Hámori Konszuéla

Gólok, kutyák és a BL-teherautó: nem szeret semmit a sorsra bízni a Loki szerződést hosszabbító átlövője

Hámori Konszuélát teljes élvonalbeli pályafutása a Vác csapatához közötte, amíg Debrecenbe nem igazolt. Nehéz szívvel búcsúzott, de már tudja, jó döntést hozott.

2023. december 16., 15:05 - dehir.hu (Gurbán György)

Fotó: Gurbán György

Koni két arca

A dallamos nevű játékos Salgótarjánban, a Madách DSE-nél kezdett el kézilabdázni és már 13 évesen játszott a megyei bajnokságban szereplő felnőttcsapatban. Innen került 2011-ben Vácra, ahol 16 évesen mutatkozott be a felnőtt első osztályban. Innen vezetett az útja két évvel ezelőtt Debrecenbe.

Dehir: Kezdjük tényleg az elején. Mi a titka a különleges keresztnevednek?

Hámori Konszuéla: Apukám élt és dolgozott sokáig Olaszországban, neki vannak onnan származó felmenői és állampolgársága is. Egy ottani családban született lányt neveztek el Consuelónak. Anyukámnak nagyon megtetszett ez a keresztnév, ennek magyarosítása révén lettem én Konszuéla.

Dehir: És miért éppen a kézilabda lett a választásod?

Hámori Konszuéla: A családunk nem kötődött korábban a kézilabdához, nálunk mindenki kosaras volt, mert Salgótarjánban, ahol éltem, ez a népszerű. Apukám pedig bokszolt és tájfutott, de mindenekelőtt nagy sportrajongónak számít. Mindent megnéztünk, amit csak tudtunk, nekem pedig a kézilabda tetszett meg a legjobban. Nyüstöltem is anyáékat rendesen, hogy vigyenek el engem kézizni. Végül nyolcévesen kezdtem el, és úgy kerültem Vácra, hogy javasolták: érdemes lenne ennek a gyereknek komolyabban is foglalkozni a sportággal. És gimnazistaként már ott voltam.

Dehir: Hogyan kerültél jobbkezesként a balkezesek felségterületére, a jobbátlövő posztjára?

Hámori Konszuéla: Világéletemben ott játszottam. Leginkább a szükség alakította így, mert nem bővelkedtünk balkezes lányokban. Én pedig fiatal voltam és ügyes, mindenképpen játszatni akartak.

"Már megint bebújt..."

Dehir: Debreceniként bőven volt szerencsénk a játékodat látni váci mezben. És arra gondolni meccs közben: "ezt nem hiszem el, már megint bebújt a kettes és a hármas védő között..."

Hámori Konszuéla: Ezt nekem igazán tanítani se kellett, szinte ösztönből jött. Persze, amikor már létezett számomra egyéni képzés, igyekeztem továbbfejleszteni az edzőim segítségével.

Dehir: És mi a trükk lényege? A megfelelő ritmus?

Hámori Konszuéla: Igen, de akkor vagy igazán jó támadójátékos, ha te irányítod a védődet és nem fordítva. Persze erre a dominálásra kell törekedni védőként is. Én abban tudok nehézségeket okozni, hogy nem tudható, jobbra vagy balra fogok indulni. És ha nem találják el az oldalt, nyerő helyzetbe kerülhetek.

Dehir: Végül hány váci esztendő után jöttél el Debrecenbe?

Hámori Konszuéla: Tizenkét év után. Őszintén mondom, nagyon szerettem ott lenni, de tudtam: ha a karrieremben még akarok előrébb jutni, váltanom kell. Kellett a döntéshez egy kis fásultság is, ami kialakult bennem, annak ellenére is, hogy a meccsekre mindig felspannolt állapotban érkeztem.

Dehir: A döntésedben szerepet játszott Szilágyi Zoltán személye, aki vezetőedződ volt Vácon is?

Hámori Konszuéla: Persze, mert szerettünk együtt dolgozni, jól ismertük már egymást.

Dehir: A jelenlegi a második szezonod Debrecenben, ebben jelentős előrelépést értél el. Ma már elmondható: kulcsember vagy, szinte nélkülözhetetlen.

Hámori Konszuéla: Remélem, hogy az vagyok. A váltásom annak idején nem volt egyszerű, kellett idő az igazi összeszokáshoz, ahhoz az állapothoz, ami mostanában látszik a pályán. Már megtanultuk egymás mozgását, mert érezni kell, mikor jön a labda és mikor nem, mikor kell elindulni. Előtte Vácon szinte csukott szemmel is tudtam, mi fog történni.

Dehir: Itt pedig ki kellett nyitni a szemedet?

Hámori Konszuéla: Nagyon is. Nem ment egyszerűen, egyik napról a másikra, de éreztem, hogy jó lesz itt a játék. És az is fontos volt a számomra, hogy tudtam: meg fogom kapni a bizalmat a kevésbé sikeres meccseim után is.

A Bajnokok Ligája igazi álom

Dehir: Gondoltad volna a debreceni szerződésed megkötésekor, hogy számodra szereplést hozhat a Bajnokok Ligájában is?

Hámori Konszuéla: Nem, eszembe sem jutott egy pillanatig sem, mert annak is örültem, hogy nagyobb célok vannak kitűzve az Európa Ligában, mint Vácon. A BL igazi álom mindenkinek.

Dehir: Azért nyilván érződik, hogy a BL más szint, más igénybevétel.

Hámori Konszuéla: Ez nem is kérdés. Sokszor beszéljük a lányokkal egy-egy ilyen meccs után, hogy úgy érezzük magunkat, mintha úthenger ment volna át rajtunk. De azért dolgozunk, hogy felvehessük a versenyt a legjobbakkal is. A sorozat elején még lehetett rajtunk némi megilletődöttséget érezni, de egyre magabiztosabbak vagyunk.

Dehir: Az Odense elleni idegenbeli meccs, az ottani "majdnem bravúr" volt talán a fordulópont.

Hámori Konszuéla: Szerintem is, mert a rossz kezdés után fel tudtunk állni és a végén komoly esélyünk volt a pontszerzésre.

Dehir: Egy ilyen sorozatból akkor lehet igazán tanulni, ha az ember partiban van az ellenfeleivel.

Hámori Konszuéla: Így van, és a tanulásnak lesz is eredménye. Mert az a sebesség, ami a BL-meccseken ránk van kényszerítve, pluszt ad a hazai bajnoki meccseinkre. Remélem, hogy ennek köszönhetően az itthoni, papíron gyengébb ellenfelek kevesebb gondot tudnak nekünk okozni a szezon során, mint tavaly.

Dehir: Hogyan készülsz a meccsekre magánemberként? Babonák, rigolyák és egyéb "vajákosságok" vannak a tárházadban?

Hámori Konszuéla: Nem igazán. Az én meccs előtti rutinomat a lakás kitakarítása jelenti. Ez azért kell nekem, mert eltereli a figyelmemet. Így megúszom, hogy idő előtt a meccsen pörögjek és túl hamar a plafonon legyen az adrenalinom, mert energiát venne el tőlem.

Dehir: Ebben lehet segítségedre a kutyasétáltatás is.

Hámori Konszuéla: Az a reggeli program. Nagyon jó időtöltés nekem, nem csak a kutyáimnak. Teljesen kikapcsol, amikor látom, hogy futnak a labda után ők is, nem csak én a pályán. Vácon a Dunapart igazi kutyaparadicsom volt, de már Debrecenben is kialakult számomra ennek a módja és a helye. Van egy jó kis társaságunk, meg nekik is.

Dehir: Meredek január áll előttetek.

Hámori Konszuéla: Kemény lesz, nyolc meccset kell lenyomnunk akkor. De én azt mondom: nem baj, úgy kell hozzáállni, hogy minden meccset meg akarunk nyeri. Persze nyilván lesz olyan, hogy nem jön össze, de amit kell, azt mindenképpen hozni szeretnénk.

Miért ne maradtam volna?

Dehir: Mint például a Podgorica elleni idegenbeli BL-meccset?

Hámori Konszuéla: Például. Mert, ha ott nyerünk, nagyjából eldől a továbbjutásunk a csoportból. De nem csak ezen a meccsen lesz célunk a győzelem. Vágyunk az újabb bravúrokra, mert jó létezni ebben a hangulatban. Én optimista ember vagyok, de nem szeretem a sorsra bízni a dolgokat. Tehát reménykedem, ám tudom: ahhoz, hogy megvalósuljanak a terveink, rengeteg munkát kell beletennünk. Most éppen egy jó kis téli alapozást.

Dehir: Frissen hosszabbítottál szerződést a Lokival.

Hámori Konszuéla: Nem volt nehéz meghoznom ezt a döntést, mert megszeretem a várost és a csapatot is. Jól érzés itt lenni, sikerült magamra találnom és a klub is jó úton halad. Miért ne maradtam volna?


Gurbán György

Forrás: dehir.hu

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...