KEK 1991/1992DVSC-Byasen Trondheim 19-19

Nem volt előny a hazai pálya

A szokásos hatalmas várakozás előzte meg a DVSC női kézilabdacsapatának KEK-beli újabb szereplését. Az elődöntő győztese jut a fináléba, de hogy ki lesz az, az február 23-án, vasárnap Norvégiában derül ki.

1992. február 17. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

Női kézilabda KEK-elődöntő:

DVSC - Byasen Trondheim 19-19 (12-10)

Debrecen, 2500 néző, vezette: Illert, Zier (németek).

DVSC: PUSZTAINÉ - PÁLFFY 4, Katkó, Medgyessyné 1, Rádinné, Lajterné, Szántó 7/5. Csere: Bloj (kapus), Míronyec 4, Dörnerné 3. Edző: Komáromi Ákos és Köstner Vilmos.

Byasen Trondheim: FRÖSETH - Eriksen 1, T. Haltvik 2, PETTERSEN 5/2, Solem 2, HÖGDAHL 7/3, Dahle. Csere: Rasch (kapus), G. Haltvik 1, Mögseth. Edző: Marit Breivik.

Kiállítás: 8, illetve 8 perc.
Hétméteres: 6/5, illetve 6/5.

A továbbjutásukat legutóbb Franciaországban, idegenben kiharcoló norvégokról ugyan félelmetes hírek érkeztek, de amikor a játéktér közepén felsorakoztak, termetük alapján korántsem látszottak annyira ijesztőeknek. A két együttes átlagmagassága nagyjából hasonló volt. A vendégek öt norvég és egy svéd válogatottal érkeztek, s már az első pillanattól kezdve rendkívül agresszíven léptek fel.

Pettersen nyitotta meg a gólok sorát, majd utána T. Haltvik volt eredményes. Idegesen kezdtek a hazaiak. Szántó és Rádinné ziccert hibázott, Medgyessyné is eladta a labdát. Pálffy azonban szépített, Dörnerné pedig egyenlített a mezőnyben is rendkívül rámenősen zavaró norvégok ellen (2-2). A Loki a 22. percig üldözte, hajtotta riválisát, rendszerint két góllal volt lemaradva, de addigra mégis utolérte a Byasent 8-8-nál. A félidő utolsó 10 percében a magyar csapat lázba hozta a közönséget és fordítva. Míronyecnek is kitűnően ment, először vezetést, majd tetemes előnyt szerzett (11-8, majd 12-9). Egymás után négyszer volt eredményes! Sajnos a végén mégis a Debrecen kapkodott, Szántó kétszer is hibázott, Mironyec pedig eladta a labdát, s emiatt négygólos előny helyett csak kettővel vezetett a Loki a szünetben, mivel Eriksen szépített az utolsó másodpercekben (12-10).

A második félidőt "gyatrán" kezdték a mieink, az első hét lövési kísérletükből mindössze egy gól született. Mindenki kapkodott, de szerencsére Dörnerné még növelte a különbséget (13-10). Szünet után Mironyec védekezése teljesen szétesett, kétszer is magára hagyta Solemet, sőt, a svéd válogatott Högdahl még rátett egyet, és a 37. percben egyenlített (13-13). Szántó ismét kétlépésnyi előnyt szerzett (15-13), ám a 39. perctől a 49.-ig csak a norvégok voltak eredményesek. Nem is kevésszer, négyszer, és így 15-17-re fordítottak! A balszerencse és a pontatlanság kísérte ekkor a debrecenieket. Pusztainé például kivédte Högdahl hetesét, de a kipattanóra csak a svéd irányító figyelt. Aztán Dörnerné lőtt egy kapufát, majd Szántó hagyta ki a hetest, s végül Haltvik úgy egyenlített, hogy lövésébe beleértek.

Bizony a második félidő első 19 percében mindössze három gólt dobott a Loki. Aztán összeszedte magát, Pálffy és Medgyessyné góljaival egyenlített (17-17). Fej fej mellett haladt a két csapat, egyik sem tudott jelentősen elszakadni. Sajnos elemi hibákat vétettek a hazaiak sorozatosan, de azt sem lehetett állítani, hogy a német játékvezetők a Lokit pártolták volna. C. Haltvik kiállítása miatt csaknem az utolsó két percet emberelőnyben játszhatta a Debrecen, de mégis Dahle volt eredményes, majd másodpercekkel a lefújás előtt Szántó mentette meg a becsületet.

Két ellentétes félidőt láthattak a tévénézők és a debreceni szurkolók. Az első magas színvonalú, változatos és élvezetes, igazi kupaküzdelmet hozott, melynek végén a DVSC - az utolsó másodperceket leszámítva - csillogott. A másodikban aztán kapkodott, hibát hibára halmozott és főleg támadásban gyengélkedett.

A továbbjutás sorsa vasárnap Trondheimben dől el, de otthonukban a szőke edzőnőjük által felkészített norvégok esélyesebbnek tűnnek. Most nagyon örültünk volna egy három-négy gólos győzelemnek, de ez elsősorban azért maradt el, mert az együttes jelen pillanatban csak ennyire volt kepes. A kapus és a két szélső összességében nem okoztak csalódást, de a többiek a nagy akarás ellenére nem tudták hozni tudásuk legjavát. Sajnos az átlövők még nem az igaziak, Dörnernének idő kell, hogy visszanyerje régi formáját, Mironyec szokása szerint egy mérkőzésen belül is szélsőségekre képes, míg Bocsinére sérülése miatt hetekig nem számíthattak. Rádinné és Lajterné pedig egyelőre keresi önmagát, de olyan tapasztalt játékos, mint Medgyessyné is látványos hibákkal vonja maga után a kritikát.

Összességében már eddig sem szégyenkezhet a Debrecen, hiszen nem akármilyen teljesítmény a legjobb négy között lenni a KEK-ben. Hogy a döntőbe jut-e, az a jövő zenéje. Ha esetleg nem, azt a Loki a tegnapi teljesítményének "köszönheti".

A Loki-szív persze mindig csodákra képes, reméljük, így lesz ez Trondheimben is, ahol a kevésbé esélyesek nyugalmával meglepetést szerezhetnek a debreceniek.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...