Borók Rita

Debrecenben nevelkedtek: Borók Rita

A sorozat aktuális részében Borók Ritát mutatjuk be, aki Püspökladányból került be Debrecenbe, ahol EHF-kupát is nyert, majd lett válogatott, de volt az év játékosa is Dániában.

október 12.

Atlétikával kezdte sportolói pályafutását, amely elmondása szerint nagyon sokat jelentett, jó alapokat kapott a sportág által. Viszonylag későn került be Debrecenbe, addig Püspökladányban és Karcagon kézilabdázott.

"Egy edzőmérkőzésen fedeztek fel, majd Komáromi Éva néni szólt, hogy menjek egy próbaedzésre Debrecenbe, így indult el a cívisvárosi karrierem - mesélt a kezdetekről Rita. - Összesen egy évet volt Balmazújvároson és Derecskén kölcsönben, nagyon sokat erősödtem ebben az időszakban. Ezután kerültem be kisvárosi lányként az első osztályú DVSC-be, amely maga volt a megvalósult álom."

Ma már talán elképzelhetetlen, hogy ennyire későn kerüljön egy később válogatott játékos egy első osztályú klubhoz. Mikor megkapta ezt a lehetőséget, meg is ragadta Rita, aki nagy sikereket ért el a cívisvárosban, ezekre mindig jó szívvel gondol vissza.

"A Debrecenben töltött első időszakban két EHF-kupát nyertünk, de mindenképpen a második áll hozzám közelebb, hiszen tevékeny részese voltam a kupagyőzelemnek. Hihetetlen élmény volt megnyerni egy európai kupát - mondta el az egykori jobbátlövő. - Ennek is köszönhetően bekerültem a válogatottba, ami nagy megtiszteltetés volt számomra, sőt még világversenyen is részt vettem!"

A kiváló jobbátlövő új kalandba vágott, Dániába nem kisebb név, mint Európa egyik legsikeresebb női kézilabda edzője, a dán Ulrik Wilbek csábította. Az északi országban pedig olyannyira megkedvelték, hogy még az sem volt kizárt, hogy dán állampolgár lesz...

"A Viborg ellen játszottunk nemzetközi kupamérkőzést és Wilbek, a dánok kiváló edzője pedig azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy én vagyok az a játékos, akit szívesen látna a csapatában - árulta el. - Így kerültem ki Dániába, ahol nagyon jól éreztem magam, szeretettel fogadtak, odafigyeltek arra, hogy beilleszkedjek, mind játékban, mind a magánéletben. Két évet voltam kint, kétszeres dán bajnok voltam, BEK-döntőt játszottunk, voltam az év játékosa Dániában. Szerették volna, ha tovább maradok, még az is szóba jött, hogy felveszem a dán állampolgárságot is, de honvágyam volt és hazajöttem. Mai fejjel talán úgy gondolom, hogy maradni kellett volna még Dániában... Ettől függetlenül minden sportolónak azt kívánom, hogy hasonló sikereket érjenek el a kézilabdában, de ehhez sok munka, alázat kell. Én az edzésen is mindig a legjobbat akartam nyújtani."

Dániai pályafutása után még visszatért még a DVSC-hez, további két évet töltött el a klubnál. Pályafutása befejeztével civil foglalkozása mellett edzősködik is a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolában, ahová Komáromi Éva néni hívta.

"Szeretnék tovább edzősködni, tervezem ebben a szakmában a jövőt - mesélt hosszabb távú terveiről Rita, akinek lánya nem meglepő módon kézilabdázik. - A lányunk tizennégy éves, hét éve kézilabdázik, a sportiskolában Tóth Rózsa fedezte fel. Mikor kisebb volt, meccsek előtt adtam neki szakmai tanácsot, részben megfogadta, most már inkább csak mérkőzés után mondom el a véleményemet, ezt igényli is. Pozitív, hogy kézilabdázik, jó közösségben van, szeretik egymást. Az életünk jelentős részét a kézilabda teszi ki."

Forrás: akademia.dvsckezilabda.hu

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

További hírek

október 12.

Debrecenben nevelkedtek: Borók Rita

A sorozat aktuális részében Borók Ritát mutatjuk be, aki Püspökladányból került be Debrecenbe, ahol EHF-kupát is nyert, majd lett válogatott, de volt az év játékosa is Dániában. Tovább...

augusztus 26.

Vantara-Kelemen Éva: "ez az utolsó szezonom a pályán"

Gőzerővel készül a bajnoki rajtra a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata, amelyet idén is kapitánya, Vantara-Kelemen Éva vezet majd ki a pályára. A harminchárom esztendős balszélső a Debreceni Sportéletnek többek között az edzőmérkőzések szerepéről, valamint a fiatalok mentalitásáról is beszélt, az interjú végén pedig egy nagy bejelentéssel is szolgált a szurkolók számára. Tovább...

augusztus 21., 14:05

Balkezes bombáktól a szempillákig: boldog Dániában, de örömmel látogat haza a Loki egykori kézise

Benyáts Bea 53 meccsen 147 gólt lőtt Loki-színekben. Azonban ez már a távoli múltat jelenti számára. Térben és időben is. Tovább...

augusztus 18., 05:40

Varsányi Nóra szerint őrült szezon elé nézünk

Az idén visszavonult szélső túl sok rossz példát látott, nem akart "öreg" pályakezdő lenni. Tovább...

július 23.

Debrecenben nevelkedtek: Nagy Krisztina

A sorozat aktuális részében Nagy Krisztinát mutatjuk be, aki az egyetlen lila, akit a debreceni szurkolók szeretnek. Tovább...

© sportstatisztika.com | bemutatkozás | e-mail | a hivatalos honlap: dvsckezilabda.hu