Csatári Éva

Az intenzíven durva tud lenni a helyzet, de muszáj bohócnak maradnunk

A bohócdoktor akkor is szemrebbenés nélkül viccel, ha a gyerek orrából folyik a vér, csövek lógnak ki a karjából, sír, vagy éppen a szobában valakit vizsgál az orvos. A gyerekeknek jót tesz, de ők hogy bírják? Bevetésen jártunk a Bethesda kórházban.

2016. március 28. - VS.HU (Windisch Judit)

Fotó: Mudra László

"Bementünk egy 8 év körüli kisfiúhoz, akinek az egyik szeme rettenetesen be volt dagadva, sírt az eszelős fejfájása miatt. Az anyja ölében ült, akin látszott, hogy nagyon kétségbe van esve" - meséli az előző vizitről Reitter Zsolt, vagyis Dr. Tiptop, a bohócdoktor. Akkor is Csatári Évával, Dr. Szamócával volt.

Azt mondja, ilyenkor mindig nehéz eldönteni, mivel segítenek inkább: ha bent maradnak vagy ha inkább kimennek. Maradtak, és a kézszárítóval kezdtek játszani. Úgy tettek, mintha a gyerek ott sem lenne. Ez egy bevált trükk - magyarázzák -, főleg a rosszabb állapotban lévő, vagy síró gyerekeknél vetik be: először nem a gyereknek játszanak, hanem valamilyen tárggyal szórakoznak, egymással civakodnak, ami egy kívülállónak rendkívül szórakoztató, így a gyerek tud választani, részt akar-e venni a mókában.

A terv bevált. "A kisfiú egy idő után elkezdett ránk figyelni, és nagyon nevetni. Ez nekünk is nagyon katartikus volt" - mondja Reitter Zsolt. Fél óra múlva észrevették, az anya a karjában viszi utánuk a gyereket, hogy tovább tartson az élmény. A szülőkkel beszélgetve úgy tűnik, az élmény hónapokra megmarad.

A bohócdoktorokat a mostani viziten 40 gyerek várta, így két és fél óra alatt, nagyon intenzív játékkal "söpörtek végig" a kórházon. De a Bethesdában nem ritka a 60 páciens sem. Ez nehéz terepnek számít, még úgy is, hogy nincs onkológia, mert az intenzíven és az égési osztályon nagyon súlyos állapotú gyerekek is vannak. És nehezítés az is, hogy több korosztálynak kell játszani egyszerre.

Őket figyelve aztán kiderül, nemcsak a gyerekeket kell felvidítani. Nagymamákkal, szülőkkel, orvosokkal és nővérekkel ugyanúgy viccelődnek. Szerencsére a felnőtt is partner. Közvetlen, és van, hogy hamarabb reagál, mint a gyerek. Egy ápolónő elmondása szerint egyszer szóltak csak a bohócdoktorokra, amikor sivalkodásuk áthallatszott a szomszéd szobába, és a szülők szerint ez zavarta az alvó gyerekük nyugalmát.

HA SÍR A SZÜLŐ, AKKOR OTT LETESZ VALAMIT

A csecsemőosztályon ottjártunkkor azért mégsem az anyák, hanem a gyerekek oldódtak gyorsabban: egy 8 hónapos kislány szüntelen kacagása kellett ahhoz, hogy a szülők is elkezdjenek nevetni a szappanbuborékok látványát élvező babákkal. A szappanbuborékok használata nem véletlen. Amellett, hogy minden gyerek imádja, van egy tudatos, pszichés háttere is: a buborékfújás közben közelebb kerül egymáshoz bohócdoktor és kisgyerek.

Csatári Éva, Dr. Szamóca azt mondja, van, amikor a szülő fél, és őt kell először megnyugtatni. Sőt, erős érzelmek is előtörhetnek a bohócok hatására. "Sokszor előfordul, hogy a szülő nevetése egyszer csak sírásba csap át, mert kijön belőle a feszültség meg az aggódás. Ott, akkor letesz valamit. Ez legalább annyira fontos." Reitter Zsolt egyenesen romantikusabbnak tartja, mikor a szülő fakad sírva.

A műsort egyébként nem találják ki előre, abból dolgoznak, ami "kint" van, mindent értékelnek és villámgyorsan reagálnak. Az improvizáció a fő, de bevett fordulataik azért vannak. Éppen a váratlan helyzetek miatt hívják bevetésnek a "vizitet". Mivel ők összeszokott páros, több mint 10 éve dolgoznak együtt, így "ha előkerül egy piros orr, a másik már tudja, mi következik."

TITKOS FEGYVER: A PISIVICC

Az általunk végigkísért vizitet sem előzte meg "stábértekezlet". Mindketten öltöztek, rakosgatták el a kellékeket - a sípolós malacot, a színes anyagokat, a rózsaszín, felfújható reflexkalapácsot, az elmaradhatatlan buborékfújót és a számtalan piros orrot, majd az öltözőjük - ami általában a kórházi röntgen öltözője - elhagyása előtti utolsó másodpercekben vetette oda Csatári Éva, hogy "Akkor viszek pisit."

És ezzel meg is határozta az első negyven perc tematikáját. Persze igazából nem vizeletet vitt a műanyag fiolában, hanem az automatából szerzett teával bohóckodtak, ami a műsor szerint előbb egy kicsit kifolyt, aztán zavaros volt, a nagy kérdés pedig úgy szólt, hogy hol kell leadni.

Mindenki remekül szórakozott, még az ambulancián eleinte rezignált fejjel ülő fiatal kamasz is reagált a játékra, egy emelettel feljebb egy 7 éves kisfiú pedig az ágyon ülve hahotázott az erre felfűzött poénokon.

Reitter Zsolt elárulta, hogy azért ez nem tartozik a bohócdoktorok sztenderdjei közé, ez az ő titkos fegyverük. Szerinte ide passzol ez a téma, a buszon viszont ő sem hallgatná más vizelési szokásait.

25 DOKI, 13 KÓRHÁZ, FEJENKÉNT HAVI 7-10 BEVETÉS

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 20 éve működik Magyarországon, eddig több mint 286 ezer beteggel vagy idős emberrel volt dolguk.

Most 25 bohócdoktor van, akik 9 fővárosi és 4 vidéki kórházban, és két fővárosi idősek otthonában vizitelnek, párosával. Van, hogy a kórház keresi meg az alapítványt, de ez fordítva is működhet.

Vannak olyan országok, ahol fix bohócpárok dolgoznak, az itthoni alapelv, hogy mindenki dolgozik mindenkivel, beosztás szerint. Bár azért az látszik, kivel működik igazán a páros. A gondolkodás folyamatos: külföldön már kialakultak a "kórházszigetek" is, vagyis 3-4 kórházba fixen ugyanaz a pár ember jár vissza.

A bohócdoktoroknak havonta átlagosan 7-10 bevetésük van. Betegszámtól függően 2,5-4 órás lehet egy "műszak". Munkájukért tiszteletdíjat kapnak az alapítványtól, amely adományokból és egyszázalékos felajánlásokból tartja fenn magát.

Bár az alap, hogy minden hároméves röhög már a vizelettel kapcsolatos szavak hallatán is, a bohócdoktorok azt tapasztalják, a nagymamákig és aktatáskás professzorokig bezárólag mindenki élvezi ezeket a poénokat, ezért sem tudják elengedni ezt a témát.

"Senki sem akad ki rajta, mindenki tudomásul veszi, hogy bohócok vagyunk, a hierarchia alján állunk. Emiatt például arcátlanul udvarolhatok anyáknak, férjes asszonyoknak, vagy konfliktusba keveredhetek bárkivel, még soha nem értette félre senki."

És Doktor Tiptop nem a levegőbe beszél, ottjártunkkor is akadt egy ilyen poén. "Szingli vagyok" - nézett kihívóan a nyakkendőjét simogatva egy csecsemőosztályon lévő anyára, aki kedvesen hárított, majd jött Szamóca, és rendet tett, mondván, Tiptop vele van.

Reitter Zsolt fontosnak tartja, hogy partnerként kezeljék őket az orvosok és ápolók. Ez működik is. Néha megkérik őket, hogy vérvételnél vagy ultrahangnál tereljék el a gyerek figyelmét, máskor szimplán lecsapnak a kínálkozó alkalomra. Most például egy szappanbuborékokat elvarázsolva néző, háromévesforma gyerek kezéből szedte ki észrevétlenül a branült az ápolónő.

A bohócdoktorok a vizit előtt civilben körbejárnak, ilyenkor nagy vonalakban megtudják, milyen állapotú gyerekek várnak rájuk, hol vannak fertőző betegek, ahová nem mehetnek be. Részletes kórisme nincs, de a fizikain túl a lelkiállapotra is figyelnek az ápolók.

"A nővér pontosan tudja, milyen a gyerek státusza. Akit nem látogatnak, annál kicsit elidőzünk, vannak állami gondozottak is. A Jánosban is szóltak, hogy egy gyerek apukája most halt meg, rá is jobban figyeltünk" - mondja Csatári Éva.

Van, hogy ők segítették az orvosok munkáját: a Heim Pál Gyermekkórház hematológiai osztályán például a régóta ismert gyerekekről egy naplóba írták a tapasztalataikat.

JÓTÉKONY KIZÖKKENTÉS

A nevetésnek jótékony hatása van - mondta Koncz Levente, a Bethesda kórház gyermekgyógyásza, aki szerint így a beteg tűrőképessége is kitolódik. "A deprimált beteg sem gyógyul nehezebben, de rosszabb hangulatban telnek a napjai, rosszabb érzésekkel távozik a kórházból és undorral gondol az egészre."

A doktor szerint heti egynél többször is elkelnének a doktorok az osztályokon. Régen ő is felvette a bohócdoktoroktól kapott piros orrot, de leszokott róla, miután a szülők furcsán néztek rá. A nagyobb lazaság ettől még megvan a gyerekek felé. Boros Fruzsina ápolónő is azt mondja, a gyerekek varázslatként élik meg a bohócok műsorát.

A klasszikus bohócoktól sok kisgyerek sikítófrászt kap, de Tiptop és Szamóca ilyen éles reakcióval még nem találkozott. Próbálják minél kevésbé félelmetesre venni a figurát: már nincs erős festés, színes paróka és csiricsáré ruha, de néha még így is előfordul, hogy egy-egy kisgyerek megijed tőlük.

Most is volt olyan anyuka, aki tartott a három éves fia reakciójától, a gyerek ugyanis még soha nem látott bohócot. A félelem alaptalan volt. A kisfiú két percen belül feloldódott, és boldogan nézte a neki fújt szappanbuborékokat.

Volt egy nehezen kezelhető szituáció is: a bohócvizittel egy időben valós vizit is zajlott, amit egy kislány nehezen viselt. A gyerek a rendes orvos után a képbe belépő Szamócát is "hivatalos személynek" vélte, így miatta is sírva fakadt és csak nehezen lehetett megnyugtatni. Egy lufivirág maradt nála emlékül.

Az egyébként teljesen bevett, hogy az orvos, ápoló és a bohócdoktor is egyszerre van a kórteremben, és mindenki teszi a dolgát "Van, akinek folyik az orrából a vér, mást éppen vizsgálnak, nekünk pedig ilyen körülmények között is el kell terelnünk a gyerek figyelmét, ki kell zökkentenünk őket a kórházi létből" - mondja Csatári Éva.

ÉREZTÜK, HOGY EZ SOK

De van olyan is, mikor ők zökkennek ki.

"Egyszer álltunk egy másfél éves kisfiú ágya fölött, pont akkor volt mindkettőnknek hasonló korú gyereke. Éreztük, hogy ez sok" - mondja Csatári Éva, Ő a 16 év alatt csak egyszer lépett ki egy szobából 1-2 percre. Nem ekkor, hanem egy ennél kevésbé nyomasztónak tűnő szituációban. "Egy apa mosdatta a kiskamasz fiát. Hirtelen beleláttam egy élethelyzetbe, ami nagyon megrendített, és ettől védtelen lettem."

Megérinti őket, amivel találkoznak, de muszáj távolságot tartani - magyarázzák mindketten. "Azzal szoktunk viccelődni, hogy ide csak baltást gyilkost nem veszünk föl, és olyat, aki nem tudja kezelni a helyzetet, vagyis túl érzékeny" - mondja Reitter Zsolt.

A bohócdoktori munkára komoly a rosta: színészi vagy előadóművészi múlttal lehet jelentkezni. Az alkalmasnak talált jelöltek fél éves képzésen vesznek részt, majd elkezdik kísérni a bohócokat, először civilben, majd harmadikként, beöltözve. Addigra már eldől, hogy a jelentkező bírja-e lelki terhelést vagy sem. Csatári Éva azt mondja, az nem fordulhat elő, hogy bent, a gyerek vagy szülő előtt összeomlanak.

"Sokszor nem is tudom, mit viszek haza, van, hogy napokkal később villannak be a képek, az arcok, egy szituáció. Ezért is van egy úgynevezett szupervízió, amin a problémás helyzeteket, eseteket meg lehet beszélni egy szakemberrel."

Nehezen kezelhető, ha elveszítenek egy beteg kisgyereket, de az is, mikor az adott esetben évekig tartó kezelés alatt megismerik az egész családot, látják a működésüket, így ugyanis nehezebb kívülállónak maradni - mondja Csatári Éva.

"Nekünk az a dolgunk, hogy bohócok maradjunk minden szituációban. Az intenzíven is nagyon durva tud lenni a helyzet, látom a szülőn, hogy össze van törve, sírt, nem aludt. Ha egy pillanatra is megpróbálom anyaként a helyébe képzelni magam, hogy az én gyerekem van ilyen állapotban, akkor nem tudok dolgozni."

Reitter Zsolt tovább megy: "nemcsak hogy nem tudsz így segíteni, de sokat is árthatsz azzal, ha összeomlasz érzelmileg. Azzal a betegeknek sem teszünk jót."

Kudarcok is előfordulnak. Reitter Zsolt azt meséli, bohócdoktorsága első évében nagyon szigorúan igyekezett ragaszkodni a szabályokhoz, a kórházi protokollhoz, és ahhoz, ahogyan szerinte egy bohócdoktornak viselkednie kell. Feszült volt, és nagyon akart teljesíteni. A nemzetközi csapat művészeti vezetője egyszer megnézte, majd azzal a jól irányzott mondattal, hogy "neked is élvezned kell, amit csinálsz!", helyre is tette. Ami érdekes, hogy 14 éve Hamletként és bohócdoktorként egyszerre debütált.

Csatári Éva azt mondja, véletlenül lett bohócdoktor, a Pintér Béla társulatban játszott, az egyik előadás után kérdezte meg az alapítvány művészeti vezetője, nincs-e kedve csatlakozni. Volt, de arról fogalma sem volt, mire mondott igent.

"Most azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb, ami történt velem, a helyemen vagyok."


Windisch Judit

Forrás: VS.HU

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 30., 12:20

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte. Tovább...

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...