BL 2010/2011HC Leipzig-DVSC-Korvex 31-25

Szombat esti láz

Eljött a nagy pillanat. A DVSC-Korvex női kézilabda csapata története első Bajnokok Ligája mérkőzésére készülődhetett. Az osztrák Hypo ellen, akik korábban nyolcszor lettek az öreg kontinens legjobbjai.

2010. október 10., 22:37 - Hajdú-bihari Hét (Gurbán György)

Sporttörténeti érdekesség, hogy a Loki eddigi egyetlen magyar bajnoki címe okán, 1987-ben, a még javában BEK-nek nevezett sorozatban szintén összekerült a sógorok sztárcsapatával. A Komáromi Ákos vezette Loki remekül helytállt a Hódosban, a közönség hatalmas ovációval nyugtázta a kiharcolt döntetlent. A visszavágón sem ijedtek meg Tóth Ildiék – a sokkal esélyesebb szomszédok csak kis különbséggel jutottak tovább.

Ám a maiak kimondva is többre vágynak puszta helytállásnál. A hőlégballonosok világbajnoksága miatt a Főnix sportpalotájába költöző lányok győzelemre készültek. Vagyunk vagy négyezren. Eljött megnézni a meccset a Loki labdarúgóinak edzője, Herczeg András és ott ült a nézőtéren a kétszeres EHF-kupa győztes gárda két egykori kiválósága, Jeddi Mária és Katkó Andi, s a korábbi kiemelkedő eredmények egyik kovácsa, Németi Gyula is.

De úgy tűnik, a maiak is tudják, mi kell a sikerhez. Kell például egy karakán, szavatartó tulajdonos, kiemelkedő tudású szakmai stáb és a jó egyéni képességeken túl egymásért is küzdeni tudó, igazi csapatot alkotó játékosok. Ma már világosan látszik, hogy a „tulaj”, Gellén András fanatizmusa ragadósnak bizonyult. Ennek egyik látványos bizonyítéka a klub honlapja, amelynek tartalmához egyre többen járulnak hozzá. Van, aki ír, van, aki nagyszerű videókat gyárt, van, aki fotóz és van, aki az egészet működteti. Dövényi-Nagy Tamás kifogyhatatlan az ötletekből – már készül például a klub története összes (!) játékosának adatbankja.

S az ellen? Annyi kiderült az utazó listájukról, hogy sérülés miatt a francia Marion Limal nem jön Debrecenbe és a remek brazil beálló, Piedade is csak a szakmai stáb tagjai közé lett jelölve. A norvég, Terese Pedersen és a másik sztárkapus, az orosz Olga Sanko viszont úgy tűnt, készülődik a meccsre. Aztán amikor kifutnak a pályára, még tisztább a kép: Pedersent nem nevezik, Pidade civilben marad, ám így is marad brazil kiválósága még a Hyponak Cararo és a világklasszis szélső, Nascimento személyében.

De a mérkőzés nem róluk szól a kezdetekkor. Bogdanovics anyuka bombázza be az elsőt átlövésből, majd Kazai „Csibe” lő Sanko füle mellé éles szögből. Plach ugyan szépít, de a henger tovább folytatódik, Kazai még kétszer talál be, Bognár pedig átlő. Amikor a másik szélső, Csáki felkanyarodva lő a hálóba, még csak a 8. percben tartunk, de Matuschkowitz mester máris időt kénytelen kérni, mert tanítványai azt se' tudják, merre van az arra. A nyugtató szavak hatására feljönnek 6-4-ig, de utána megint a Loki percei következnek. Az extázisban védő Triffa Ági remek indítását megint Kazai köszöni szépen, Csáki kétszer villan, Bognár Barb ravasz alsó sarkosa már hatgólos előnyt jelent, amit sikerül is megőrizni a szünetig, nem kis részben Szabó Vali és Borbás Rita elképesztő védőmunkájának köszönhetően.

13-7. Nem hiszünk a szemünknek.

De a szünet után a Hypo riadót fúj. A brazil gazella, Nascimento elkezd képességeihez illően játszani, s a kapuban a szőke orosz szépség parádézik. Lépésről lépésre közelít az ellenfél. A sokkal pihentebb rivális, Köstner Vilmos időkérése ellenére 18-18-nál utoléri a szeptember eleje óta már a tizedik (!) tétmeccsét játszó Lokit.

Jöhet egy nagy levegővétel és egy újabb nekirugaszkodás. Jön is. Bulath Anita, hatol át a brutálisan védekező Goricanec vezényelte pofonzuhatagon. Juhász Gabi pedig először egy parádés kontrát fejez be, majd sprinterként száguld el egyedül a szélen az újabb találatért. De debreceni kimaradt ziccer és hetes után ismét szót kér a zseniális Nascimento és Léránt Vivien. A magyar ifiválogatott játékosa lövését biztosan védené Kiss Éva, de Bulath olyan szerencsétlenül blokkol bele, hogy a labda a már elvetődött Loki-kapus fölött a hálóba tottyan. 22-22 a vége előtt két perccel. Ráadásnak pedig Bulath sokadik kamikaze-berepülése balul végződik, fájós térddel viszik le.

Őrület.

Az utolsó előtti percben Bognár Barbara tör át a falon, és a labda valahogy Sanko hálójában köt ki. Egy perc van hátra. Az osztrák időkérés után persze Nascimento vállalja el utolsó lövésüket. Tizedmásodpercnyi ima követi a labdát. Na meg Évike. Az ő keze és a kapufa is segít, hogy mellé menjen a lövés. Fél perc múlva örömmámorban úszik az egész csarnok.

Martin Matuschkowitz, a Hypo edzője sportszerű. Értékelése nagy részében dicsér – minket. Gratulálok a Debrecen drukkereinek, nem tudom, hol van még a világon ilyen csodálatos hangulat egy Bajnokok Ligája mérkőzésen, mondja a tréner.

Bólintunk. Aki nem jött el, bánhatja, hogy nem látta a szombat esti lázat. Nehéz ilyenkor spórolni az elragadtatást kifejező szavakkal. Pedig kell. Mert ki tudja, mi vár még ránk...

Gurbán György

(Megjelent a Hajdú-bihari Hét október 13-i számában.)

Utóirat: Azóta megszületett az első BL-vereség is a Leipzig csapata ellen idegenben. De ettől nem kell senkinek letargiába esni. Hanem felállni és menni tovább. Mert feladat van bőben. Például megpróbálni pótolni a védekezés pótolhatatlan kulcsemberét, a Lipcsében megsérült Borbás Ritát...


Gurbán György

Forrás: Hajdú-bihari Hét

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...