Bordás Ágnes (Dobóné)

Bordás Ágnes: Konyhafőnök balszélső

A szépségkirálynő Dobó Ági édesanyja már főállású nagymama, de még a régi kézilabdás társakkal is rendszeresen bandázik. A DMVSC és a Békéscsaba színeiben 119 NB I-es mérkőzésen 218 gólt szerzett.

2022. május 11., 10:35 - sportstatisztika.com (Tóth András Balázs)

Fotó: Bordás Ágnes

Edit, Ági és Ági

- Kezdjük a jó hírrel!

- A héten megszületett Edit lányom első gyermeke, egy kislány, tehát újabb unokával bővült a család. Ágiéknál már van két kisfiú, ők 8 és 5 évesek.

- Ági élete jobban az előtérben van, tudjuk, hogy a szépségverseny mellett nyert például Konyhafőnök VIP-t is, népszerű Youtube-csatornája van, könyvei jelennek meg. stb. De mi az, amit az átlagember nem tud róla?

- Talán azt, hogy jogi egyetemet végzett és a hivatalos neve dr. Kis-Dobó Ágnes, ezt sokan nem tudják, valamint, hogy szinte semmi labdaérzéke nincs! De kitűnő atléta, nagyon jó középtávfutó volt, kétszer is nyert országos bajnokságot mezeifutásban.

Szépségversenyek debreceni győztesei:
1997 Miss Universe Hungary: Kecán Ildikó
1998 Miss Universe Hungary: Nagy Ágnes
1999 Miss World Hungary: Dankai Erika
2006 Miss World Hungary: Tóth Renáta
2010 Miss World Hungary: Dobó Ágnes
2013 Miss World Hungary: Rákosi Annamária

- A kisebbik lányodról sokkal kevesebbet hallunk. Róla mit lehet tudni?

- Edit andragógia szakot végzett, majd a mesterképzésben kommunikáció-médiát. Az RTL Klubnál riporterként dolgozik, a Fókusz című műsorban szoktak megjelenni anyagai. Nagyon tehetséges kézilabdázó volt, szintén balszélső! Tóth Rózsa játékosa volt sokáig, majd Derecskén Köstner Vilinél edzett az NB I-esekkel, de a keresztszalag-sérülése miatt abba kellett hagynia.

- Szerintem büszke lehetsz rájuk!

- Az is vagyok! Mindkét lányom sikeres a munkájában, a magánéletében, gyönyörű családjaik vannak. Amióta anya vagyok, ez volt a legfőbb célom. Mert célok, tervek nélkül nem tudok élni, ez visz engem előre!

- A te pályafutásod hogyan alakult?

- Debreceni vagyok, a Bocskaiba jártam tesitagozatra. A 12 lányból hatan atletizáltunk, hatan pedig tornáztak. Aztán lassan lemorzsolódtak a többiek, már csak azt vettem észre, hogy egyedül futkározok a Nagyerdőn. Ekkor vetette fel Ili néni, az osztályfőnökünk, hogy próbáljuk ki a kézilabdát. A Debreceni Dózsa női csapata akkor a megyei bajnokságban játszott, mi lettünk az ificsapat. A korábbi világválogatott Varga István volt a nevelőedzőm, tőle rengeteget tanultam. Kitartást, szorgalmat, alázatot. Szinte lányaként kezelt. Hamar fel is kerültem a felnőttek közé, már 14 évesen. A fiúk akkoriban nyertek magyar bajnokságot, többezer néző előtt játszottunk mi is, mert sokszor a miénk volt az előmeccs. Nyolcadikos kislány voltam, persze, hogy nagyon megfogott az a hangulat, a szurkolók támogatása. Aztán Kapitány Ferenc hívott a Bethlenbe, középiskolába. Vele nagyon sok mindent megnyertünk, országosan elismert jó csapatunk volt.

- Érettségi után?

- Egy rövid ideig még dolgoztam a szakmában, a Dózsánál könyveltem. De aztán Varga Pista a DMVSC-hez került, és engem is hívott.

- A sikerek viszont nem nagyon jöttek. Az utódjával, Szentgyörgyi Jánossal is jó viszonyban voltál?

- Igen! A mai napig ráköszönünk egymásra, ha összefutunk valahol az utcán. Vezetőedző nagyon rövid ideig volt, de egyébként sokat dolgoztunk együtt, csak jó emlékeim vannak a másodedzői korszakából is.

- Még éveket lehúztál a Komáromi-érában is, viszont a '87-es bajnokcsapatnak már nem voltál tagja. Nem sajnálod?

- Persze, sajnálom valamennyire. Végigcsináltuk azt a nagyon nehéz munkát, amit Ákos megkövetelt, a rengeteg edzőtábort, sokszor napi 3 edzésünk is volt. Többet voltunk együtt, mint a családunkkal. Persze pont ezért nagyon jól összekovácsolódtunk, benne voltunk minden csínytevésben, mókában.

- A mai napig összejártok, ha jól tudom.

- Sajnos, van, aki már nincs köztünk: Nagy Zsuzsa is nagyon jó barátnőm volt. De Kalocsai Era, Tóth Rózsa vagy a fiatalabbak közül Nyilas Tündi benne van a "kemény mag"-ban, sok időt töltünk együtt, például múlt pénteken voltunk a DVSC-Siófok meccsen is szurkolni!

A DVSC történetében a legtöbb NB I-es mérkőzést játszották:
1. Nyilas Tünde (Lajterné) 325
2. Tóth Rózsa (Rádinné) 291
3. Sáfi Márta (Medgyessyné) 254
4. Irina Szamozvanova 253
5. Jeddi Mária (Bocsiné) 250

- De 40 éve hol volt a Siófok? Bakony Vegyész volt, Tatabánya, Bp. Spartacus, BHG SE...

- Szép idők voltak! A legjobb évem 1982 volt, szinte minden mérkőzésen 3-4-5 gólt dobtam, pedig akkor 20 vagy 22 góllal is meccset lehetett nyerni, nem volt annyi találat, mint mostanság. Aztán jött a sérülés, a műtétek, Szántó Anna pedig szép lassan átvette a helyem. Ő is alacsony, mint én, de igazi őserő, bármit megcsinált, amit Ákos kért.

- Hogyan kerültél Békéscsabára?

- Már a Bethlennel nagy rangadókat játszottunk velük, nálunk Kapitány tanár úr, náluk Szabó Károly volt az edző. Ő szólt, hogy mindkét balszélsője elment szülni. Beugranék-e egy évre helyettük? Igent mondtam. Jól is tettem, jól éreztem magam, ahogy visszajöttek a balszélsők, én még egy évet lehúztam a jobbszélen is, jobbkezes létemre. Utána még Hajdúböszörményben játszottam pár évet NB I/B-ben, NB II-ben, Szoó László és Benyáts Balázs irányításával.

- Csáki Viki említette, hogy te voltál a nevelőedzője...

- Tiszalökön az üdülőtelepen volt vállalkozásunk (még kismamaként elvégeztem egy középfokú üzletvezető-képzést), halásztanyát, büfét, élelmiszerboltot üzemeltettünk. A helyi megyei első osztályú csapathoz hívtak játékosedzőnek. Feljutottunk NB II-be, és valóban Csakesz volt a legtehetségesebb játékosom. Büszke is vagyok rá!

- Már az ezredforduló környékén járunk. Hogy alakult a civil életed?

- 2001-ben vége lett a házasságomnak, hazajöttünk Debrecenbe a lányokkal. Nagyon nehéz anyagi helyzetben voltunk. Edit lányom edzője az a Tóth Rózsa volt, akivel anno még együtt játszottam a Lokiban. A pályán nem voltunk nagy cimborák, de most már a legjobb barátnőmnek mondhatom. Az ő segítségével jutottam munkához, ő ajánlott be Katona Zoltánnál, a Szertár Sportbolt tulajdonosánál. Hét évet dolgoztam ott. Már akkor Nyilas Tündi volt az üzletvezető, nekik is sokat köszönhetek! Aztán egy évet dolgoztam még Belgiumban is, a bátyám (Ágika keresztapja) akkor ott élt, és ajánlott ottani kétkezi munkát, ami persze sokkal jobban fizetett, mint itthon bármi. Szép lassan csak rendeződött az anyagi helyzetünk, így mindkét lány le tudott diplomázni. De egyébként ők is mindent megtettek, az egyetem mellett már dolgoztak, hogy megteremtsék maguknak az extra kiadásaikra valót.

- Azóta pedig a boldog unokázás?

- Igen, ahogy Ágika terhes lett, hazaköltöztem. Gyömrőn lakunk, van egy megértő, mindenben támogató párom, immár 16-18 éve. Ő egyébként Tóth Rózsa bátyja, tehát Rozival rokonok is lettünk! A két lány pedig a két szomszédos településen, Maglódon és Péteriben lakik, közel vagyunk egymáshoz. Nagyon erős "anya-lányai" kötelék van közöttünk, mindig, mindenben támogatjuk egymást. Ha segítenem kell céges ügyekben, akkor ott segítek, ha az unokákat kell iskolába vagy óvodába vinni, akkor ott... Hobbim a sütés-főzés, (ami "ráragadt" a lányaimra is) és a kézilabdás időszakból megmaradt a kézzel kötés. Szeretek utazni, családdal, barátnőkkel, minden évben megyünk a Balatonra (két éve körbe is bicajoztuk a csajokkal). Főállású nagymama vagyok, kerek az életem.

- Része még a kézilabda?

- Hogyne, nagyon is! Az első a család, de ha "kapok" egy kis énidőt, az a régi kézis barátnőké! Idén Görögországba készülünk együtt, végre kiszabadulunk a karanténból! De sokat járunk meccsre is, természetesen ott vagyunk minden lagzin és egyéb bulin, ami csak adódik. Még csak 61 vagyok, sok-sok évünk van még együtt!


Dobóné ejt, a Bakony Vegyész kapusa esélytelen (1984.04.29.)


Hurrá nyaralunk! - Rozi, Ági és Tündi


Útban a győzelem felé - A Konyhafőnök VIP (RTL Klub, 2017)


Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...