartozik a szurkolók lelkes buzdítása is. Ám a pénteki csoda a többi csodához hasonlóan csak három napig tart - a néphit így vélekedik -, tehát ma, hétfőn, a negyedik napon már lehetünk egy nagyon kicsit, a kelleténél semmivel sem jobban ünneprontók. Azt javallom, hogy együtt, egymás mellé téve értékeljük a Radnicski elleni két összecsapást és így vonjunk le következtetéseinket.

Elsősorban a szurkolók által hangos szóval kinyilvánított sikervágy, a KEK-ben való nagyon jó szereplés kötelez bennünket arra, hogy elmondjuk, nem minden esetben juthat tovább a csapat az oda-visszavágó alapon rendezett fordulókból egyetlen mérkőzésen nyújtott teljesítménnyel. Adjon önbizalmat a péntek esti diadal, de a DVSC soha, egyetlen ellenfelének se adjon a belgrádihoz hasonló előnyt. Amellett tehát, hogy bebizonyította a DVSC kiváló felkészültségét, küzdeni tudását, mégis fontolják meg a kézilabdázók, hogy az igazi sikerhez fellángolások nem elégségesek, s ennek a csapatnak felesleges lenne egy pici kihagyás miatt banánhéjon elcsúszni.

A péntek estének olyan emlékei maradtak meg a sportcsarnokban ülő szurkolókban, de a tévénézőkben is, hogy legközelebb még ennél is többen akarnak majd bejutni a mérkőzésekre, reméljük nem hiába.


Hajdú Károly

Forrás: Hajdú-bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...