Katkó Andrea

Debrecenben nevelkedtek: Katkó Andrea

A sorozat aktuális részében Katkó Andreát, az egykori kiváló irányítót mutatjuk be, aki igazi vezére volt a kilencvenes évek közepén két ízben EHF-kupát nyerő DVSC-nek.

2020. június 26., 19:43 - akademia.dvsckezilabda.hu

Talán kevesen tudják, hogy az egykori debreceni közönségkedvenc, Katkó Andrea ma már több mint 200 kilométerre él a cívisvárostól, azonban a kézilabdától nem szakadt el.

"Kiskunhalason élek és dolgozok középiskolai tanárként, illetve a helyi felnőtt és ifjúsági csapat edzőjeként, azaz a kézilabda, a sport mai napig része az életemnek. A sportág szeretetével a fiamat is "megfertőztem", aki utánpótlásedző, mellette pedig a Kiskunhalas férfi csapatában véd." - adott helyzetelemzést a játékosként csak "Pufi"-ként becézett irányító.

Családjában többen űzték a sportágat, bár Andrea szakítva a hagyományokkal más pozícióban képzelte el magát.

"Édesapám által szerettem meg én is ezt a sportágat, ő egy debreceni csapatban, a DMTE-ben kézilabdázott, majd játékvezető volt. A családomban többen is kapusként szerepeltek, azonban engem hiába próbált ki ezen a poszton első edzőm Dobszai Jenő, én mindig a mezőnyben szerettem volna játszani, végül irányító lettem. A Debreceni Sportiskola színeiben háromszor nyertünk utánpótlás országos bajnokságot olyan társakkal, mint például a későbbi felnőtt magyar válogatott Szántó Anna vagy a DVSC-ben szintén kézilabdázó Szunyogh Hajnalka és Szarvas Éva." - mesélt a kezdetekről a 11-es mez korábbi tulajdonosa.

A debreceni utánpótlásban eltöltött évek után más irányba sodorta az élet, ám néhány éves kitérő után újfent a cívisvárosban kézilabdázott.

"Középiskola után Nyíregyházára kerültem főiskolára, hiszen a családommal együtt fontosnak tartottuk a továbbtanulást. Nyíregyházán és Hódmezővásárhelyen összesen hat szezon töltöttem el, majd 1991-ben Komáromi Ákos hívására tértem vissza Debrecenbe. Mindig az volt a célom, hogy NB I-es játékos legyek, külön öröm, hogy ez a DVSC színeiben vált valóra. Olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akikre korábban felnéztem, ráadásul kétszer is sikerült megnyerni az EHF Kupát." - mesélt a sikerekkel teli időszakról. - "Nagyszerű visszagondolni, hogy milyen párharcokat vívtunk akár hazai, akár nemzetközi szinten. Ez az időszak örök emlék marad, mai napig tartó barátságok szövődtek."

"A kézilabda számomra a múltat, a jelent és a jövőt is jelenti." - összegzett Katkó Andrea, aki játékos pályafutásának befejeztével utánpótlásedzőként igyekszik átadni tudását az ifjabb generációknak.


Forrás: akademia.dvsckezilabda.hu

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

március 27., 20:39

Két pont a Viharsarokból

Bár sok hibával játszottunk, összességében magabiztosan nyertük meg a keleti derbit. Tovább...

március 27., 20:35

Szabóné Filep Anikó

Anikó 1976 és 1980 között volt a DVSC (majd DMVSC) egyik fontos cserejátékosa, szinte bármelyik poszton be lehetett vetni szükség esetén. Majdnem 100 tétmérkőzésen lépett pályára, az NB II-től egészen az NB I-ig. Tovább...

március 26., 16:30

Keleti derbivel folytatjuk

A hétvégi BL-búcsú után immáron a bajnokságra fókuszál a DVSC SCHAEFFLER csapata. A háromhetes bajnoki szünet előtt szerda délután a Békéscsaba otthonában lépnek pályára Szilágyi Zoltán tanítványai. Tovább...

március 23., 21:29

Karnyújtásnyira voltunk a csodától

Hihetetlen mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Vipers Kristiansand otthonában. Tíz másodpercen múlt a csoda. Véget ért a nagy utazás, de emelt fővel búcsúztunk. Tovább...

március 22., 17:00

Élvezni minden pillanatot!

Szombaton 18 órakor a háromszoros BL-győztes Vipers Kristiansand otthonában lép pályára a DVSC SCHAEFFLER. A tét a negyeddöntőbe jutás! A mérkőzést a Sport1 élőben közvetíti. Tovább...