EHF 1993/1994HK Viborg-DVSC-Symphonia 23-20

A pokolból a mennyországba juthatnak

Holnap este fél hattól a visszavágó főpróbája: DVSC-Symphonia - Szegedi ESE

1994. május 10. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

Fotó: Horváth Katalin

A kézilabdásokat a vártnál korábbi érkezés miatt a szurkolók szűk, de annál lelkesebb tábora fogadta hétfőn délután

Május 8-án - vasárnap - a DVSC-Symphonia női kézilab­dacsapata fennállásának negye­dik - s talán a legreménykeltőbb - kupadöntőjéhez érkezett a dá­niai városban. A Loki két, ellen­tétes félidő után szinte győzelem­mel felérő, mindössze háromgó­los vereséget szenvedett attól az együttestől, amely idén már meg­nyerte a dán kupát, és nagy esé­lye van a dán bajnoki cím meg­szerzésére is. A vasárnap este ki­harcolt dicséretes eredmény jog­gal táplálhatja a reményt a deb­receni szurkolókban, hogy május 14-én - szombaton - a Loki eléri legnagyobb célját, negyedik kí­sérletre végre európai kupát nyer, s nem kis dicsőséget sze­rez az országnak is.

Az együttes pénteken reggel kezdte el útját, és a Malév járatá­val délután Koppenhágába, majd Herningbe érkezett, ahová a há­zigazdák az idei EHF-kupa első döntőjének helyszínét kijelölték. Az ottani hatalmas kiállítási terület, a Messecenter hatezer nézőt befogadó körcsarnokába szervez­ték a mérkőzést a nagy érdeklődés miatt, ugyanis az elmúlt héten a rendezőkhöz több mint 20 ezer jegyigénylés érkezett.

Dán női kézilabdacsapat utoljá­ra 28 évvel ezelőtt (!) nyert euró­pai kupát. A dán bajnokságban az utóbbi három évben örök második zöld-fehér együttes idén három vasat tart a tűzben. A dán kupát már megnyerte, a bajnoki döntő első mérkőzésén pedig 11 góllal verte a címvédő és nevesebb GOG Gudmét. A Viborg szeretné elhódítani az EHF-kupát is a fiatal, mindössze 30 éves koppenhágai edző vezetésével, aki a debreceni visszavágó eredményétől függet­lenül már biztos, hogy nyáron megválik együttesétől és vissza­tér a fővárosba.

Úgy éreztük, hogy feleannyi debreceni szurkoló buzdítása bi­zonyára még fergetegesebb lesz a Hódos Imre-sportcsarnokban.

A mérkőzés során a DVSC já­tékosai megjárták a poklot és a mennyországot. A mieink nagyon sok ziccert kihagytak, idegessé­gükben technikai hibákat vétettek, s bizony a dánok átlövéseivel szemben tehetetlenek voltak. A Viborg kíméletlenül kihasználta minden hibánkat. A máskor oly biztos kezű Brigittának sem ment az első félidőben a védés, de tár­sai is sokszor magára hagyták. Ko­máromi Ákosék változtatni pró­báltak, és szerencsésnek bizonyult, hogy húsz perc után a sérült Zupkó helyére állított Tarjánit Lajternével felcserélve eredeti helyé­re, a beállós posztra bevonták.

Bizony a szünetben a játékoso­kat s főleg kapusunkat nehéz volt megnyugtatni, de szerencsére si­került nekik lehiggadni. Igaz, hogy csak a 37. perc után, amikor a dánok már kilenc góllal (18-9-re, majd 19-10-re) vezettek. Ettől kezdve szinte minden megválto­zott varázsütésre. A már első féli­dőben is társaiban lelket tartó Tar­jáni négyszer volt eredményes, Szopóczy a bravúrok sorozatát mutatta be, Lajterné úgy küzdött, mint egy oroszlán, és Jeddi lélek­tani gólokat lőtt. A különbség pe­dig egyre csökkent, s az eredmény a 37. és az 52. perc közötti ne­gyedórában 19-10-ről 21-19-re változott! Mindebben nem csak a debreceniek erősödő fegyelmezett­sége, hanem a már-már elbizako­dott dánok fokozatos fáradása is közrejátszott. Szerencsére az oszt­rák játékvezetőkre sem lehetett pa­nasz, akik a mi szempontunk­ból is nagyvonalúan, korrekten fújtak.

Tarjáni faragta le a különbséget egygólosra (21-20). A dánok még egyszer, utoljára, összeszedték magukat, Klit és Hoffmann élesz­tette fel bennük a reményt, be­állítva a 23-20-as végered­ményt.

A debreceniek szünet után a padlóról keltek fel, a dánok kilencgólos előnyét követően. A Loki szünet után elsősorban harcossá­gával tűnt ki, és játékosai közül többen feljavultak, aminek meg is lett az eredménye. A látottak alap­ján szombaton Debrecenben feltét­lenül behozhatónak látszik a há­romgólos hátrány, de csak, ha a mieink nem bízzák el magukat, hanem a herningi első döntőn mu­tatott hibáikból okulnak.

A szombati döntőre a szurko­lók pedig már holnap - szerdán - délután öt órától "hangolhatnak", amikor kedvenc csapatuk, a DVSC-Symphonia a Hódos Imre-sportcsamokban bajnoki rangadón a Szegedet fogadja. Reményeiket tovább fokozhatja, hogy már Deb­recenben van az EHF-kupa, ame­lyet, reméljük, nem csak egyhetes megőrzésre adtak át az első dön­tő osztrák játékvezetői Németi Gyula szakosztályvezetőnek, hogy hozza el a visszavágóra.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...