BEK 1988/1989Hypobank Wien-DMVSC 20-15Tóth Ildikó

Az érettebb csapat jutott a döntőbe

Tóth bravúrjai ellenére

1989. március 28. - Hajdú-bihari Napló (Hajdú Károly)

Bécs húsvét vasárnapján csendesen pihent. Kevés autó járt az utakon, és járókelő is csak elvétve akadt. A déli városrész, Südstadt sportcentrumának parkolójában a debreceni kézisek autóbuszát a csarnokhoz való megérkezésükkor több tucat barát, ismerős vette körül és szavakkal, simogatásokkal és ölelésekkel próbálták a hitüket erősíteni.

Tóth Ildikó a BEK-mérkózéssorozat egyik kulcsfigurája volt. Az autóbuszról leszállva az öltöző felé tartva beszélgettünk.

- Nagyon jól érezzük magunkat, ma végre sokáig aludhattunk.

- Milyen esélyt lát a továbbjutásra?

- Valahol mélyen belül a szívemben bízom a továbbjutásban, de olyan melyen lappang ez belül, hogy kimondani sem merem. Én megpróbálok mindent, hogy sikerüljön, de nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. Csík János, a Hypobank edzője talán lelki "előkészítésül" mondta el csapatunknak, hogy másfél éves bécsi edzősködése alatt mindössze két alkalommal szenvedett eddig vereséget együttese.

A debreceniek védelmének egyik kulcsfigurája Kádárné Eperjesi Ilona.

Feladatáról a következőket mondta:

- A Hypobank ellen is felkészültünk a visszavágóra, mint a nyugatnémetek ellen. Az én feladatom a "nagy csapások" elhárítása. A bal oldali és a jobb oldali átlövőt őrzöm, azaz Gódornéval és Labayovával, esetleg Jönssonnal kell farkasszemet néznem. Ugyanakkor ha kilépek rájuk, még arra is ügyelnem kell, hogy a mögöttem üresen maradt beállóshoz pe tudjanak bejátszani.

Amíg a lányokat a gyúró vette "kezelésbe", addig sikerült Komáromi Ákost is szóra bírni. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy vasárnap délutánra a Hypobank ellen milyen taktikát dolgozott ki az edző.

- Komoly taktikai változtatásokra, módosításokra nincs szükség. A Hypobank elleni első összecsapáson a taktikánk megvalósítását a több gyenge egyéni teljesítmény akadályozta. Hiszek abban, hogy az egyéni produkciók javulásával a csapat jobb teljesítményt nyújt. Ez tisztes helytállásra lesz elég, de a számszerű eredményről fogalmam sincs.

- Véleménye szerint behozható-e a hátrányuk?

- Elvileg behozható, de gyakorlatilag borzasztóan nehéznek tartom, mivel az osztrákok tanultak a lützellindeni példából.

Fél háromkor elindult útjára a labda. Az első percekben kiderült, hogy ez a húsvét vasárnap Tóth Ildikó napja. Első megmozdulásával bravúrosan hárított egy lövést és ez önbizalmat adott neki. A másik oldalon a nagy lövőkedvű Bojtor nem találta a "kapuba vezető utat". Eldobott labdái vagy mellé szálltak, vagv a kapufán csattantak. Kolar a 8. percben hétméteresből szerezte meg a vezetést (1-0), és egy perc múlva Dörnerné egyenlített. A 21. percig azonban a debreceni lövések ismét csak a kapufáig jutottak el, míg az ellenfél hatszor talált a hálóba. Ezzel látszólag el is dőlt a továbbjutás. A félidő végén 9-4-es osztrák vezetéssel vonultak le a csapatok. A mezőny legjobbja, Tóth Ildikó kint maradt a pályán és kapustársának dobált. Két lövése között a következőket mondta:

- Sajnos hiába próbáltam meg mindent és hárítottam, amit tudtam, ez ma kevés, az eredményjelző tábla is bizonyítja.

Miközben elfordult, látszott a szemén, hogy a sírással küzd. A második félidő elején változott a játék képe. A 40. perc táján "felpörgött" a DMVSC, és Komáromi edző is "űzte" lányait a kispadról. Csökkent a különbség a két együttes között, de a DMVSC feléledése tiszavirág-életű volt. Kritikus pillanatokban az átlövök erőtlenül és pontatlanul dobtak, és Rácz gyors indításokkal küldte támadásba csapattársait. A találkozó utolsó momentuma jelkép is lehet. Tóth Ildikó hárította a világ egyik legjobb kézilabdázó nőjének, Kolar-Merdannak a lövését.

A kötelező kézfogás után Medgyessyné először meg sem akart szólalni, majd ömlött belőle a keserűség:

- Az átlövőknek kellett volna gólokat dobni, és ez megint elmaradt, egyedül Bojtor próbálkozott. Nagyon sokszor az átlövőink dobásait két kézzel könnvedén fogta Rácz és azonnal indított. Lerohant bennünket az ellenfél és nem értünk időben vissza védekezni. A saját fegyverünkkel kaptunk ki. A védekezésünk ismét gvenge volt.

Engi Sándor szakosztályvezető már reálisabban értékelte a lányok teljesítményét. Véleménye szerint dicséret illeti őket az elődöntőbe való kerülésért, és nem kell szégyenkezni a jobb csapattól elszenvedett vereségért, hanem tanulni kell belőle.

Komáromi Ákos is értékelte a látottakat. Elmondta, hogy Kolar semlegesítése kevésbé sikerült, mint Debrecenben. A DMVSC-nek a felállt védelem ellen nem ment a játék, a gyors indítások pedig nem jöttek be. Meghatározta a produkciót, hogy jobbátlövő posztról a DMVSC egyetlen gólt sem dobott. A szélső játék ebben a csapatszerkezethen nem lehetett számottevő, meghatározó, és ez a mérkőzés során be is bizonyosodott.


Hajdú Károly

Forrás: Hajdú-bihari Napló

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...