EHF 1995/1996DVSC-Symphonia-GOG Gudme 24-15

Csodálatos lányok, még csodálatosabb közönség

A DVSC-Symphonia női kézilabdacsapata bejutott az EHF-kupa elődöntőjébe! A debreceniek - a fantasztikus közönségnek is köszönhetően - 24-15 arányban nyertek a GOG Gudme ellen.

1996. január 22. - Hajdú-Bihari Napló (T.Cs., T.T., KyT)

Fotó: F. Szilágyi Imre

Megvan! Győztünk! Továbbjutottunk! Ez hihetetlen!

Ragyo­góan tiszta, napsütéses reggelre ébredt tegnap Debrecen. Gondoljuk, nemcsak mi voltunk az egyedüliek a városban, akik mindezt jelzésértékűnek vél­tük, vagyis más is abban remény­kedett, hogy ha a dániai köd a ki­lencgólos vereséghez köthető, ak­kor a napsütés csak hazai sikert, magyarán továbbjutást hozhat.

Az előzmények

Egy órával a kezdés előtt már jóformán teljesen megtelt a Hódos Imre-sportcsarnok, és ahogy mon­dani szokás, szinte tapintható volt a feszültség. "Görcsoldóként" ha­tott az a kis ünnepség, melynek keretében a mérkőzés előtt a Haj­dú-Bihar Megyei Önkormányzat és a debreceni polgármesteri hiva­tal munkatársainak szavazatai alapján kitüntették "az év sporto­lóit". A rend kedvéért a névsor: if­júsági kategóriában a hölgyeknél a cselgáncsozó Lámfalussy Anna, a fiúknál az atléta Magyar Balázs győzött, míg a tavalyi év csapata a DVSC-SI futballgárdája, az év edzője pedig az együttes mestere, Herczeg András lett. Különdíjat kapott kiemelkedő teljesítmé­nyéért Tumbász József profi kick-boksz-világbajnok és Adorján Zol­tán EB-győztes salakmotorozó. A felnőttek mezőnyében a nőknél harmadik helyen a tollaslabdázó Kocsis Adrienn végzett, míg a megosztott első helyezést Vass Krisztina erőemelő és Szopóczy Brigitta kézilabdázó érdemelte ki. A férfiaknál a "bronzérmes" a DVSC-Epona labdarúgócsapatá­nak kiválósága, Sándor Tamás lett, a második helyet a DVSC olim­piai kerettag súlyemelője, Kecskés Zoltán "szerezte meg", az év leg­jobb sportolója címet pedig a Deb­receni Dózsa Európa-bajnok cselgáncsozója, Csősz Imre mondhat­ja magáénak. Az év csapata - stíl­szerűen - a DVSC-Symphonia EHF-kupagyőztes kézilabda-együttese, míg az év edzője a lá­nyok trénere, Köstner Vilmos lett. Ennyi siker felidézése és elismeré­se után nem csoda, hogy fantasz­tikus hangulatban kezdődött a ta­lálkozó, mely ritkán látható izgal­makat, és drámai küzdelmet ho­zott.

A tény

EHF-kupa negyeddöntő, visszavágó:

DVSC-Symphonia - GOG Gudme 24-15 (13-8)

Debrecen - 2500 néző, vezette: Alivojvodics, Zrilics (jugoszlávok).

DVSC-Symphonia: SZOPÓCZY - Kókainé 2, JEDDI 7, Virincsik 2/1, KATKÓ 4/3, Csapó, Zupkó 1. Csere: SZAMOZVANOVA (kapus), BORÓK 5, Nyilas 2, László 1, Sándorné. Edző: Köstner Vilmos.

GOG Gudme: SUNESEN - Jen­sen 1, BÖTTZAU 4, SOLBERG 5, Hamann 2, Nörager 3/2, Skaug. Csere: Nielsen, Kristiensen. Edző:Bent Nyegaard.

Kiállítás: 2, illetve 8 perc.

Hétméteres: 7/4, illetve 3/2.

Percek, gólok, események

5. perc: Nörager átlövésből sze­rez vezetést a vendégcsapatnak (0-1).

7. perc: Katkó egyenlít, sőt Koókainé indításból előnyhöz juttatja a Lokit (2-1).

9. perc: Hamann góljára Jeddi emberelőnyből válaszol (3-2).

11. perc: a hazaiak irányítója, Virincsik talál be a dánok kapujá­ba. Először vezetnek a piros-fehé­rek két góllal (4-2).

12. perc: Böttzau a szagga­tottról kilövi a bal alsó sarkot (4-3).

14. perc: Virincsik hetesből eredményes, Solberg lapos lövésé­vel szemben pedig Szopóczy tehe­tetlen (5-4).

19. perc: Nörager büntetője utat talál a debreceniek kapujába (6-5).

23. perc: a csak pár másod­perce, csereként pályára lépő Bo­rók átlövésgóljával először sikerül háromra növelni a különbséget(8-5).

24. perc: Borók ismét betalál Su­nesen hálójába (9-5).

26. perc: Solberg háromra farag­ja a vendégek hátrányát (10-7).

27. perc: négy perc alatt Borók már harmadszor eredményes (11-7).

29. perc: Solberg találata nyug­tatja meg a dánokat, de nem so­káig, mert Zupkó szélről látvá­nyos gólt szerez (12-8).

30. perc: Borók Rita negyedik találata a két csapat közötti eddi­gi legnagyobb különbséget jelenti (13-8).

33. perc: jól kezdik a második félidőt a dánok, hiszen Böttzau két góljával ismét elszállni látszanak a Loki reményei (13-10).

35. perc: László Krisztina növe­li a hazaiak előnyét (14-10).

36. perc: Csapó remek átadása után Nyilas a beálló helyéről sze­rez gólt (15-10).

37. perc: előbb Borók, majd Böttzau hibázza el a büntetőt.

41. perc: szemet gyönyörköd­tető támadást láthat a lelkes közönség. Csapó-Borók adogatást követően Jeddihez kerül a labda, aki nem hibázik (16-11).

44. perc: akár hétgólos előnyt is szerezhetne a Loki, de Jeddi ki­hagyja a hetest, Nyilas pedig zic­cert hibáz.

46. perc: Jeddi tör be a dánok hatosára, lövésével szemben tehe­tetlen a vendégek kapusa (17-11).

48. perc: emberhátrányból Böttzau talál Szamozvanova kapujába, így újra csak öttel jobbak a piros­-fehérek (18-13).

49. perc: Borók a szaggatottról kilövi a bal felső sarkot (19-13).

54. perc: Katkó zsinórban har­madik hetesét értékesíti, összesí­tésben már csak egy gól a dánok előnye (22-14).

55. perc: Hamann, majd Nyilas szerez gólt (23-15).

56. perc: a közönség fantaszti­kus buzdítása mellett a nagysze­rűen játszó Jeddi Mária a négy kö­zé "lövi" a DVSC-Symphoniát (24-15)!

Továbbjutott a DVSC-Symphonia 40-40-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Így láttuk

Az utóbbi évek egyik legizgal­masabb, legnagyobb élményt adó sporteseményét láthatták azok, akik a helyszínen vagy a televízió­ban megnézték a Loki-Gudme mérkőzést. Olyan meccs volt ez, amilyen csak sok évente adódik egy edző, egy játékos, vagy akár egy szurkoló életében. Heroikus küzdelemben - és itt most nem túlzás a "heroikus" jelző - sikerült kivívnia a csapatnak a továbbju­tást a dán bajnokság listavezetőjé­vel, a válogatottakkal teletűzdelt GOG-gal szemben. Pedig nem úgy indult, ahogy azt szerettük volna. Az első gólt, s ezzel a vezetést a vendégcsapat szerezte meg, hál' istennek utoljára az 5. percben volt náluk az előny. Ezt követően vé­gig a Debrecen vezetett, köszön­hetően elsősorban kitűnő védeke­zésének. Fokozatosan húzott el a Loki, két, majd három, végül az el­ső félidő végén öt góllal vezetett. Igen ám, csak öt gól kevés lett vol­na az üdvösséghez. A feladat nagysága éppen abban állt, hogy ezen a meccsen nem csak győznie kellett a DVSC-Symphoniának, hanem valósággal ki kellett ütnie az ellenfelet.

És kiütötte. Kilenccel nyert az együttes úgy, hogy a nagy hajtás közepette három büntetőt, és vagy féltucat ziccert elhibázott. A kiha­gyott lehetőségek ellenére végig - a második játékrészben már tel­jesen egyértelműen - érezni lehe­tett a csapaton, hogy "meg tud­ják csinálni". Írhatnánk, a siker el­sősorban Jeddi gólerősségének, kapusaink jó teljesítményének, Katkó kötélidegeinek, vagy a fia­tal Borók szenzációs szereplésének köszönhető, de ez így, ebben a for­mában nem fedné teljesen a való­ságot. Ez a győzelem igazi csapat­munka volt, mindenki - így a szakvezetők, minden játékos, és nagyon nem utolsósorban az összes szurkoló - hozzátette a részét. És ez adja a siker igazi értékét.

A meccs után

A for­ró hangulatú találkozót köve­tően gyűjtöttük az alábbi nyilat­kozatcsokrot.

Köstner Vilmos: - Sunesen legalább nyolc-tíz tiszta ziccert hárított, s megkeserítette a dolgunkat. Nem játszottunk kifo­gástalanul, de néhányan kimagasló telje­sítményt nyújtottak, s ez elegendő volt a diadalhoz. A csodához a fantasztikus kö­zönségünk is nagymértékben hozzájárult.

Bent Nyegaard: - Gratulálok a Debre­cennek! Tudtam, hogy nehéz meccs lesz, de bíztam a továbbjutásunkban. Ilyen bí­rói segédlettel, mint amilyet a DVSC élve­zett, nem számoltam. Ha ilyen áron lehet csak a négy közé kerülni, abból mi nem kérünk...

Komáromi Ákos, szakosztály-igazga­tó: - Örülök, hogy a szurkolóink végig sportszerűen buzdították a csapatot. A legkomolyabban mondom: ők hajszolták bele a lányokat a sikerbe. Köszönet érte!

Erdei Zoltán, klubelnök: - Boldogsá­gom határtalan. Európa egyik legjobb együttesével szemben sikerült továbbjut­nunk. A kilencgólos hátrány után a mi lá­nyaink küzdenitudásból jelesre vizsgáztak.

Gáli Ákos, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke: - A Bakkelagets el­leni EHF-kupadöntő után ismét egymás­ra talált a csapat és a közönség. Ez ered­ményezte a diadalt.

Tóth Lajos, megyei sportigazgató: - Az összecsapás előtt a rádiónak nyilatkoztam: továbbjutást várok Csapóéktól. Bejött.

Laurencz László szövetségi kapitány: - Ha Jeddiék az első félidőben jobban kihasználták volna a helyzeteiket, könnyebben kivívhatták volna a tovább­jutást. Köstner Vilmos jó cseréi döntötték el a mérkőzést. A pályafutásom során sok-­sok csodát átéltem már, most ezek száma eggyel nőtt.

Kovács Péter sokszoros válogatott játékos: - Igazi kézilabdakrimit láthat­tunk. Az izgalmakkal teli találkozón a Debrecen ellenállhatatlanul küzdött és a szurkolók hathatós támogatásával el is ér­te célját.

Természetesen a főszereplők vélemé­nyére is kíváncsiak voltunk. A DVSC-Symphonia játékosai sejtelmesen csakannyit mondtak: "melegebb éghajlatra vá­gyunk". Ez körülbelül annyit jelent, hogy szívesen utaznának Valenciába - mintsem Volgográdba -, hogy kiharcolják a dön­tőbe jutást az EHF-kupában. Hogy ki lesz a debreceniek ellenfele, arra kedden vá­laszt kapunk, ugyanis ekkor lesz Bécsben a sorsolás.

Köstner Vilmos tanítványaira azonban most itthon vár egy nagy feladat. Január24-én - szerdán - a bajnoki címvédő Fe­rencváros otthonában lépnek pályára.


T.Cs., T.T., KyT

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...