Triffa Ágnes

Tréfi lett január hónap legjobb játékosa!

A DVSC-KORVEX honlapján van egy játék. A hónap legjobbnak ítélt játékosára lehet szavazni. Az idei évben, január hónapban Triffa Ágnes lett az első. Ő volt a legjobb. Kritikus zsűri ítélte oda ezt a díjat: a szurkolók. Ez a legnagyobb elismerések egyike, amit egy játékos kaphat. Tréfi szó szerint kiérdemelte ezt a díjat.

2011. február 11., 23:00 (handball)

Triffa Ági második éve játszik a LOKI csapatában. Korábban - külföldre igazolása előtt - már védett nálunk. Akkor egy tehetséges, szimpatikus sportembert ismertünk meg benne. Nem védett rosszul, de akkoriban voltak olyan kapusok itthon, akik előtte jártak.

Aztán elment külföldre, s megtapasztalta a légiós életet. Két esztendővel ezelőtt, Gellén András szerepvállalásával új csapat formálása kezdődött Debrecenben, s ebben ő is jelentős szerepet kapott. Hívtuk haza, s ő igent mondott.

Örültünk, hogy visszajött hozzánk. Sokan csak reméltük, hogy itt bontakozik ki majd igazán vitathatatlan tehetsége, s jól járunk „vele”. Az élet aztán egyértelműen bebizonyította: nagyon jó döntés volt őt leigazolni.

{{1}}

Ági nagyon jó kapussá vált Debrecenben. Már nem tudnám megmondani, melyik meccsen éreztem először, hogy kész kapussá érett. Válogatott szintű, a hazai mezőny legjobb kapusainak egyikre lett. Mitől is? Az egyenletes, folyamatos jó teljesítménye miatt.

Amiatt, hogy bravúros védései mellett szinte nem volt olyan meccse, ahol látványosan betlizett volna. Hozta a kötelezőt mindig, s micsoda meccseket produkált...

Például Békéscsabán, vagy éppen a BL-ben. Igen, a BL. Fájó, vagy kellemes emlék, kinek-kinek megítélése szerint. Azt azonban nem vitathatjuk: nem Tréfin múlt, hogy ma nem játszunk a nemzetközi kupában. Bravúrok sorozatát mutatták be Évikével együtt, de ez is kevés volt.

Kicsit több lett ez az interjú, mint gratuláció a hónap legjobbjának. Kíváncsi voltam, mi a véleménye több égető, a kézilabdát érintő kérdésről? Hogy volt az, amikor ő kezdte? Lehet-e a példáján tanulni a ma kezdő kézilabdásainak?

S figyel-e válogatott játékosának véleményére a kézilabdát irányító vezérkar? Olvassuk el gondolatait, mert nem mondott butaságokat.

Gratulálunk Tréfinek, január hónap legjobb játékosának!

– Gratulálunk! A szurkolók szavazatai alapján 2011 január hónapjának legjobb LOKI játékosa te lettél! Jólesett az elismerés?

– Sziasztok! Köszönöm szépen, természetesen az embernek minden elismerés jól esik.

– Már hónapok óta ott voltál a dobogón. Érzésed szerint melyik hónapban volt legjobb a produkciód?

– :) Huha, hát hirtelenjében nem emlékszem, de úgy érzem, összességében az őszi szezonom jól sikerült! De igazán a BL selejtező sorozata maradt meg bennem, az a legemlékezetesebb. Ott éreztem azt, hogy nem is az számított, nekem hogyan megy a játék: mint CSAPAT funkcionáltunk jól, és jobban örültem társaim örömének a pályán! És a meccs utáni arcoknak!

{{2}}

– Ha lehet fókuszálni, azt hogy érzed, melyik meccsed volt a legkiemelkedőbb ebben a szezonban?

– :) Eléggé maximalista vagyok (nem csak a sportban), de sok emlékezetes meccsem volt, nem csak számomra, hanem remélem a szurkolóinknak is…

– Úgy érzem, ebben az évben lettél igazán érett, válogatott szintű kapus. Mondták ezt már? Te is így látod?

– :) Igen, már tavaly is mondta több szakember, de úgy tűnik, nem igazán akar beérni az a bizonyos „gyümölcs”…:))

– Kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítményt nyújtottál. Mi lehet ennek az oka? Az edzői munka, vagy a te profizmusod?

– Köszönöm. Az ember az edzéseken saját magának dolgozik, saját hibáit próbálja korrigálni, erényeit pedig továbbfejleszteni. Persze mi is emberek vagyunk, és vannak periódusok, amikor nem akar menni a játék De akkor vagy igazán jó sportember, ha „vert helyzetből” is fel tudsz állni!

Ehhez pedig hozzá tartozik, hogy olyan emberek vesznek körül, akikkel - bármilyen problémám van-, meg tudom osztani és segítenek…

– Azt tudja rólad mindenki, hogy kapus vagy. De arra már nem mindenki emlékszik, hogyan is kerültél a háló elé? Miért nem, mondjuk, irányító mezőnyjátékos lettél?

{{3}}

– :) Vigyázzatok, irányítók, mert előre törhetek még!! A viccet félretéve, eléggé izgő-mozgó leányzó voltam, és nem igazán szimpatizáltam a kapuval (annak ellenére, hogy édesapám focikapus volt és a testnevelő tanárom édesapám múltja miatt, kipróbált a kapuban - állítólag ő már akkor látta bennem a tehetséget), elvesztem benne.

Eléggé későn érő voltam, és nagyon vékonyka, de annál keményebb és már fiatalon állandóan sújtottak a két perces kiállításokkal, mert egyedül én mertem oda állni a felnőttek elé, hogy megállítsam őket. Persze ez nem mindig sikerült, nálam sokkal markánsabbakkal szemben. Itt még mezőnyjátékos voltam! :))

Ekkor még a sarkadi csapattal játszottunk a megye bajnokságban. Majd egy területi iskolaversenyen be kellett állnom a kapuba, és ott ragadtam. Utána felfigyelt rám a Békéscsaba edzője, Tobak Lászlóné és meghívtak próbajátékra.

Ott először irányítót szeretett volna belőlem faragni Magdi néni, de édesapám mondta neki: próbáld ki a kapuban! Egy hét múlva pedig az Adidas Tejkupán a „legjobb kapus” címmel tértem haza. Nagyon boldog voltam….Röviden, tömören…:))

– S ha már irányítás: az a lelátóról is jól látható, hogy próbálod a társak védekezését vezényelni. Hogy érzed, hallgatnak rád?

– Igen, próbálok nekik segíteni, mert az én szögemből sokkal jobban át lehet látni a hibákat és pozitívumokat is! Ajánlom mindenkinek, hogy a kapu mögé üljenek le meccset nézni! :))

– Jó védeni ma a LOKI kapuját? A védőmunka segít sokat a jó teljesítményben? Vagy, ha sűrűn átlőnek bennünket, akkor nagyobb tere lehet a te produkciódnak? Hogy van ez?

– Igen, ahol ilyen szurkolótábor van, mint itt Debrecenben, élmény minden meccsen a pályára lépni! Ez egy csapatsport, én segítem ki, ha ő hibázik, ő segít nekem, ha én vagyok bizonytalan valamelyik játékossal szemben. De őszintén elmondhatjuk, hogy sajnos idén sok meccs után hagyott kivetni valót a védekezésünk. De dolgozunk a javításon!

– Előbbi kérdéssel összefüggésben, könnyebb dolga van mondjuk egy Pálingernek a Győrben, mint Neked a LOKI-ban?

– :)) Jelen helyzetben a Győrnek olyan játékosai vannak, akik ha okosan játszanak, BL-t nyernek! Mind védekezésben, mind támadásban kiemelkednek a magyar és nemzetközi mezőnyből, kevés csapat tudja felvenni velük a kesztyűt!

Tehát a válaszom mindent elmond, de ha valaki megnézte a Győr elleni legutóbbi meccsünket , szembe tűnhetett, hogy levették a lövőinket a Győr védői. A szélsőink se tudtak vitézkedni, míg szoros volt a meccs. De akkor is azt gondolom, ha hittünk volna magunkba jobban, nem ilyen arányú lett volna a különbség.

– „Ha reális akarok lenni, ez nem egyik évről a másikra alakul ki.” A bajnoki címről kérdeztelek tavaly. Ilyen realistának születtél?

– Szeretek a földön járni….

{{4}}

– A sikeres BL selejtezők után már a hazai csoportmeccsek megnyerését is nagy tettnek tartottad. Igazad volt… A negyedik helyen volt a mi helyünk?

– A BL selejtező megnyerését nagy sikernek könyveltem el magamban, mert ott éreztem, hogy valami megmozdult a csapaton belül is. A siker összekovácsolja az embereket.

A negyedik. helyet pedig kudarcként éltem meg, mert nagyon szépen kezdtünk az itthoni Hypo meccsen, utána pedig valami megszakadt…, és itt nem a sérülésekre gondolok.

Szerintem az nagyon szomorú, hogy nem vagyunk ott a nemzetközi kupában…

A válogatottságról és a magyar kézilabdáról, őszintén

– Válogatottság… egy kényes ügy. Maradt benned rossz érzés, amiért végül téged hagytak itthon?

– Az én életem ettől nem áll meg, a klubom és a szurkolók ugyanúgy elvárják, hogy 100%-on égjek a meccseken. Amúgy sem vagyok egy „önsajnálkozó” ember…

– Amikor meghallottam, hogy nem mégy, az jutott eszembe: te jó ég, ha egy ilyen ősz után sem vittek el, akkor mit kell még tenned?

– Köszi, aranyos vagy, de ez a szövetségi kapitány döntése volt! Sajnos, az élet nem egyszerű, sok esetben igaz, ha nem állnak az ember háta mögött, nehezen kerül oda a teljesítményével. De az idő, meg az élet úgyis eldönt majd mindent. Ez már a múlt, csak a jövőmre koncentrálok.

{{5}}

– Azért hihetetlennek tűnő döntés volt. Dolgozol tovább?

– Persze…nem okozhatok csalódást a közönségünknek…

– Nemzeti válogatottunk az eredményesség terén évről-évre fokozatosan csúszik vissza. Ez szerinted átmeneti jelenség? Hol tart szerinted - a kapuból nézve - a magyar kézilabda?

– Ez szerintem egy összetett probléma. Ha csak azt nézem, hogy a saját ifjúsági válogatottunkból körülbelül heten-nyolcan játszanak az NB1-ben, az is sok mindent elmond. Nem beszélve a mostani junior korúakról…

De ez nem csak a játékosok esetleges képességbeli hiányosságára vezethető vissza. Véleményem szerint nagyon sok edző nem is meri odarakni fiataljait a „harctérre”, így az ifiből való kiöregedés után egyszerűen elkallódnak (nem is egy-két tehetség veszett így oda…sajnos).

Annak idején, 18 évesen Mocsai Lajos engem és Tomori Zsuzsát is nyugodt szívvel mert odatenni, ezért a mai napig hálásak vagyunk, mondhatom Zsuzsi nevében is! Nagyon jó szakember, emellett nagyon jó Ember is és Pedagógus is volt egyben, aki terelgetett minket. Most már, érettebb fejjel be is látja azt az ember, amit akkor negatív kritikaként élt meg.

A másik nagy probléma szerintem, hogy több összetartásra is szükség lenne (lásd a férfiválogatottat!), nem beszélve arról, hogy két évig működött a B válogatott, ahol azok a játékosok szerepeltek, akik még nem fértek be az első keretbe, de szem előtt voltak. Ez más előttünk járó országoknál működik.

Emlékszem még, Németh András volt a válogatott edzője, amikor itthon játszottunk a Pannon Kupán, és a B válogatott mellett az A válogatott, Korea és Oroszország volt jelen. S a B válogatott kettő-négy gólokkal kapott ki Oroszországtól és Koreától is! Ez szerintem sok mindent sejtet….De nem az én tisztem megítélni a Magyar Válogatott problémáját…

{{6}}

– Kíváncsi lennék, hogy te miként ítéled meg, ha nem független a kapitány, hanem egyesületnél is dolgozik? Van jelentősége?

– Szerintem egy független kapitány sokkal jobban tud összpontosítani a munkájára.

– Sok szó esik ma az utánpótlás képzésről. Hogy emlékszel, amikor te ifista voltál, több kézilabdázni járó fiatal volt?

– Amikor én kezdtem kézilabdázni, és bekerültem Békéscsabára, sok gyereket szedtek össze a környékről, nagyon jó kis közösség voltunk. Amit lehetett, szinte mindent megnyertünk. Pedig nekünk is a legnagyobb vetélytársunk a Győr volt - Bogi tudna mesélni!

De már akkor látszott, hogy nagyon sok múlik azon, kinek milyen családi háttere van, a tanulást, vagy a sportot válassza-e, a kamaszkorból hogyan jön ki. Sok mindenen múlik szerintem…de én szerencsésnek mondhatom magam, s Tobak Lászlónénak és Bielik Ilonának, nevelőedzőimnek nagyon sokat köszönhetek!

– Arról is vitázgatunk, hogy itthon, vagy külföldön érdemesebb-e kézilabdázni ma? Te hogy állsz ezzel, ha adódna lehetőség, mennél szívesen külföldre? S merre, délre vagy északra inkább?

– :)) Sokan tudják, hogy voltam már külföldön, amit egyáltalán nem bánok, mert sok mindent tanultam, amit itthon soha nem érzékeltem volna. Nehéz bármit is mondani, mert ha olyan csapat hív, ami kihívás és kedvező feltételeket biztosítanak, akkor elgondolkodtató. De azért csak, hogy külföldön játssz, szerintem nem éri meg.

Néhány kérdés Tréfi magánéletéről

– Milyen a hangulata ma úgy általában Triffa Ágnesnek? Boldog, elégedett ember vagy? Minden rendben?

– Alapjában véve jókedvű, boldog ember vagyok, de emellett nagyon érzékenyen élek meg dolgokat.

– Második éve vagy Debrecenben. Azt kaptad, amiért ide igazoltál?

– Részben. Kaptam egy fantasztikus szurkolótábort, akikre mindig lehet számítani! Tavaly a bajnokságban a második legjobb csapat lettünk. De valahogy a nemzetközi kupákban mindig voltak okok, ami miatt elbuktunk…Fájó pont, hogy idén a KEK-ben legalább folytathattuk volna a nemzetközi kupasorozatot…

{{10}}

– Melyik a kedvenced: a meleg, napsütéses nyár, vagy a szép, hópelyhes karácsony?

– Mindkettőt szeretem, a telet a karácsony miatt, a napsütést a nyári szünet miatt! :))

– Azt tudjuk, hogy sarkadi vagy. Gondolom, te vagy a hely leghíresebb embere. Szoktak gratulálni az ismerősök, ha haza mégy?

– :)) Igen, aranyosak az emberek, sokan szorítanak értem. De ha haza megyek, ugyanolyan vidéki gyerek vagyok, mint voltam…

– Sarkad és Csókakő, Tréfi és Buli. Sok időt töltetek együtt? Nekem úgy tűnik, nagyon egy húron pendültök. :)) Nehéz lesz, ha véletlenül elválnak útjaitok a sportban?

– :)) Igen, jó barátságban vagyunk. De a csapatból a Gabival és Annával van még ilyen közeli barátságunk. Természetesen a többiekkel is jól elvagyok. Sok időt töltünk együtt, vannak törzshelyeink is!

A sport ilyen, de ha igaz egy barátság, akkor hiába van távolság közöttünk, attól ugyanolyan jó barátok leszünk!

{{8}}

– Mit szeretsz főzni, ha úgy adódik? Grill, vagy pörkölt? Szárnyasok, vagy halételek?

– Mindenevő vagyok. :)) Szeretem a hasam! De pörit az apukám csinálja a legfinomabban, azt rá is bízom!

– Szüleid sűrűn nézik a meccseidet. Kemény kritikusok? Adsz a véleményükre?

– Igen, kritikusok, de ez így van rendjén. Nagyon jó a viszonyom a szüleimmel, és bármit megbeszélhetek velük, ahogyan a nővéremmel is! Imádom Őket, tudják, hogy határozott és néha makacs vagyok, de azt is tudják,hogy adok a véleményükre!

– Mikorra tervezel gyermeket? Copfos kislányt, vagy kisfiút szeretnél? Vagy ez még távoli?

– Hűha :)). Imádom a lurkókat! :)) Nem szeretnék öreg anyuka lenni, és szeretnék kislányt és kisfiút is! :))

– A szurkolók nevében köszönöm a válaszokat, s annyit mondhatok: nagyon megszerettünk téged,s igazán jó helyen vagy itt Debrecenben!

– Köszönöm szépen a kérdéseket, a következő bajnokin pedig mindent bele és halljam: „Mi vagyunk a legnagyobbak….”

Sok puszi nektek….Tréfi.

Egy kapus a legnagyobb szurkolótábor előtt

Talán azért szerettük meg Tréfit, mert megmaradt annak, aki volt: a véleményét őszintén megmondó, realista, a földön két lábbal járó sportembernek. Nem színészkedik, megmondja, amit gondol. Tudta, tudja, s elmondja, amit nem akartunk tudni: a Győr jelenleg más kategória…

Talán azért is kedveljük, mert nálunk vált klasszis kapussá. Ha kifut a pályára a LOKI, s várjuk a meccs kezdését, tudjuk: a kapuban nem lesz igazán gond, s ez megnyugtató érzés. Megbízható, koncentrált kapusunk van.

{{9}}

Talán azért vált igazán jó kapussá, mert tud irányítani a kapuból. Ráncba szedi a védelmet, mert a kapuból minden másként látszik. S azt is tudja, mi az, hogy csapatjáték. Sok mindent elsajátított abból, amitől igazán jó kapussá válik a - kapus.

Talán azért esett rosszul, hogy ilyen remek ősz után sem lett stabil válogatott, mert megingott a hitünk: a válogatottság tényleg nem a jó teljesítményről szól, hanem a szubjektivitásról? De persze Tréfi nem csüggedő típus, ő teszi tovább a dolgát.

Talán, talán, talán… marad nálunk még sokáig. Hiszen a legnagyobb szurkolótábor előtt védhet, s ő aztán igazán szeret hangulatos meccseken játszani. Üzent nekünk, s mi is üzenünk neki: Tréfi, Te vagy a legnagyobb kapus! Te vagy, akire szüksége van a LOKI csapatának, a szurkolótábornak! Mi melletted, s a csapatod mellett fogunk állni, bármi is történjen!

Bagi Tibor


handball

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...