Szanyó Károly

Vendégszereplőink a DVSC labdarúgócsapatának játékosai, edzői, vezetői. Az egykor velük készült interjúimat teszem most ismét elérhetővé.

1998. április 17. - sportstatisztika.com (Tóth András Balázs)

- Hol, mikor kezdtél focizni?

- Sportcsaládból származom, már másfél éves koromban rúgtam a labdát. Első tétmeccsemet hat évesen, 1979-ben játszottam, a Vasas Izzó színeiben. Úgy értem a tétmeccset, hogy ott már igazi bíró is volt... A következő évben kerültem az UTE előkészítőbe, ahonnan végigjártam a szamárlétrát, majd 18 évesen bemutatkoztam az NB I-ben.

- Hogyan alakult a karriered?

- Nagyrészt az Újpestben játszottam. Egy évig a Fradi serdülő III-ban is szerepeltem, tavalyelőtt pedig fél évet töltöttem Németországban, a Bundesliga II-ben. Ott egészen mások a körülmények, még a másodosztály kiesőjelöltjénél, a Lübecknél is ideálisak voltak a feltételek. Nem bántam meg, hogy oda igazoltam, sokat tanultam abból a fél évből. Alakulhatott volna talán jobban is a külföldi szereplés, ugyanis nagyon közel álltam hozzá, hogy a Kaiserslauternhez igazoljak. De volt egy exkluzív szerződésem egy másik menedzserrel, és azt nem tudtam felbontani. Pedig már megvolt a repülőjegyem és az orvosi vizsgálaton is túl voltam. Két hétig várt a Lautern, majd elálltak a szerződtetésemtől. Ekkor jött a lübecki lehetőség, félévkor kimentem és a bajnokság végén jöttem haza.

- Hogyan kerültél Debrecenbe?

- Az Újpestből mindenképpen eljöttem volna. Keresett a Fradi és a Vasas is, de Dombi Tibi megemlítette egyszer, nem lenne-e kedvem Debrecenben játszani. Többször beszélgettünk erről, majd jöttek a tárgyalások, és végül sikerült is megállapodni. Gyerekkorunk óta nagyon jóban vagyok Sándor Tomival és Dombi Tibivel, már a serdülő válogatottban is játszottam velük. Sokszor jártam Debrecenben, itt voltam mindkettőjük esküvőjén, itt szilvesztereztünk, stb. Ezeknek a közös buliknak köszönhetően szinte az egész csapatot ismertem már idejövetelem előtt. A beilleszkedéssel semmi problémám nem volt. Természetesen itt lakom Debrecenben, feleségemmel és kisfiammal.

- Meddig szól a szerződésed?

- 1999. nyaráig, tehát a következő szezonra. Bízom benne, hogy sikerül jó évet produkálnom, és akkor talán újra kijuthatok külföldre. Más magyar csapathoz nem vágyom, még az Újpestbe sem. Ugyan nem unszimpatikus például az FTC sem, de szerintem egy újpesti gyerek ne menjen a Fradiba...

- Mennyire merült fel benned, hogy Véber sérülésével visszatérj Újpestre?

- Egyáltalán nem. Nem azért jöttem el, hogy két hónap után visszamenjek.

- Mennyiben más a vidéki csapatok helyzete (bírók, büntetések, pénz, stb.)?

- Érezhetően más. Hátrányosan vannak megkülönböztetve a vidéki gárdák. Elég csak a Haladás elleni meccsünket említeni, ahol kezünkben volt a három pont, és ilyen okok miatt lett csak egy. Nem is említem a szotyis és egyéb ügyeket, ez a megkülönböztetés minden szinten érezhető.

- Magánélet, család?

- Németországból való visszatérésem után nősültem meg, Márk fiam pedig október 30-án született. Öt és fél hónapos, életvidám, mosolygós kölyök. Próbálom a foci felé irányítani, de nem fogom erőltetni. Egyelőre csak kézzel terelgeti a labdát, de rövidesen dekázni fog! Egyébként a feleségem és a fiam 180 fokos fordulatot hoztak az életembe. Előtte sokszor eljártunk szórakozni, biliárdozni, tekézni. Azóta megkomolyodtam, már ritkábbak az ilyen alkalmak. Nagyon sokat jelent a család, beleértve a szüleimet is. Édesapám a legnagyobb kritikusom, vele mindig megbeszéljük a játékomat. Sok jót nem mond... Szinte minden szabadidőmet a családommal töltöm, de például sokat járok teniszezni is. Van egy igen neves teniszpartnerem, Éles József. Vele szoktam játszani, főleg Pesten, illetve a Balatonnál.

- Mennyire veszed szívedre a szurkolói bekiabálásokat és hogyan éled meg a népszerűséget?

- Hallom, de igyekszem nem figyelni rá. Egyik fülemen be, másikon ki. Bekiabálások mindenhol vannak, gondolom, még Sándor Tamásnak is jutott. Ez minden pályán így van. Ugyanakkor ott van a másik oldal, ami sokkal kellemesebb. A városban járkálva is sokan felismernek, autogramot kérnek. Volt olyan, hogy közös fényképet csináltak velem. Ez nekem is nagyon jó érzés, meg talán az illetőnek is... Próbálok nekik örömet szerezni, ahogy tudok. Nem hiszem, hogy olyan nagyon népszerű sztár lennék.

- Volt-e példaképed, kedvenc játékosod, csapatod?

- Külföldről nem, de például Törőcsik András mindig is egy szimbólum volt a számomra. Sokkal többre vihette volna. Úgy igazából kedvenc külföldi csapatom sincs, talán a Barcelona...

- Beszélsz-e idegen nyelvet?

- Angolul tanultam, majd természetesen németül is. A legfontosabb dolgokban elboldogultam Németországban is a nyelvtudásommal, de nem voltam perfekt. Most a sérülés, a műtét miatt több szabadidőm lesz, már fogadtam tanárt itt Debrecenben és felfrissítem az angoltudásomat.

- A tavasz nem igazán sikerült. Mi az oka ennek?

- Nagyrészt az én hibám. Igyekszem magamban rendbetenni a dolgokat. Közrejátszott az is, hogy az Újpestben más stílust játszottunk, Véber Gyurival irányítottunk, jobban megosztottuk a védők figyelmét. Itt minden meccsen megvolt a külön ember rajtam, a BVSC-s Csiszártól kezdve, sorolhatnám. Szabó Tibire is egyre jobban figyelnek az ellenfelek, neki is nehezebb dolga lesz. Az UTE-ban valahogy frissebb, pörgőbb volt a játék, a Loki rakkolósabb, hajtósabb csapat. Most tavasszal végig fáradtnak, fásultnak éreztem az egész társaságot, nem csak magamat. Itt nagyobb a hangsúly az erőnléten, több a "futó ember", mint Újpesten volt.

- Mit vársz a hátralévő meccseken?

- A Tiszakécskét mindenképpen meg kell verni, fix egyes. Zalaegerszegen szerintem minden Herczeg Bandin múlik. Ő sokáig dolgozott Garamvölgyi mellett, neki kell valamit kitalálnia. Ott sokat fog számítani a taktika. Aztán jön a Győr. Én már ősszel is mondtam, hogy nem lesz bajnok az ETO. Minimum iksz, de verhetőnek érzem őket. Újpesten nagyon nehéz meccsünk lesz, de iksz-re tippelek. Jön a Diósgyőr, nagy keleti rangadó lesz, rengeteg néző. Nagyszerű hangulatú meccsen nyer a Loki. Aztán Hungária körút. Nagyon nehéz lesz, erre nem is tippelek. Aztán a Gázszert fogadjuk. Győzni kellene, de nagyon kemény, kellemetlen stílusú csapat. Főleg idegenben bárkire veszélyes lehet, nehéz legyőzni, mert megszállja a saját tizenhatosát. Siófokon zárjuk az idényt, nem hiszem, hogy sok múlik majd azon a meccsen, akkor már mindenki a Balatonra gondol, bármilyen eredmény születhet.

- Milyen komoly a sérülésed?

- Sajnos a Létavértes elleni edzőmeccsen - pár héttel ezelőtt - egy rossz mozdulat után a jobb lábam alám fordult. Az orvos bokaszalag-szakadást állapított meg, sőt, műtétet javasolt. Erre rövidesen sor is kerül, Pesten a Sportkórházban. Körülbelül két, két és fél hónapot kell kihagynom. Ebben a szezonban már nem is játszhatok, úgy néz ki.

- Hányadik helyre várod a Lokit?

- Mindenképpen az első nyolcba. Szerettem volna még legalább öt góllal segíteni a csapatot, ha nem jön közbe ez a műtét.


Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Friss hírek

tegnap, 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...

március 20., 19:29

Csak az elején volt miért izgulni

A rossz kezdés után összekapta magát a DVSC SCHAEFFLER és magabiztosan szerezte meg a két bajnoki pontot Dunaújvárosban. Tovább...

március 19., 16:00

Két BL-csata között fontos bajnoki Dunaújvárosban!

A vasárnapi Vipers elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő után, a szombati norvégiai visszavágó előtt a Dunaújvárosi Kohász KA vendége lesz szerdán a DVSC SCHAEFFLER. Tovább...