Bíró Imre

Építészet helyett kézilabda

Bíró Imre a főiskolán sok buliból kimaradt a sport miatt, ám nem bánta meg.

2009. október 14. - Hajdú-Bihari Napló (K. A.)

Fotó: Czeglédi Zsolt

A lazítás pillanatai

Bíró Imre, a DKSE-Hotel Lycium kézilabdacsapat vezetőedzője visszafogott, halk szavú, szerény ember. Nem szeret a középpontban lenni, mégis tiszteletre méltó, amit csinál, ami mögötte áll. Számtalan elismerés birtokosa, a teljesség igénye nélkül: volt a Debreceni Dózsa kapusa, védett a Budapest Honvéd katonasági bajnokcsapatában, hat évig Spanyolországban játszott, olimpiai negyedik és hetedik hely birtokosa, a '86-os svájci világbajnokságról ezüstérmet hozott haza csapatával, amit később egy hatodik és tizenegyedik helyezés is követett. Az élsportot '96-ban hagyta abba, ma edzőként tevékenykedik. Dolgozott kapusedzőként a DVSC-s lányoknál, 2008-tól a DKSE-nél, majd nemrég ugyanitt vezetőedző lett.

Inkább a kézilabda

Már az általános iskola ötödik osztályában közel került a sporthoz, de akkor még nem foglalkoztatta a gondolat, hogy kapus legyen.

- Mindig dobáltak a nagyok, és megdicsértek, hogy ügyesen elkapom a labdát. Csak a középiskolában döntöttem úgy, hogy a kapus poszton foglalok helyet - idézte fel.

Később az Ybl-főiskolára került, építészmérnöknek tanult. Soha nem dolgozott eredeti szakmájában.

- Mikor látom egy-egy mérnök barátomat, ahogy dolgozik, gyakran irigylem meg tőle. A fiaim most szintén ott tanulnak. A főiskolán sok buliból kimaradtam a kézilabda miatt, nekem fél 11-kor mindig takarodó volt. De nem bántam meg. Kompenzált érte az az élet, amit átéltem a sport által. A két tevékenység egyensúlyt tartott bennem: a mérnöki passzív munka és az aktív mozgás.

Játékos vagy edző?

- Játékosként az ember azt hiszi, mindenhez ért. Mindent tud, kioktatja az edzőt. Ezen kívül csak önmagára számíthat a pályán, de mégis képes pluszt adni a játékhoz: az egyéniségét. Ezzel válik egyedivé. Mégis úgy gondolom, az edzőnek mindig nagyobb szerepe van egy csapat fejlődésében. Átadja az elképzeléseit, tapasztalatait, irányít - elemezte a szakember.

- A fiúk kreatívabbak, a lányok érzelmileg komplikáltabbak, viszont sokkal alázatosabbak, motiválhatóbbak - osztotta meg tapasztatait.

Három gyermek édesapja: Imre 22 éves, Ádám 19, Eszter pedig 13 esztendős. Mindhárman kézilabdáznak, sőt feleségét is a sport révén ismerte meg.

- Megnézem a meccseiket, beszélünk róla, de otthon nem edzősködöm. Sosem akartam, hogy mindenáron sportoljanak, és szerintem nem egészséges, ha a szülők ráerőltetnek valamit a gyerekeikre. Hagyni kell kibontakozni őket, hogy megtalálják saját útjukat - vélekedett Bíró Imre, aki szívesen tölti szabadidejét is sporttevékenységgel, biciklizéssel, illetve kézilabdázik is, s a tévében nyomon követi a spanyolok meccseit, illetve a Forma-1-es futamokat.

Hispánia

- Spanyolország más. Egyetlen rossz szokást hoztam onnan: a későn fekvést. Bár ugyanaz az időzóna, ott később nyugszik le a nap. De a habitusuk hasonló a miénkhez. Ennek ellenére sok mindent tanulhatnánk tőlük: optimizmust, magabiztosságot, hitet önmagunkban, a problémák megoldás felőli megközelítését.

Névjegy

Bíró Imre

Születési idő, hely: 1959. december 20., Hajdúböszörmény.

Családi állapota: nős.

Súly: 95 kg.

Magasság: 186 cm.

Sportág: kézilabda.

Legjobb eredmények: vb 2. hely, olimpiai 4. hely.

Csillagjegy: Nyilas.

Kedvencek

Zenéje, együttese: LGT, Queen.

Országa: Magyarország.

Amit leginkább utál: gyűlölködés.

Amit leginkább szeret: tisztesség.

Sípoló kapu a herevédő miatt

- Mikor kint vagy az olimpián, azt hiszed, nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos. Akkor tudja meg az ember, mennyire nem igaz ez, mikor nem lehet ott az ötkarikás játékokon. 1988-ban Szöulban nagyon kemény óvintézkedések voltak, féltek az észak-koreaiak támadásától. Egy ellenőrző kapun haladtunk át, mikor az besípolt. Már az égvilágon mindent kipakoltunk, mire kiderült, hogy Orosz

Tibi barátom bent felejtette a herevédőjét. Vicces volt. No és mikor negyedikek lettünk! Fogadtunk, ha sikerül, lenyíratom kopaszra a hajam... Hát... kopasz lettem - emlékezett mosollyal Bíró Imre, aki sokfelé járt már a világban, de a kedvence mégis Svájc.

- Hihetetlen az a stabilitás, ami ott van. Ahogy megbecsülik a természetet, az a nyugodt élet. Irigylésre méltó.


K. A.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...