EHF 1993/1994DVSC-Symphonia-Szpartak Kijev 33-19Szopóczy Brigitta

"Jó, ha a kapus határozott egyéniség"

Szopóczy Brigitta, a DVSC kiváló kapusa a pályán a végletek embere, maximalista

1994. január 25. - Hajdú-Bihari Napló (Csubák Zoltán)

A DVSC-Symphonia női kézilabdacsapatának hétvégi, EHF-kupabeli bravúrja bizonyára egész Európa kézilab­dázó közvéleményének érdeklő­dését felkelti. A Szpartak Kijev fölötti 14 gólos győzelem egyik fő részese a bombaformában vé­dő kapus, Szopóczy Brigitta volt, aki a rá háruló nem kis terhek mellett még a mérkőzés talán leg­szebb gólját is lőtte. Vele tértünk vissza hétfőn a szombati meccs­ről egy kis beszélgetésre.

- Kezdjük a szokásos, elcsépelt kér­déssel: hogy vagy?

- Nagyon jól érzem magam Debrecenben. Az emberek kedve­sek, a klubnál mindent teljesítet­tek eddig, amit megígértek és a szurkolók is szimpatikusak. Rá­adásul a csapat is maximálisan el­fogadott olyannak, amilyen vagyok.

- Milyen vagy?

- A végletek embere. A pályán maximalista, olyan, aki nem tud­ja elviselni a vereséget, a magán­életben azonban visszahúzódóbb.

- Edzőid és a lányok szerint a ka­puból kiválóan irányítod a többieket. Ha szükséges, bármelyik csapattár­sadat megdorgálod, hallgatnak rád a többiek.

- Nem szoktam őket bántani, hiszen mindenki tudja, mi a fel­adata és én csak a javítanivalókra hívom fel meccs közben a figyel­müket. Viszont tényleg jó, ha a ka­pus határozott egyéniség.

- A szombati meccs is igazolta, hogy mostanában fantasztikusan jól sikerülnek az indításaid.

- Én nem vagyok annyira elé­gedett. Megpróbálok odafigyelni, a lányok pedig megpróbálják a labdát összeszedni, ennyi az egész.

- Nyár óta játszol debreceni szí­nekben és gólokat dobtál nem egy mérkőzésen, amely egy kapustól bravúrnak számít, s nem utolsó sorban ritka látványosság.

- Az ellenfél kapuját is megcé­loznom főleg taktikai feladat, amelynek az a célja, hogy a má­sik kapus a gyors indításainkra való kimozdulást azután kétszer is meggondolja. Azaz maradjon inkább a helyén. Nem vitás, hogy az ilyen próbálkozások kockázat­tal járnak, de szerencsére kísérle­teim mostanában legalább 50 szá­zalékosan teljesülnek. Persze, ha először nem sikerülnek, többé nem próbálkozom vele egy me­ccsen. Ha valamit az ember egész héten át gyakorol, miért ne pró­bálná meg "élesben"? Ennyi vagánysággal minden kapusnak kell rendelkeznie, persze a szituáció­nak is adnia kell magát.

- Edzőid azt mondják, szeretsz edzeni és bármilyen gyakorlatra képes vagy, hogy gyorsítsd a mozdulataidat. Elmesélnéd, hogyan?

- Hetente több edzésen is elő­fordul, hogy Köstner Vili, Komá­romi Ákos segítőtársa a szagga­tottról ütővel a teniszlabdát a kézilabdakapura bombázza. Ez egy­részt a mozgásomat felgyorsítja, hiszen annál nehezebb megfogni a labdát, minél kisebb. Másrészt segít védeni a fejemet, harmad­részt így is készülhetek a várható ellenfelek megszokott lövéseinek hárítására.

- Azt mondják, minden kapus ki­csit megszállott és babonás. Te is az vagy?

- Nem vitás. Vannak megrög­zött szokásaim a mérkőzés előtt. A meccs napján például mindig mosok és takarítok.

- Milyen volt számodra a Kijev el­leni találkozó belülről?

- A lányok nagyon jól játszot­tak, de sokkal hamarabb leegysze­rűsíthettük volna a mérkőzést, ha az elején több labdába "beleérek". Fantasztikus volt a hangulat, a mi­liő, az ország egyik legfanatiku­sabb szurkolótábora hozzá segített bennünket a győzelemhez. Vég­eredményben sikeres mérkőzést játszottunk, amely igazolta, hogy kezdünk jó formába lendülni.

- Mit vársz a visszavágótól?

- Szeretnénk nyerni Kijevben is. Bár nem szabad elkiabálni a to­vábbjutást, de úgy érzem, nem le­het nagy gondunk.

- A Loki egyszerre ismét három "vasat" tart a tűzben. Szerinted mi­re lesz képes?

- Nem szeretek beszélni a vá­gyaimról, mert ha elárulom őket, nem biztos, hogy teljesülnek. Egyelőre a lehetőség minden fron­ton megvan. A legfontosabb, hogy a kezdőcsapat tagjai sérülésmen­tesen küzdjék végig a tavaszt, s akkor bármi előfordulhat.

- S mi lesz veled a továbbiakban? Egyelőre nyárig szól a szerződésed, de mindenki örülne, ha Debrecenben töltenél legalább még egy évet.

- Nem tudom, hogyan folyta­tom. Nemsokára 33 éves leszek, s a lényeg, hogy a bajnokság végé­ig a csapatért egészségesen, becsü­letesen küzdjek. Aztán nyáron meg­beszéljük, hogy később mi lesz.


Csubák Zoltán

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...