Galai, Mihaela

Fati és Miki: a Lokinál minden más

A két idegenlégiós számára csalódást hozott a sokat ígérő fővárosi kaland

2000. augusztus 8. - Hajdú-Bihari Napló (Kozák Zoltán)

Mihaela Galai és Fatima Ovtus még csak három hete edz a Lokival, ám már mindketten úgy érzik: jó döntés volt a cívisvárosba igazolni.

A két kézilabdázó közül az Ukrajnából, Beregszászról származó Fatima Ovtus számit a rutinosabbnak, a maga harmincegy esztendejével. A társai által Fatinak szólított balátlövő, aki egyébként már megkapta a magyar állampolgárságot is, félévi szlovákiai kitérő után 1994-ben érkezett hazánkba. Három-három évnyi zalaegerszegi, illetve kisvárdai szereplést követően tavaly nyáron a Vasashoz igazolt.

- Bár egy éve a Loki is hívott, én mégis inkább a sokat ígérő fővárosi lehetőséget választottam - mondta el a Naplónak Ovtus. - Mint utólag kiderült, rossz döntés volt, már tavaly el kellett volna fogadnom a debreceniek ajánlatát.

A sokszoros román ifjúsági válogatott Mihaela Galai még csak huszonhárom éves. A Miki becenévre hallgató jobbátlövő középiskolás korában Bukarestben kézilabdázott a Sportul Studentesc színeiben. A válogatottal Kisvárdán vendégszerepeit egyszer, amikor a helyiek felfigyeltek rá.

- Éppen csak leérettségiztem, úgy vágtam bele egyes-egyedül a magyarországi kalandba - emlékezett vissza a Borók Rita pótlására szerződtetett Galai. - Egyetlen szót sem tudtam magyarul, a játékosok közül az akkor éppen ott játszó Pistával (Nagy Krisztinával - A szerző) tudtam csak kommunikálni, angolul.

A román lányhoz hasonlóan Ovtus - ő egyébként egy tízéves fiú, Ricsi édesanyja - is találkozott ismerősökkel a debreceni öltözőben, hiszen annak idején Beregszászon Irina Szamozvanovával és Zupkó Judittal is együtt játszott. A Loki két újonca nagyon jóban van egymással, ám az csupán a véletlennek köszönhető, hogy magyarországi pályafutásuk során mindig ugyanannál a csapatnál kötöttek ki.

- A Vasasnál tavaly senki sem foglalkozott senkivel, az edzés után mindenki rohant a saját dolgára, együtt talán csak a záróvacsorán vett részt a csapat - mondta a két lány egymást megerősítve. - Itt a Lokinál minden más, sokkal jobb a hangulat. Az előző szezonban kívülről is észre lehetett venni, hogy a meccseken egymásért is küzdenek a debreceni lányok, s az is látszott, hogy milyen jó viszonyban vannak edzőjükkel, Bíró Imrével, ami nagyon fontos ahhoz, hogy egy együttes jó eredményeket érjen el.

Arra, hogy az előttünk álló bajnokságban hányadik lesz a Loki, egyik lány sem akart tippelni. Abban azonban egyetértettek, hogy a mostanihoz hasonló kemény felkészülésben még nem nagyon volt részük. Bízzunk benne, hogy a két újonc ezúttal nem bánja meg, hogy csapatot váltott, s a bajnokság után úgy vélekednek majd: nem volt hiábavaló az elvégzett munka.


Kozák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...