Komáromi Ákos

A jövőben: önállóság és menedzser­szemlélet

Komáromi Ákos az elmúlt szezonról és a következő bajnokságról

1992. június 22. (Csubák Zoltán)

Fotó: Iklódy János

Sípos Éva kevesebb lehetőséget kapott, de általában élt ezekkel

Nemrég véget ért a női kézilabda-bajnokság, amelynek még nincs végérvényes győztese. Mint ismeretes, az Építők megóvta a Vasas elleni bajnoki döntő eredményét és az ügyet a végszót kimondó OTSH még nem tárgyalta.

Bajnok még nincs, de az első két hely kivételével a többi helyezések már tisztázottak. A DVSC a korábbi évekhez képest hazai viszonylatban mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában elmaradt a várakozástól, azonban a Kupagyőztesek Európa-kupáját majdnem megnyerte. A játékosok szabadságra mentek, néhányan együtt Olaszországban töltöttek másfél hetet, és július 6-án kezdik meg a felkészülést az újabb szezonra. Azóta és addig sok minden történik, amiről, továbbá az elmúlt bajnokságról beszélgettünk a minap Komáromi Ákos vezetőedzővel.

- Milyen örömök érték az elmúlt egy év alatt, amióta visszatért Budapestről korábbi csapatához?

- Eredménynek könyvelem el, hogy tavaly nyáron a széthullás küszöbén vettem át a DVSC-t, amelyet sikerült összetartani. Sőt, egy új együttes van kialakulóban. Örülök, hogy a közönség és a csapat újra egymásra talált, és az sem kis dolog, hogy a szakosztály számára sikerült a legszükségesebb anyagi hátteret megteremteni. Az indulásnál biztos örültünk volna, ha a KEK-ben döntősök leszünk, de így utólag nem vagyunk boldogok, mert elszalasztottuk az eddigi legnagyobb sanszunkat. Ami még pozitívum, hogy sokszor volt országos sikere is a Lokinak.

- Kudarcok is jócskán érték.

- Nem vagyok elégedett a bajnoki és a Magyar Kupa-szerepléssel, no meg a KEK-döntőt is inkább kudarcélménynek könyvelem el. A csapat átalakulása nem volt zökkenőmentes, s ez egyes játékosokra, posztokra vonatkozik. Végül, de nem utolsósorban azt reméltem, hogy könnyebben teremtjük meg az anyagiakat az együttesnek, több pénzt sikerül szereznünk.

- A játékosok közül kikkel volt elégedett és kikkel nem?

- Bocsiné és Szántó kiemelkedett, nekik - ha tízig osztályoznék - kilencest adnék. Bocsiné a csapat húzóembere volt, de teljesítménye még jobb lehet, ha ennél is gólratörőbben játszik a jövőben. Nélkülözhetetlen volt az együttes számára és döntő érdemeket szerzett a nemzetközi sikerekben. Szántó Annát nem véletlenül választotta a liga az év női játékosának. Kiegyensúlyozott, jó átlagteljesítményt nyújtott, többször kiugróan sikeres mérkőzése volt. Remélem, jövőre hasonlóakra lesz képes. Utánuk Pusztainét és Medgyessynét dicsérhetem leginkább, ugyanakkor Rádinné és Dörnerné, valamint Mironyec teljesítményével messze elégedetlen voltam. Igaz, Rádinnét sokáig sérülése is gátolta, Dörnernét pedig az, hogy dicséretére, igen korán visszatért a szülése után, de fizikailag elmaradt a többiektől. A nyári kemény alapozás után remélem, a régi lesz.

- Egy esztendeje ön elvállalta a csapat mellett a menedzseri teendőket is. Beváltotta a reményeket?

- Bizonyos feladatokat képtelen voltam teljesíteni. Magam is vívódom, hogy mennyire függtek tőlem ezek a dolgok, vagy mennyire gátoltak a külső körülmények. Belátom, hogy egy olyan valakit kell keresni a csapathoz, aki a menedzselési feladatok egy bizonyos részét átvállalja tőlem és ezt képességei, valamint lehetőségei garantálják. A nyelvtudás előnyt jelent. Vagyis egy olyan embert keresünk, aki tele van ötletekkel, pénzt tud szerezni és az együttes nemzetközi menedzselésére is több figyelmet szentel.

- S mint edző?

- Úgy érzem, nem volt haszontalan, hogy visszatértem, mert össze tudtam fogni ezt a csapatot, és megteremtettük egy komoly együttes szakmai alapjait. Összességében a DVSC eredményességében és eredménytelenségében annyi a szerepem, mint máshol bármely edzőnek.

- A DVSC a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségének köszönheti, hogy az 5. helyezése ellenére ősszel is indulhat nemzetközi kupában. Erről a nagy visszhangot kiváltó döntésről mi az ön véleménye?

- Az MKSZ elnöksége öt szempontot mérlegelt, amelyek közül szerintem négy a mi javunkra szól. A Békéscsaba egyedül a bajnokságban végzett előrébb, de a Magyar Kupa, a volt és várható nemzetközi eredményesség, az utánpótlás-nevelés, a közönség és a válogatottak száma szempontjából is a mi javunkra billen a mérleg. Vagyis, szerintem az elnökség helyes és szakszerű döntést hozott, amellyel élni is szeretnénk.

Komáromi Ákos Debrecenben tölti a szabadságát, de nem pihenéssel, hanem játékosnézéssel. Nem titkolja, az együttest erősíteni szeretné, és nem kizárt, hogy külföldiekkel is. Sorra járja az elérhető közelségben megrendezett nemzetközi tornákat. Vannak már kiszemeltjei, de a növekvő szakosztályi önállóság közepette is behatároltak a lehetőségei, ezért a tárgyalások közben nem látta értelmét konkrétumokat mondani.


Csubák Zoltán

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 30., 12:20

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte. Tovább...

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...