City 1997/1998DVSC-Symphonia-Szpartak Kijev 25-27

A Szpartak Kijev diadalai

A DVSC-Symphonia történetének 77. (egyben első City-kupa) mérkőzésén az ukrán Szpartak Kijev együttesét fogadja vasárnap 14.30 órától a Hódos Imre- sportcsarnokban.

1997. november 7. - Hajdú-bihari Napló (Kozák Zoltán)

A Szpartak Kijev 13 alkalommal (1970, 71, 72, 73, 75, 77, 79, 81,83, 85, 86, 87, 88) nyerte el a legrangosabb európai kupát - jellemző, hogy a második legeredményesebb Hypo is "csak" hat BEK-sikert vallhat magáénak -, s további két alkalommal (1974, 89) jutott el a BEK fináléjába. Mivel a kijeviek szinte örökös szovjet bajnoknak számítottak - 1969 és 1988 között megszakítás nélkül nyerték a szovjet bajnokságokat - a bajnokok vetélkedésén kívül nem is nagyon indultak más európai kupában. Egy-egy alkalommal azonban így is bekerültek az EHF-kupa, illetve a KEK fináléjába. Ott azonban 1990-ben a Vorwärts Frankfurt, 1991-ben pedig a Radnicski Beograd jobbnak bizonyult náluk.

A kilencvenes évek elején lezárult egy korszak, azóta már korántsem szerepel olyan félelmetesen a kijevi gárda. Az utóbbi években a világ sportközvéleménye egy tragédia kapcsán figyelt fel ismét a Szpartakra: 1993. november 7-én a Rapid Bukarest elleni EHF-kupa mérkőzés szünetében szívinfarktus következtében elhunyt Igor Turcsin, a gárda világhírű mestere. Turcsin a temérdek bajnoki címen és a BEK-diadalokon kívül két olimpiai aranyat és ugyanennyi világbajnoki címet szerzett a szovjet női válogatottal.

A legendás edző halála után felesége, Zinajda Turcsina irányította a gárdát, s ő ült a Szpartak kispadján, amikor az európai kupák történetében először - és eddig utoljára - a DVSC-Symphonia és a Szpartak Kijev találkozott egymással. (Ő jelenleg a klub elnöke.) Az EHF-kupa 1993/94-es kiírásának negyeddöntőjében 11 gólt szerző Csapó Erika vezérletével 33-19-re nyert a Loki, majd a visszavágón is a piros-fehérek diadalmaskodtak (25-23).

Bérletesek - ingyen!

Azok a bérlettulajdonosok, akiknek belépői helyre szólóak, ingyen tekinthetik meg a City-kupa találkozót - tájékoztatta a Naplót Komáromi Ákos, a DVSC-Symphonia szakosztály-igazgatója.

- Ezzel a gesztussal szeretnénk köszönetét mondani azoknak, akik már a szezon előtt a csapat mellé álltak - mondta Komáromi.


Kozák Zoltán

Forrás: Hajdú-bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

április 21., 20:31

Hat góllal vertük a Mosonmagyaróvárt

Megvolt rá az esély, hogy nagyobb arányban nyerjen a DVSC SCHAEFFLER a Mosonmagyaróvár ellen, mint amennyivel kikapott ősszel, de végül nem sikerült. Sima győzelem volt, mégsem tudtak neki örülni a lányok. Tovább...

április 20., 17:00

Rangadóval folytatjuk!

A hosszú válogatott szünet után vasárnap 18 órakor, a Mosonmagyaróvár elleni mérkőzéssel folytatódik a bajnokság a DVSC SCHAEFFLER számára. Mivel a legutóbbi három szezon bronzérmese találkozik a Hódosban, nem túlzás kijelenteni, hogy a hátralevő időszak egyik kulcsmeccse vár a debreceni lányokra. Tovább...

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...