NBI 1987DMVSC-Békéscsaba 31-18Szántó Anna

"Hetet egy csapásra"

A hét sportolója: Szántó Anna

1987. május 29. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

A női kézilabda NB I-ben bajnokesélyesnek tekinthető DMVSC könnyedén és nagy gólkülönbséggel (31-18) bizonyult jobbnak a Békéscsabai Előre Spartacusnál az elmúlt szombaton. A győzelem mellett még egy öröm érte a lelkes hazai szurkolókat, hiszen több hónapos kihagyás után ismét a pályán köszönthették a rendkívül dinamikus balszélsőt, Szántó Annát. Azt pedig senki se várta, hogy a hosszú sérüléséből felgyógyult 21 éves játékos ekkora mérkőzéshiánnyal is azonnal a mezőny fölé nő, és áttörve az ellenfél védőfalán, olyan lendülettel lövi a gólokat, mintha csak álom lett volna számára a több mint egyéves kálvária.

- Pedig nagyon hosszú és gyötrelmes volt nekem az 1986. januári MNK-döntő óta eltelt időszak. Akkor az FTC ellen valaki balról meglökött, letapadt a cipőm, és csak a térdem fordult. Az eredménye keresztszalag-szakadás és külső-belső porcleválás lett a térdemben.

A lábat merevítő súlyos gipszkötés bizony lelki nehezéket is jelentett a kitűnő adottságú, nagyon tehetséges, ám érthetően kedveszegett játékosnak, aki kissé önfejűen, bizony a kelleténél jobban akarta gyorsítani a gyógyulás folyamatát.

- Valóban így van, fegyelmezetlen voltam, de mindenáron játszani akartam már, s dolgoztattam a térdemet. Egy évvel ezelőtt az Építők elleni utolsó hazai bajnoki meccsen játékra jelentkeztem, pedig még nem volt teljesen egészséges a lábam. De egyszerűen nem bírtam tovább a tétlenséget.

Anna aztán egy tornán szerepelt Olaszországban - ráadásul bitumenes játéktéren. Majd végigalapozta a nyarat, de ősszel az FTC elleni bajnoki mérkőzésen húzódást érzett a lábában.

- Sajnos nem vettem komolyan és ez lett a vesztem. Ismét, immár másodszor megsérültem három hónapra. Újra kórház és gyógytorna következett Budapesten, dr. Bereznai Istvánnál, majd ez év januárjában bekapcsolódtam a KEK-, az MNK- és a Kner-kupa küzdelmeibe. A gyakori talajváltoztatások (parketta, műanyag stb.) ellenben ismét nem tettek jót a lábamnak. Utólag leszűrve a tanulságot, még tovább kellett volna járnom a gyógytornára.

Szántó Anna számára - immár harmadszor - negyedéves kényszerszünet lett az ára a makacsságnak. Aztán ismét elölről, az alapoknál kellett kezdenie mindent, testileg és lelkileg is fel kellett építenie önmagát. Szerencsére úgy látszik, hogy immár harmadszori nekirugaszkodásra ez sikerült is neki.

- Már két héttel ezelőtt játszhattam volna a Tatabánya ellen, hiszen kirobbanó erőben éreztem magam akkor is. De orvosom szerint ezt a kritikus időszakot érdemesebb volt inkább kihagyni s ezúttal megfogadtam a tanácsát.

A labdaéhségtől "hajtott" balszélső szombaton aztán bekerült a kezdő csapatba, és a 11. perctől kezdve hét góllal késztette tapsviharra a szurkolókat.

- Nagy különbség volt tudásban a DMVSC és a Békéscsaba között. Örülök, hogy egy viszonylag gyengébb gárda ellen kezdhettem újra, mert az ilyen összecsapások általában önbizalmat adnak. Hamar megéreztem, hogy menni fog a játék, de nagyon készültem is a mérkőzésre, amelyen végig feszült voltam.

Annának valóban ment a játék - méghozzá válogatott színvonalon. Viszont a nyíregyházi Hadobásné Alexa Vera testnevelő tanárnő egykori tanítványa, majd Komáromi Ákos neveltje még "csak" az ifjúsági és a junior válogatottságnál tart. Sokan kíváncsiak, hogy mikor fog már végre bemutatkozni a felnőttek között.

- Barabás Zsolt szövetségi kapitánynál már többször szerepeltem a névsorban, de a sérülések miatt mindig kihúztak. Éppen ezért óvatosabb vagyok. Először és legfőképpen azt szeretném, hogy sokáig egészséges legyek, továbbá helytálljak a klubcsapatomban, melyet a bajnoki dobogóra várok. S ha mindezek megvalósulnának, a válogatottságot tekinteném jutalomként ráadásnak.

Szántó Anna szombaton bemutatkozott, s azonnal le is tette a névjegyét Barabás Zsolt asztalára. Szerdán az Építők ellen is jól szerepelt, ma, pénteken pedig itthon, Debrecenben a Borsodi Bányásszal szemben akarja folytatni ígéretes sorozatát.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...