EHF 1993/1994DVSC-Symphonia-Szpartak Kijev 33-19

Az ukrán csapat számára megállt az idő

Csapóék fantasztikus teljesít­ményt produkálva egyszerűen legázolták a jó képességű, de még rutintalan Turcsin-tanítványokat.

1994. január 24. - Hajdú-Bihari Napló (Égerházi Péter)

Fotó: Iklódy János

Csapó Erika (13) Spacsenko (17) és Szalohub (7) között lő gólt

EHF-kupa negyeddöntő mérkőzésen:

DVSC-Symphonia - Szpartak Kijev 33-19 (18-11)

Debrecen, Hó­dos Imre-sportcsarnok, 2000 néző, vezette: Christian Leíarge, Christian Lux (franciák).

DVSC: SZOPÓCZY 1 - HOR­VÁTH 5, JEDDI 6/1, KATKÓ 5/3, Lajterné, CSAPÓ 11, ZUPKÓ 5. Csere: Szász M. (kapus), Tarjáni, Horváth B. Vezetőedző: Komáro­mi Ákos.

Kijev: Morozova - JATCSENKO 2, Rebalka 7/5, Kompanyec, Szalohub 4, Gyerepaszko 4, Svakovszkaja 1. Csere: Voroskova (ka­pus), Spacsenko, Anyiszenkova, Olenics 1. Vezetőedző: Zinaida Turcsina.

Kiállítás: 12, illetve 2 perc. (Laj­terné végleg).
Hétméteres: 5/4, illetve 6/5.

Amióta kiderült, hogy a tizen­háromszoros BEK-győztes Szpartak Kijev lesz a DVSC-Symphonia újabb ellenfele az EHF-kupában, a szervezők azon fáradoztak, hogy méltóan fogadhassák a nagy hírű csapatot. A hagyomá­nyokhoz híven ezúttal is már jó­val a találkozó megkezdése előtt megnyíltak a városi sportcsarnok kapui, színes műsor szórakoztat­ta a lassan gyülekező közönséget. Az "előjáték" fénypontjának szá­mított a DVSC három korábbi ki­válóságának, Medgyessy Sándornénak, Pusztai Tamásnénak és Rádin Milutinnénak az elbúcsúz­tatása. Már ekkor teli torokból skandálta a B-közép a jól ismert "hálaadó" mondatot: Szép volt, lányok! Kijutott aztán ebből bő­ségesen a maiaknak is, hiszen Csapóék fantasztikus teljesít­ményt produkálva egyszerűen legázolták a jó képességű, de még rutintalan Turcsin-tanítványokat.

Mielőtt a játék kapta volna a fő­szerepet, a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt kijevi edző Igor Turcsin, valamint Bokor Ferenc, a DVSC egykori szakvezetője emlékének. Rosszul kezdődött a mér­kőzés, mert alig telt el fél perc, és francia bírók megadták az első he­test a Szpartaknak. Aztán újabb perc múlva - ismét túl szigorúan - Rebalka második büntetőjét lőhette a Loki kapujába. A vb-kudarcot kiheverő Csapó Erika egyenlített mindkétszer, majd ha­talmas üdvrivalgás közepette Szopóczy ívelt ukrán kollegája háló­jába. Ezzel együtt is csak döntet­lenre állt az eredmény (6. perc 3-3), akárcsak három perc múlva (5-5). Aztán a hazaiak is megkap­ták első hetesüket, amit Katkó ér­tékesített, majd Csapó átlövése már kétgólos előnyt jelentett (14. perc, 8-6). A Kijev még egyszer "faragott" az eredményből, ám ezt követően fokozatosan elhúzott a DVSC. A legszebb napjait idéző Csapó mellett élményszámba ment Horváth és Zupkó, a két szélső összjátéka, akik egymást ki­szolgálva lövöldözték gyorsindításos góljaikat. Időközben Jeddi belőtt egy büntetőt, s ez meghoz­ta az önbizalmát és átlövésből is betalált Morozova kapujába. A vendégek 12-8-ról még egyszer felzárkóztak két gólra, de ezzel el is fogyott minden tudományuk. Hiába cseréltek kapust, az sem se­gített rajtuk, mert Csapó átlövéseivel és a gyors indításokkal nem tudtak mit kezdeni. Ráadásul Szopóczy is gondoskodott róla, hogy a félidő végére tetemes előnnyel vonuljon szünetre a hazai gárda.

A második játékrész ugyanúgy indult mint az első, csak fordított előjellel. Ugyanis már a 30. másod­percben heteshez jutott a DVSC és Katkó nem hibázott. A további­akban Jeddi percei következtek és a 33. percben már 20-11 volt az ál­lás. Szegény vendégeket még "az ág is húzta", hiszen játékostársa közelről fejbe találta az első félidő­ben négy gólt szerző Szalohubot, akit percekig ápolni kellett. De nem csak ő rogyott meg attól a ha­talmas "pofontól", amit a Loki szi­porkázó támadójátéka és erősza­kos, de teljesen szabályos véde­kezése miatt el kellett szenvednie a kijevieknek. Annak ellenére, hogy a francia bírók igyekeztek esélyegyenlőséget adni a vendé­geknek, - sorra küldték ki a DVSC játékosokat - a kijeviek nem tud­tak élni a lehetőséggel. Pontatla­nul lőttek, elemi hibákat vétettek.

Ennek eredményeként a 45. perc­ben már 27-13, az 56.-ban pedig 32-17 a mérkőzés állása. A hajrá­ra a debreceniek is elfáradtak, már nem tudtak úgy összpontosítani, őket is felőrölte a saját maguk által diktált fantasztikus tempó.

A hármas sípszót követően le­írhatatlan volt az öröm a küzdő­téren és a lelátón egyaránt. Játé­kos, vezető és szurkoló egymás nyakába borulva éltette a diadalt, ami azt jelenti, hogy a DVSC szá­mára gondtalan turistaútnak szá­mít a kijevi kirándulás. Ekkora előnyt ugyanis ez a csapat már nem veszíthet el, sőt akárcsak Volgográdban, most is meg van rá az esélye, hogy idegenben győzzön. Erre utalt Komáromi Ákos veze­tőedző is a mérkőzést követő tá­jékoztatón, aki elmondta, az első negyedórában meglepte a jobb­szélső Jatcsenko és a beálló Sza­lohub játéka a debrecenieket, mi­vel az átlövőkre készültek, ám időben váltani tudtak. Meggyőző­dése, hogy a Szpartak kevesebbet nyújtott, mint amire képes, de eb­ben a DVSC-nek is nagy szerepe volt és különösen Csapó Erika át­lövő játékát dicsérte. Kollégája, Turcsina - valószínűleg a nem várt különbségű vereség miatt - mindössze annyit üzent az újság­íróknak, hogy a kijevieket a fran­cia bírók "nyírták" ki. Valószínű­leg egyedül áll a véleményével, mert a tények mást bizonyítanak. Többek között azt, hogy a Szpar­tak Kijev három évvel ezelőtti - igaz akkor ennél is fiatalabb játé­kosokkal érkezett - vendégszerep­léséhez hasonlóan most is 14 gó­los vereséget szenvedett Debre­cenben.


Égerházi Péter

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...