BEK 1988/1989DMVSC-Lützellinden 20-22

Óriási csatában a vendégek jobbak voltak

TV Lützellinden (NSZK-beli) - DMVSC 22-20 (9-7)

1989. február 20. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

Óriási várakozás előzte meg Debrecenben a magyar bajnok DMVSC soron következő találkozóját a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. A Magyar Televízió közvetítése ellenére telt ház fogadta a Városi sportcsarnokban az ellenfeleket.

Először a vendégcsapat tagjai futottak ki a pályára az őket elkísérő lelkes szurkolók nyomasztó dudálása közepette. Majd a debreceniek közül Szarvas, Tőrökné és Rádinné érkeztek sorrendben, s mikor összeállt a DMVSC is, a debreceni B közép három tagja köszöntötte a kedvenceket.

Leonte jobb felső sarokban kikötő átlövésével kezdődött meg a gólok sorozata a második percben. Az újabb gólra - amit ugyancsak Leonte szerzett - öt percet kellett várni, miközben Bocsiné és Szántó ellen támadó faultot ítéltek a játékvezetők. Már az első tíz percben feltűnt, hogy mindkét csapat, különösen a nyugatnémet kitűnően védekezik és a kapusok is bravúrokra képesek. A vendégcsapat Leontéra, a román származású 147-szeres válogatott átlövőre és a jugoszláv származású 130-szoros válogatott beállósra, Ercsicsre építette támadásait.

A 10. és a 20. perc között ismét Leonte és a DMVSC-sek párbaját láthatták a nézők, a Lützellinden kitűnő átlövője újabb négy gólt szerzett, amire Bocsiné, Bojtor (7-esből) és Törökné válaszolt (6-3). Érdekes volt Bojtor gólja, ami a felső lécről levágódott, de a közelben álló osztrák játékvezető egyértelműen a sípjába fújt, gólt ítélve. Amíg Ercsicset jól őrizték a hazaiak, addig Leontéval sajnos nem bírtak. Sok volt részűkről az eladott labda, beállósunk láthatóan nem találta helyét, míg a mieink átlövési kísérletei is erőtleneknek látszottak.

Rádinné kettős emberelőnyben eladta a labdát, a felfutó Leonte önzetlenül Dekelinghez játszott, aki 8-3-ra alakította az eredményt. Mindez a 23. percben történt, de ezután magára talált a magyar bajnok, óriási iramot diktált, és a 29. percig Bojtor két, valamint Törökné és Szántó egy-egy góljával 8-7-re felzárkózott! Ráadásul úgy, hogy Tóth Ildikó közben bravúrosan hárította Leonte büntetőjét. Ám az utolsó percben utóbbi megbosszulta ezt, a védők között lefelé estében is betalált, beállítva a félidő eredményét. Az első félóra Bojtor időn túli szabaddobásával ért véget, amelyre Jarosch szabálytalanul kimozdult, ezért kiállították, a DMVSC emberelőnnyel kezdhette a második félidőt.

Szünet után ismét a nyugatnémetek kezdtek jobban Leonte által (10-7), de a debreceniek hallatlan szorgalommal hat perc alatt ledolgozták a hátrányt. Bocsiné, Bojtor (hetesből) és Szúnyogh volt a gólszerzők sorrendje, s a mérkőzés folyamán először - később az is kiderült, hogy utoljára - alakult ki egyenlő állás (10-10) a küzdőfelek között. Ám mindössze fél perc múlva Leonte emberhátrányból is képes volt újra vezetést szerezni, majd Jarosch a jobb alsó sarokba lőtt, Ercsics pedig három percen belül harmadikként a szaggatottról is betalált (39. perc, 13-10).

A "szegény embert az ág is húzza" - a közmondás szerint, a 40. perc után a jól játszó Törökné lábára ráléptek bevetődés után, s a játékos féllábon szökdelve elhagyta a pályát, csaknem tíz percig ápolásra szorult. Leonte szerepét Jarosch és Boueke vette át a góllövésben a 42. és a 45. perc között 14-12-ről 17-12-re növelve az előnyt.

Az utolsó tíz percben az NSZK-sok közül Ercsicstől valóban világklasszishoz méltó teljesítményt láttunk, egymás után dobott újabb 3 gólt. A másik oldalon Törökné és Bojtor jeleskedett, ám a debreceni átlövők sajnos haloványan játszottak, Dörnernének például mindössze az 53. percben sikerült egyszer megrezegtetnie Peters hálóját.

Bojtor 22-18-as állás után, az utolsó két percben lőtt hétméteressel csökkentette a debreceniek hátrányát, és állította be a 22-20-as végeredményt.

Az első félidőben a Debrecen nagyon idegesen szerepelt, sok volt az eladott labda és a kihagyott helyzet, ugyanakkor kevés az átlövési kísérlet. Leontéval pedig egyenesen nem bírtak a mieink, a világklasszis játékos előtt remekül elzártak társai, helyet adva neki az átlövésekhez. A kiegyensúlyozottabb vendégcsapat a szünet után is diktálta az iramot, s a kritikus pillanatokban a németekre jellemző szívóssággal küzdött mindenkor előnyt szerezve magának. A DMVSC bár lelkesedésben felnőtt a feladathoz, de játékban kevésbé. Látszott, hogy Rádinné és Bocsiné a hosszú kihagyás után még mérkőzéshiánnyal küszködnek, ezúttal

Dörnerné is elmaradt a várakozástól, míg a többiek idegesen és hullámzó teljesítményt nyújtva szerepeltek.

Komáromi Ákos: - Éreztük, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Bár jól ismertük a Lützellindent, de nem tudtunk felnőni a feladathoz. Úgy érzem, hogy az átlövök közötti különbség döntött elsősorban. A bal szélen Szántó Anna próbált valamit hozni a hátrányon, ám tiszta gólhelyzeteit többnyire kihagyta. A nyugatnémetek megakadályozták gyors inditás-lerohanásainkat és kitűnően kijátszották helyzeteiket. Fegyelmezett, taktikailag érett csapat győzött le bennünket megérdemelten.

Dr. Jürgen Gerlach: - Most úgy érzem, tartósabban jól játszottunk, mint az ellenfél, a DMVSC teljesítménye ingadozóbb volt. Szerintem az egész csapatom jól védekezett. A visszavágót nem tartom lefutottnak, amely teljesen új meccs lesz, új motivációkkal. Jövő héten a munka mellett öt edzést tartunk a játékosainknak és megpróbáljuk jobban "analizálni" a DMVSC játékát.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

tegnap, 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...

március 20., 19:29

Csak az elején volt miért izgulni

A rossz kezdés után összekapta magát a DVSC SCHAEFFLER és magabiztosan szerezte meg a két bajnoki pontot Dunaújvárosban. Tovább...

március 19., 16:00

Két BL-csata között fontos bajnoki Dunaújvárosban!

A vasárnapi Vipers elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő után, a szombati norvégiai visszavágó előtt a Dunaújvárosi Kohász KA vendége lesz szerdán a DVSC SCHAEFFLER. Tovább...