KEK 1991/1992DVSC-Radnicski Beograd 26-21

Az első félidő Szófiára is reményt keltő

Nem mindennapi sportcsemegében volt részük vasárnap a hajdú-bihariaknak, illetve a televízió-közvetítés jóvoltából az ország kézilabda-rajongóinak. Elvégre nem mindennap szerepel magyar csapat európai kupa döntőjében. Bizonyára rengetegen figyelemmel kísérték a tegnapi finálét, éppen ezért emlékeztetőül csak a legfontosabb mozzanatokat idézzük fel.

1992. április 6. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

Női kézilabda KEK-döntő (első mérkőzés):

DVSC - Radnicski Beograd 26-21 (13-8)

Debrecen, 2500 néző, vezette: Hans Thomas, Jürgen Thomas (németek).

Debreceni VSC: PUSZTAINÉ - PÁLFFY 4, BOCSINÉ 7/1, Rádinné 2, MEDGYESSYNÉ 2, Mironyec 1, SZÁNTÓ 10/3. Csere: Bloj (kapus), KATKÓ, Dörnerné, Lajterné, Szunyogh. Edző: Komáromi Ákos és Köstner Vilmos.

Radnicski Beograd: Jovanovics - Vukovics 2, Vujicsics 1, POLAJNAR 4, PESICS 9/6, Knezevics 1, Gole 2. Csere: Atanaszova 1, Delics 1. Edző: Velimir Penjovics.

Kiállítás: 14, illetve 8 perc (az első félidőben 8, illetve 0 perc).
Hétméteres: 5/4, illetve 6/6.

Természetesen a közkedvelt bevezető programok sem maradtak el. Nagy tapsot kaptak a Debreceni Sportiskola leány kézilabdázói es tornászai, továbbá a Fidesz-Kiri Giri kispályás labdarúgó-mérkőzés résztvevői is, akik közül az utóbbiak 9-6-ra nyertek. Az is kiderült, hogy Orbán Viktorék nemcsak a politikában állják meg a helyüket, de kitűnően kezelik a futball-labdát is. Megtudtuk, hogy Czeglédi Sándor autókereskedő egy tízévesnél idősebb használt Mercedest ajánlott fel eladásra, s ha a kocsi gazdára talál, az árát Czeglédi a női kézilabda-szakosztálynak ajándékozza.

Rendkívül jól, agresszíven védekezve kezdtek a debreceniek. Mégis a vendégek szerezték az első gólt Pesics hetesével, amelyet Vukovics lerántásáért ítéltek meg. Szántó gyönyörűen bejátszott Rádinnénak, aki egyenlített, majd világklasszis balszélsőnk még két gólt is "termelt" és 3-1-re vezettünk! Azonban Bocsinét a 8. percben kiállították és az emberelőnyt Gole, majd Vukovics használta ki (3-3). Mironyecnek sehogy sem ment és tíz perc után Dörnerné állt be, de egyidejűleg elromlott a sportcsarnok elektromos órája.

Felváltva estek a gólok ezután, magas színvonalú játékot és látványos hazai gólokat láthattak a nézők, de sokáig nem tudott elszakadni igazán a Debrecen. Aztán 7-6 után Bocsiné lepattintotta Jovanovics lába mellé a labdát, majd Szántó emberhátrányból szerzett hetessel 9-6-ra módosította az állást. Közben Pusztainé bravúros védések sorozatát mutatta be, mígnem a félidő hajrájában Lajternénak Pesics rángatását a játékvezetők már nem tűrték el, és harmadszor, végleg kiállították a hazai védőt.

Szántó percei következtek, 9-7-ről 12-7-ig hengerelt a Loki a balszélső góljaival, aki egy dzsungelharcosra hasonlító fanatizmussal, s egy berepülőpilóta lendületével lehetetlen szögből is eredményes volt. Az első félidőben hétszer talált be a szerbek hálójába, ő lőtte szünet előtt az utolsó gólt Vukovics mellett.

Szünet után egy rövid ideig ismét megjavult az óra, de szinte eldurvult a játék. Katkót Polajnar vágta "orrba", Dörnerné fogát is majdnem kiverték, de a másik oldalon Vukovics és Atanaszova is kapott jócskán. Hősiesen küzdött a DVSC, a találkozó egyik legszebb jelenete az volt, amikor Pusztainé Pesics lövését a kapufa élére tolta, majd az onnan oldalra kipattanó labdát Pálffy térdre esve is megmentette.

Fokozatosan feljött a világhírű, tapasztalt szerb csapat egészen 16-14-ig! A mieink sorozatban eladták a labdákat, mígnem Pálffy végre belőtte Medgyessyné átadását. Parádés tíz perc következett, a DVSC 16-14-től 22-14-ig meg sem állt, ekkor Bocsiné és Pálffy csillogtatta tudását. Aztán mindkét oldalon sorozatosan eladták a labdát az idegeskedő ellenfelek. Ismét egy szép jelenet következett, Pusztainé egész pályát átívelő lövése alig szállt mellé. A mezőny legjobbjának, Szántó Annának kihagyott hetesekor még mindig nyolc góllal vezetett a DVSC (23-15), de ettől kezdve már egyre jobban elfáradt, és előnyéből már csak öt gól maradt a végére. A Debrecen összpontosító készsége ugyanis csökkent, és a lányok az utolsó öt percben már kevésbé figyeltek a védekezésre, a szerbek átlövéseire. Persze közben a csarnok órája ismét felmondta a szolgálatot, így a végén mindenki a zsűriasztalnál vitatkozott, hogy hány másodperc van hátra.

Összességében a Loki harcosságáért és első félideji kitűnő játékáért, no meg az ötgólos győzelemért minden dicséretet megérdemel. Csodálatosan küzdöttek a lányok, akik akár nyolc-tíz góllal is nyerhettek volna, ha nem fáradnak el, s ezt bizony a Radnicski nagyon rutinosan a végén ki is használta.

Hogy elég lesz-e ez az előny a visszavágóra, azt nem tudni, de reménykedhetünk benne, ha a csapat teljesítménye hasonló lesz, mint Debrecenben az első félidőben volt.

A mérkőzés előtt és szünetében is többször bemondták, akárcsak a televízióban, hogy a visszavágót Szófia helyett Szabadkán tartják meg húsvét vasárnap. Egy órával a mérkőzés lefújása után a DVSC vezetői megváltoztatták véleményüket és mégis a bolgár főváros mellett döntöttek, amit a szerbek kénytelenek voltak elfogadni.

Továbbra is érvényes tehát a DVSC ajánlata, vagyis mától jelentkezni lehet a klub Vágóhíd utcai pénztárában az április 19-i szófiai visszavágóra, amelyre az egyesület autóbusz(oka)t indít.

Ők így látták, ezt mondták

Szünetben a B középben

Kovács Gábor fűtő: - Szerintem nagyon jól játszik a csapat, Szántó és Medgyessyné csodálatosak. A második félidőben is így kell játszani!

Juhász Antal, a DOTE elsőéves hallgatója: - Nyíregyházi létemre is eljöttem szurkolni, hiszen magyar vagyok. Most vagyok kint másodszor mérkőzésen, de máris a B középben. Kitűnő a színvonal, de a bírók a kárunkra elég sok kiállítást ítéltek. Dörnernének kellene pontosabban célozni. Nagyon jó a csapat, Szántó a mezőny legjobbja.

Kovács Judit, a klinika óvodájának dajkája: - Egy éve járok Loki-meccsre, és nagyon jól érzem magam. A bíróknál nem értettem, hogy egy-két belemenést miért a Radnicski javára ítéltek meg. Jó lenne, ha megmaradna a végére is az ötgólos előny!

A mérkőzés után

Komáromi Ákos vezetőedző: - Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megőrizni a nyolcgólos előnyt, de a csapatot mégsem hibáztatom, mert kijátszotta a jelenlegi képességeit.

Köstner Vilmos másodedző: - Csodálatos hangulatú mérkőzésen a vártnál jobb teljesítményt nyújtottunk, de még több góllal nyerhettünk volna. Ahhoz, hogy kupát nyerjünk - amelyre képesnek tartom a csapatot -, legalább akkora bravúr kell, mint a norvégiai döntetlen.

Velimir Penjovics, a Radnicski edzője: - Elégedett vagyok, mi eleve négygólos vereségre számítottunk. így is behozzuk a hátrányt. Vukovics nem jól fogta Szántót és a két csapat legjobbja szerintem Bocsiné és Vujicsics volt. A visszavágón nem várható ilyen hangorkán, s könnyebb dolgunk lesz.

Jakab Lajos, a Magyar Kézilabdaszövetség főtitkára: - Igazi, fordulatokban gazdag kupadöntő volt. Ha Szántó szünet után is megőrizte volna az első félideji pazar teljesítményét, a DVSC nyolc-tíz góllal nyerhetett volna. Gratulálok a debreceni lányoknak, és szerintem az öt gólban benne van a kupagyőzelem!

Szántó Anna: - Az első félidőben nagyon jó volt a védekezésünk és a támadásaink is sikerültek, szép gólok születtek. Jól bejöttek az indításaink. Szünet után hullámhegyek és hullámvölgyek váltogatták egymást, voltak jó és rossz szakaszaink. A védekezésünk már szétesett, mert a szerbek zavaróval védekeztek és ez meglepett bennünket. Az első félidőben szinte minden "bejött" nekem, de rettentően elfáradtam.

Pusztai Tamásné: - Bár mindenki azt mondja, hogy kevés lesz, de szerintem elég!

Pelles Tibor kereskedő, a B középből: - Gratulálok a lányoknak, és remélem, hogy idegenben is nyerünk!

Erdei Zoltán, a DVSC ügyvezető elnökhelyettese a Szófia melletti döntésről: - Ábszolút problémamentes területnek látszott Szabadka, amely ráadásul magyarlakta terület. Több száz szurkolót is elvittünk volna oda. Amik megváltoztatták a szombati megállapodásunkat, az egyrészt az IHF ellenőrének kategorikus kijelentése, továbbá a szurkolóknak a mérkőzés közben és után tanúsított megnyilvánulásai. Éppen az ő érdekükben nem merjük felvállalni Szabadkát.

Kollár József alpolgármester: - Nagyon tetszett a mérkőzés, különösen az, hogy amikor elapadni látszott az előny, a Loki-szív ismét feléledt. Szántó helyzetfelismerő képessége hihetetlenül gyors, csodálatos. Remélem, hogy nem ringatja el a DVSC-t ez az előny, amely legyen csak "aranytartalék", el kell feledkezni róla. A visszavágón úgy kell küzdeni, mintha csak azon az egy döntőn múlna minden!

Bialaszek György, az Ózdker Kft. ügyvezető igazgatója Ózdról: - Örülök, hogy részt vehettem egy ilyen csodálatos mérkőzésen és irigylem azt a csapatot, amelynek ilyen fanatikus szurkolói vannak. Végig változatos, gyors iramú játékban újból bebizonyosodott, hogy Szántónak a világválogatottban is helye van.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...