Arany Éva (Oláhné)

Egy debreceni cserejátékos útja a kispadtól a magyar válogatottságig

Élményekkel meggazdagodva érkezett haza, Debrecenbe több ezer kilométeres útról, a Német Demokratikus Köztársaságból Arany Éva, a győzelmes magyar női kézilabdaválogatott tagja. Mindjárt megérkezése után beszélgettünk Arany Évával az első válogatottságról, az erfurti 9:8-as magyar kézilabda-győzelemről, sportpályafutásáról.

1956. március 11. - Hajdú-Bihari Napló (Fülep Kornél)

A magyar kézilabda-válogatott újonca kérdésünkre fáradtan válaszol. Nehezen jön a szó a szájára, de ez ismert szerénységéből is fakad. Néha felragyog a szeme, élénkebb lesz, amikor egy-egy szebb, eredményekben gazdagabb esemény kerül szóba.

Már a Kossuth utcai Dóczi polgáriban a tornaórát szerette igazán - kezdi. Néhány évvel ezelőtt jegyezte el magát a kézilabdával. A D. Törekvésben kezdett sportolni. Élénken emlékezik első szereplésére. Budapesten, a Ferencvárosi Törekvés ellen 1951. december 1-én játszott. Őt csak, mint tartalékot vitték fel a fővárosba, de az egyik játékos sérülése után a kispadról a pályára küldte edzője s máris gólokkal mutatkozott be. Ezután felfelé ívelt pályafutása. Sokoldalúan foglalkozott a sporttal - atlétizálni kezdett. Már 1953-ban hárompróbában megyei ifjúsági bajnokságot szerzett, magasugrásban, súlydobásban, diszkoszvetésben és távolugrásban megyei válogatott volt több viadalon.

A szovjet Dumbadzet fényképről, eredményeiről, sokoldalúságáról ismeri. Példaképének tartja. Igaz, Arany Évát mindenoldalúsága, de talán termete után is sokan "debreceni Dumbadzénak" hívják. Nem is hagyja abba az atlétizálást, kiegészítő sportágként űzi ezután is.

NDK-beli élményeire terelődik a szó.

Prágán keresztül utaztak Erfurtba. Útközben Drezdában szálltak meg. A pusztító háború nyomai itt is meglátszottak, de gombamódra nőnek ki az új épületék. A drezdai szálló is új volt. Innen másnap utaztak Erfurtba. Ez a városka Nyíregyházához, vagy talán Hajdúböszörményhez hasonló. A drezdai és az erfurti fogadtatásról elragadtatással beszél Arany Éva.

Drezdában hófehér orgonacsokorral kedveskedtek a munkássportolók küldöttei, Erfurtban keletnémet barátaink minden gondolatukat lesték. Kitűnő ellátásban volt részük. Sonka, szalámi, vaj bőségesen állt rendelkezésükre, de az étkezéseknél egy kis "baj" volt. Azon a tájon úgy látszik más szokás szerint főznek, nem ízlett ez Arany Évának. Hiába, a jó debreceni kosztot szokta meg, ez ízlik jobban. Egy ízben furcsán otthon érezték magukat, eredeti magyar savanyú uborkát tálaltak az ebédhez. Tészták, torták elkészítésében már a német szakácsok is művészek, oly finom dolgokat készítettek a magyar kézilabdázók részére.

Feltűnt utazás közben, hogy a falvak is másak, mint mifelénk. Emeletes házakban lakik a falusi lakosság.

- De mi volt a mérkőzésen? - kérdezzük.

- Az igaz, hogy nem indultunk nagy esélyekkel - emlékezik -, de "kerek a labda", és megfogadtuk, hogy minden erőnkkel küzdünk. És sikerült... A "biztosra menő" Német Demokratikus Köztársaság női válogatottját 9:8 arányban legyőztük.

És tegyük hozzá, ehhez a győzelemhez Arany Éva két nagyszerű gólja is hozzájárult. Visszafelé már vígabban utaztak, felszabadult érzéssel beszélték meg a nehéz válogatott mérkőzés eseményeit.

Tervei?

Arany Éva igen elfoglalt. A debreceni MÁV Igazgatóság Számviteli Főnökségén könyvelő. Hivatali munkáját jól ellátja. Az elmúlt vasutasnap alkalmával - jó munkájáért - soron kívül előléptették. Munkája mellett minden vágya, hogy ott legyen júniusban Nyugat-Berlinben a női nagypályás világbajnokságon. Továbbra is szorgalmasan részt vesz az edzéseken és áttér a nagypályára. Amennyiben a D. Törekvés női csapata nem indul az országos nagypályás bajnokságon, akkor a D. Bástyában szerepel majd.

A cserejátékosok kispadjáról indult el Arany Éva és a D. Törekvés női kézilabda kollektívájának országos bajnoksága után az elmúlt vasárnap magara ölthette a Magyar Népköztársaság címeres mezét. Ahogy mi Arany Évát ismerjük, szerénysége, szorgalma, tehetsége folytán ott lesz Nyugat-Berlinben is, hogy megvédjék a nagypályás kézilabda világbajnokságot.


Fülep Kornél

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...