Csapó Erika (Dörnerné)

Csapó Erika a beállós Kulcsár Anitát dicséri

Otthonról hazaért a debreceniek visszavonult nagy kedvence

2004. december 16. - Nemzeti Sport

Csapó Erika neve legendává vált a Loki-szurkolók körében. A győri születésű, ám jelentős sikereit Debrecenben elérő játékos több mint egy évtizeden át volt az európai szinten is élcsapatnak számító DVSC vezéregyénisége. Csapatkapitányként ő emelhette először a magasba a debreceni tábor által annyira áhított EHF-kupát 1995 májusában, majd egy évvel később, a címvédés idején is neki adták át a serleget. Erika 1997-ben szerződött Németországba, ahol a Bundesliga I-ben szereplő Hessen Hersfeld játékosa lett. Éveket húzott le a német bajnokságban, aztán edzőként is a messzi idegenben próbálta ki magát. Mostanság pedig anyaszerepben alkot maradandót, hiszen 2003 nyarán megszületett második kislánya, Lili. Egy évben kétszer jön haza a család Magyarországra, de olyan hosszú időt, mint most, rég töltött itthon a sportág berkeiben csak Csapeszként emlegetett játékos. Az Eb-t ugyanis nem akarta kihagyni, hiszen a magyar válogatott az elődöntőig ugyanazt az utat járja végig, mint ő a pályája során, azaz Győr, majd Debrecen. így természetesen ott volt a mieink csoportmeccsein a Rába-parti városban, majd ő is átköltözött állandó magyarországi lakhelyére, a hajdúsági megyeszékhelyre.

- Ahogy közeledett az Európa-bajnokság rajtja, egyre biztosabban tudtam, hogy itt a helyem - kezdte a 129-szeres válogatott játékos. - Nagyobbik lányom, Rebeka Németországban jár iskolába, ezért csak karácsonyra szoktunk hazajönni, de most szóltam a férjemnek, hogy két választása van: vagy elhoz Győrbe az Eb kezdetére, vagy elhoz... Úgyhogy az első meccs előtt néhány nappal már az apukámnál voltam Győrben, a kislányom pedig nagyon örült a nagypapa kényeztetésének.

- Az aktív játékot végleg befejezte?

- A szülés előtt még játszottam egy alsóbb osztályú csapatban, s emellett edzősködtem is, de ami nagyon meglepett, még mindig kapós vagyok. Az idén ősszel ugyanis előbb egy német másodosztályú csapat keresett, majd felhívtak a Bundesliga I egyik újoncától is, hogy szükségük lenne rám. Lili miatt persze nem tudtam vállalni, s nem is biztos, hogy több mint két év kihagyás után, harminchét évesen ezen a szinten kellene játszanom - a lelkemnek mindenesetre jólesett, hogy nem felejtettek el.

- Gondolom, az Európa-bajnokságon sok ismerőssel találkozott.

- A német és az osztrák válogatottban is vannak korábbi csapattársaim. A mieink közül több évtizedes a kapcsolatom Kocsis Böbével, a magyar válogatott technikai vezetőjével, akivel Győrben egy iskolába jártunk, majd később a nemzeti csapatban is játszottunk együtt. Sokszor léptem pályára Balogh Bea és Bohus Bea ellen, Radulovics Bojanával pedig egyszer kapusként is szembe találtam magam.

- Meglepő fordulat...

- Boki még Zalaegerszegen, a Caola csapatában játszott, s egy Magyar Kupa-meccsen mindkét kapusunkat, Irina Szamozvanovát és Szász Máriát is kiállították, így én álltam a gólvonal elé. Sőt egy szélső ziccert meg is fogtam.

- Mennyire ismeri a keret debreceni tagját, Szűcs Gabriellát?

- Amikor én elkerültem a DVSC-ből, ő még nagyon fiatal volt, de természetesen figyelemmel kísértem a pályafutását, mint ahogy a Loki szereplését is. Nagyon tehetséges kislány, s ami nagyon fontos: emberként is csodálatos. Persze lehet, hogy én elfogult vagyok vele, hiszen majdnem elolvadtam, amikor valahol olvastam, hogy én vagyok a példaképe.

- Hogy tetszik az Európa-bajnokság?

- Győrben az első napon kicsit meglepett, hogy nem volt telt ház, bár a hétköznaphoz, a fehérorosz válogatotthoz és a tévéközvetítéshez képest kicsit talán drágának tűntek a jegyek. Aztán az osztrákok és a franciák ellen már csodálatos volt a hangulat. Az eredményeket figyelve nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik a C-csoport, ahonnan az ellenfeleket kaptuk, így a középdöntőben nem lesz könnyű dolguk Pálinger Katiéknak. De számíthatnak a csodálatos debreceni közönségre, így biztos vagyok benne, hogy bejutnak az elődöntőbe, s megnyerik az Eb-t.

- A játékukban benne van a siker?

- Nem ismerem személyesen Kiss Szilárdot, hiszen amíg én itthon voltam, ő férficsapatoknál dolgozott, de azt az eredményei is mutatják, hogy remek szakember. Főként a magyar válogatott látványos támadójátéka tetszik nagyon, néha az ellenfelek azt sem tudják, hogy hol a labda. S ami kívülről is nagyon szembetűnő: látszik a lányokon, hogy remek közösséget alkotnak, példaértékű a csapatszellem.

- Ki a kedvence a mieink közül?

- Egy átlövő szájából ez talán furcsán hangzik, de nekem egy beállós játéka tetszik a legjobban. Amit Kulcsár Anita produkál, az nagyon közel áll a tökéleteshez. A legnehezebb labdákat is simán összeszedi, jól zár, ha pedig befordult, már nyugodtan lendíthetjük a kezünket - garantált a magyar gól.


Forrás: Nemzeti Sport

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...