Komáromi Ákos

Csata után, csata előtt

Szántót ma operálják - Tobaknét leigazolták.

1986. január 24. - Hajdú-Bihari Napló (Szentgyörgyi János)

Az ünnepnapokat a dolgos hétköznapok követik. A DMVSC kupagyőztes női kézilabdacsapata csütörtökön reggel már az újabb célok, feladatok jegyében látott munkához. A minap még örömtől sugárzó arcú Komáromi Ákos vezetőedző homlokára mára a gondok vontak barázdákat.

- Nagy árat "fizettünk" a győzelemért, a kupa elnyeréséért. A kitűnően és önfeláldozóan játszó irányító játékosunk, Szántó Anna sérülése sokkal komolyabbnak bizonyult, mint gondoltuk, és így szerdán az Országos Mentőszolgálat helikoptere Budapestre szállította a Sportkórház sebészeti osztályára. Így a korábban leállt - szülésre készülő - Medgyessyné után kidőlt a sorból másik (utolsó) játékmesterünk is.

Az elmúlt időszakban kirobbanó formában játszó Szántó Anna állapotáról telefonon érdeklődtünk. Dr. Bereznai István adjunktus, a budapesti Sportkórház sportsebészeti osztályának ügyeletese a következő tájékoztatást adta.

- A vizsgálatok eredményeként elmondhatom, hogy Szántó Anna sérülése súlyos. Megállapítást nyert, hogy térdízületében keresztszalag-szakadást és porcleválást szenvedett. Miután megtörtént a műtéti előkészítés, ma, pénteken délelőtt osztályunkon sor kerül az operációra. Remélem, hogy a sérült testrész felnyitásakor nem találunk újabb, eddig ismeretlen, de további bonyodalmakat okozható elváltozásokat. A fiatal játékos felgyógyulása minimum négy-öt hónapot vesz majd igénybe.

A csapat az egyik legfontosabb posztról veszítette el két meghatározó emberét. A sikeres szereplés méltatása mellett, talán e tény kapcsán kell szólnunk arról is, hogy a DMVSC kézilabda-szakosztálya az elmúlt két évben nem tudott jelentős oldalági igazolással erősíteni. Ezzel szemben olyan játékosok távoztak - Dobóné, Szunyogh, Vargáné -, akik jelenleg is erősségei lehetnének a csapatnak. Az edzéseken néha csak heten-nyolcan dolgoznak ezekben a napokban. Úgy érzem, a fentiek jogos aggodalomra adnak okot akkor, amikor ismét megcsillant annak a lehetősége Debrecenben, hogy kialakuljon egy nemzetközileg is jegyzett, jelentős játékerőt képviselő, rangos kézilabdacsapat.

- Valóban kevesen vagyunk, újabb sérülésre vagy sérülésekre gondolni sem merek - hessegeti el még a gondolatát is ennek Komáromi Ákos, majd reményének is hangot ad. - Szerdán Békéscsabán jártunk, és megállapodtunk Tobak Lászlónéval, aki korábban éveken át a Békéscsabai Előre Spartacus irányító-átlövő játékosa volt. (Jelenlegi egyesülete a Hódmezővásárhelyi Porcelán SE.) Sikerült a formaságokat is rendezni, és így két héten belül Debrecenbe költözik családjával együtt. Szeretnénk visszaigazolni volt játékosunkat, Szunyogh Hajnalkát is. Ő most fejezte be az első félévet a szegedi tanárképző főiskolán, és a jövőben Debrecenben kívánja folytatni tanulmányait. Párhuzamosan lépéseket tettünk a magyar és a nemzetközi kézilabda-szövetségnél utólagos benevezésük érdekében a nemzetközi kupaküzdelem elkövetkező mérkőzéseire.

A DMVSC együttese az MNK és az IHF-kupabeli szereplésére koncentrálva lemondott minden más "kötelezettségéről". Tegyük hozzá, hogy nagyon helyesen tették ezt, hiszen a bajnokság véghajrája és a fenti mérkőzések éppen elég fizikai és pszichikai terhet jelentettek és jelentenek. Ennek következtében nem vesznek részt a vidékbajnokság és a debreceni városbajnokság küzdelmeiben sem. A bajnoki ezüst és a kupa arany után tehát most már egyetlen cél áll a debreceni lányok előtt.

- Véglegessé vált, hogy február 14-én kelünk útra Norvégiába, ahol Skienben, az Oslótól 175 kilométerre fekvő kisvárosban 16-án fogunk mérkőzni, az IF Gjerpen együttesével. Két nappal később hazautazunk, majd mi látjuk vendégül ellenfelünket. A visszavágóra február 22-én fél tizenegykor kerül sor Debrecenben, a helyszínről azonban még nem született döntés. Felkészülésünket szolgálja, hogy február 5. és 9. között előkészületi mérkőzést fogunk játszani Debrecenben a Svenska Mitrovice első osztályú jugoszláv kézilabdacsapattal, illetve 8-án és 9-én részt veszünk a Borsodi Nagydíjon, Miskolcon. Ellenfeleink a Vasas, a Budapesti Spartacus és a Borsodi Bányász lesznek.

Komáromi Ákos a rá mindig is jellemző mértéktartással ecsetelte a DMVSC további esélyeit a nemzetközi kupában. Annak a reményének adott hangot, hogy csapata a nehéz körülmények ellenére is kivívja majd a legjobb négy közé jutást. Hogy aztán hogyan tovább? Arról ráérünk majd akkor beszélni - mondotta, és elsietett a sportcsarnokba az edzésre. A lányok már vártak rá.


Szentgyörgyi János

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

szeptember 6., 17:00

Vigyázz, kész, szombaton RAJT!

Szombaton, 18 órakor, a Vasas otthonában vág neki az új szezonnak a DVSC SCHAEFFLER. A mérkőzést YouTube-csatornánkon élőben közvetítjük. Tovább...

szeptember 5., 09:00

Oláhné Arany Éva: Az első szupersztár

1951-től 1960-ig a DVSC (Lokomotív, Törekvés), majd később a Dózsa gólvágója volt. Szinte állandó házi gólkirálynő, 1955-ben magyar bajnok. Sokszoros városi, megyei és 14-szeres magyar válogatott, 1957-ben világbajnoki ezüstérmes. A Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója. A DVSC történelmének első igazi klasszisa idén lett 90 éves. Tovább...

augusztus 15., 14:15

Bordásné Rácz Mária: "Közös volt a cél"

"Borda" a Debreceni Kinizsi irányítója volt, majd 1978-ban a feljutásra pályázó DVSC-hez igazolt. Majdnem 50 tétmeccsen erősítette a Lokit, az NB I-ben 8. helyet elérő csapatban 10 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Tovább...

május 30., 12:20

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte. Tovább...

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...