EHF 1995/1996DVSC-Symphonia-HK Larvik 18-15

Debreceni kézilabda-fiesta: Ismét letörött a kupa füle

A kézilabda európai kupák küzdelmeiben befejeződött az évad. A magyar klubcsapatok közül csak a DVSC-Symphonia női együttese került döntőbe, s a norvég HK Larvikkal szemben megvédte tavalyi elsőségét az EHF-kupában.

1996. május 15. - Nemzeti Sport

Fotó: Makó Éva

A Hajdúság fővárosának sztárgárdája ismét bebizonyította, hogy Debrecen nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a sportág egyik fellegvára

A női fináléknál maradva: a BEK-ben a horvát Podravka Koprivnica megszakította az osztrák Hypo NÖ győzelmi sorozatát, a KEK-ben a német TV Lützellinden (a tavalyi döntő vesztese) gond nélkül nyert a horvát Kras Zagrebbel szemben, a City-kupában pedig a román Silcotub Zalau csak idegenben lőtt több góljával kerekedett a norvég Skien Gjerpen fölé. A férfiaknál sokat mond az európai erőviszonyokról, hogy négy spanyol együttes jutott döntőbe. A BEK-fináléban az FC Barcelona (spanyol) összesítésben nyolc góllal verte meg a címvédő Elgorriaga Bidasoát (spanyol). A KEK-fináléban a Teka Santander (spanyol) alul maradt a német TBV Lemgóval, Mocsai Lajos edző csapatával szemben. Az EHF-kupában mindkét meccsen diadalmaskodott a címvédő BM Granollers (spanyol) az ukrán Sahtyor Donyeck ellen. A City-kupát a norvég HK Drammen szerezte meg a német SG Hameln legyőzésével.

A mérkőzés végét jelző dudaszóval egyidőben több ezer szurkoló tódult be a Hódos Imre Sportcsarnok küzdőterére, hogy ünnepelje a női kézilabda EHF-kupában újra diadalmaskodó DVSC-Symphonia játékosait és vezetőit. A piros-fehér sálakba burkolódzott fiatalok ölelték, csókolták kedvenceiket, határtalan volt az öröm.

A Loki a norvég HK Larvik legyőzésével immár másodszor hódította el az európai szövetség trófeáját. A lelkes ünneplés közepette Josef Ambrus, az EHF elnökségi tagja alig tudta átadni azt a serleget, amit tavaly óta Debrecenben őriztek.

Jó kezekbe került (maradt) a kupa, de csakúgy mint tavaly, kisebb "plasztikai műtét" vár rá. Ugyanis az elmúlt évi "incidens" után letörött a másik füle is. Többen megállapították, hogy nem egy strapabíró "szerkezet", s talán az lenne a legjobb, ha jövőre újból elhódítaná a Debrecen, és végleg megpihenhetne a hajdúsági klub vitrinjében.

- Ez sok mindentől függ, például attól, hogy az európai szövetség az esetleges triplázásért "odaajándékozza-e" végleg, vagy sem. Itt az ideje megkérdezni - mondta Komáromi Ákos szakosztályigazgató, aki a fináléban az eltilott vezetőedzőt, Köstner Vilmost helyettesítette a kispadon.

Egyelőre az sem biztos, hogy a címvédő Loki elindul-e ebben a kupasorozatban, hiszen bejutott a Magyar Kupadöntőbe, s ezzel megszerezte a KEK-részvétel jogát. Az MK-döntő első találkozóján csütörtökön találkoznak Borók Ritáék a már bajnoknak tekinthető FTC-Polgári Bank gárdájával. Komáromi Ákos az EHF-kupa mellett voksolna, de a végső döntést az elnökség hozza meg.

A civis városban káprázatos fiestát rendeztek a szurkolók Csapó Erikáék tiszteletére. Örömükben sokan megmártóztak a nagyerdei csónakázótó vizében, majd a MÁV-igazgatóság épülete elé vonult a tömeg. A "vasút" vezetőinek köszöntője után az Aranybika Szálló talán legszebb helyiségében, a Bartók-teremben rendeztek fogadást a főszereplők tiszteletére. A norvégok ezen nem vettek részt, mert - az eredeti programnak megfelelően - a döntő után különgépükkel azonnal hazarepültek. A megható és nagyszerű hangulatú összejövetelen ajándékokkal halmozták el a mérkőzés hősét, Csapó Erikát, s persze a többieket is, akik ezúttal bebizonyították, hogy nem csupán a pályán, a színpadon is otthonosan mozognak. Hófehér kosztümben léptek dobogóra a lányok, és slágereket adtak elő, aztán - természetesen - az össztánc sem maradt el.

A hivatalos és elegáns ünneplést követőn az egykori ifjúsági park helyén működő sörözőben folytatódott a mulatság, ahol a sok száz vidám Loki-szurkoló hajnalig éltette a kupagyőztes együttes tagjait.

A DVSC-Symphonia jogot szerzett arra, hogy induljon a négy női kupagyőztesnek kiírt Szuperkupa-viadalon, amelynek küzdelmei a tervek szerint szeptember 21-én és 22-én zajlanak. A torna helyszínét még nem jelölték ki. A Szuperkupát az orosz Rotor Volgograd, az 1994-95-ös sorozat City-kupa-nyertese őrzi, amely tavaly az osztrák Hypo NÖ-vel (BEK), a Dunaferr SE- vel (KEK) és a DVSC-Symphoniával (EHF-kupa) szemben diadalmaskodott.

A debreceniek arra is büszkék lehetnek, hogy a magyar csapatok közül elsőként "dupláztak".

Az eddigi magyar kupasikerek.

Férfiak. BEK: Bp. Honvéd (1982). KEK: Bramac Veszprém SE (1992). IHF-kupa: Rába ETO (1986).

Nők: BEK: Vasas (1982), KEK: FTC (1978), Bp. Spartacus (1981), Dunaferr SE (1995). EHF-kupa: DVSC-Symphonia (1995 és 1996).


Forrás: Nemzeti Sport

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...