EHF 1995/1996DVSC-Symphonia-HK Larvik 18-15

Győzelmi szimfónia csendült fel a Loki tiszteletére

Elképesztően izgalmas hajrában, csodálatos közönség előtt védte meg tavalyi EHF-kupa sikerét a DVSC-Symphonia női kézilabdacsapata. Komáromi Ákos és Köstner Vilmos edző "aranycsapata" a vasárnapi, HK Larvik elleni összecsapáson végig vezetett, és akárcsak a tavalyi fináléban a szintén norvég Bakkelagets Oslo ellen - az idegenben lőtt több góljának köszönhette a nagyszerű eredményt.

1996. május 13. - Nemzeti Sport (Kiripolszky - Simon)

Fotó: Makó Éva

A DVSC-Symphonia a finálé visszavágóján, Debrecenben 18-15-re legyőzte a norvég HK Larvikot, és idegenben lőtt több góljával megvédte tavalyi elsőségét. Képünkön Borók Rita, a Loki egyik legjobbja emeli a magasba a fényes trófeát

Női kézilabda EHF-kupa, döntő, visszavágó:

DVSC-Symphonia - HK Larvik (norvég) 18-15 (8-6)

Debrecen, 3000 néző. V: M. Nacsevszky, D. Nacsevszky (macedónok).

DVSC: SZAMOZVANOVA - Kókainé 2, BORÓK 6, Katkó 3, Virincsik, CSAPÓ 6 (1), László 1. Cs: Szász M. (kapus), Nyilas, Zupkó, Halcsik, Sándorné. Edző: Komáromi Ákos.

HK Larvik: KRISTIANSEN - Moldestad 1, OLSSON 3, Svendsen 3, Flaatnes 1, Larsen 3 (1), Hansen 1. Cs: Halvorsen (kapus), Duvholt 3 (2), Lillevik, Tveter, Haakestad. Edző: Gunnar Pettersen.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc. Hétméteresek: 4/1, ill. 5/3.

Az eredmény alakulása: 12. p.: 3-0,15. p.: 4-2,19. p.: 6-4,24. p.: 7-5, 35. p.: 8-8, 40. p.: 10-10, 47. p.: 12-10, 54. p.: 16-13, 58 p.: 17-14.

Kupagyőztes: Debrecen (38-38, idegenben lőtt több góllal).

(Jó volt hallani a mérkőzés előtt a két résztvevő csapat országának himnuszát, de a szervezők elfelejtették, hogy ezek a dallamok hivatalosan csak a válogatottaknak járnak. Klubtalálkozók előtt legfeljebb a lelkes szurkolótáborok önszorgalomból szokták énekelni.)

A DVSC a 12. percben ledolgozta a Norvégiában begyűjtött hátrányát (3-0), míg a vendégek az elején bénultan, megilletődötten kézilabdáztak. Aztán egy kicsit összeszedték magukat a larvikiak, de a Loki biztosan vezetett. Fegyelmezetten védekezett, okosan támadott "Hajdúország" legjobb női csapata, a sérüléssel bajlódó Szamozvanova pedig fogott minden védhető lövést. A norvégok erőlködtek, de ekkor még egyenlíteniük sem sikerült, mert Csapóék a csodával határos lelkesedéssel és nagy akarattal kézilabdáztak.

(A szünetben így vélekedett Josef Ambrus, az európai szövetség szlovák ellenőre:
- Idegesnek és kapkodónak látom a DVSC játékát. A magyaroknak jó esélyük lehet a végső sikerre, ha a támadásaikat nyugodtabban építik és pontosabban fejezik be, mint az első félidőben. A kevés gól mutatja, hogy keményen védekeznek a csapatok és nagy taktikai csata folyik.)

A második félidőt hatalmas lendülettel kezdte a Loki, de a vendégek sem adták olcsón a bőrüket (8-8). Ekkor nem a jó védekezésükért érdemeltek dicséretet a debreceniek... A Larvik hibáit kihasználta a Komáromi-csapat, de közben maga is "vétkezett": fél perc alatt - ezen a szinten - nem illik két büntetőt kihagyni. Azonban semmi nem volt veszve, mert vezettek Virincsikék, és Szamozvanova halmozta a bravúrokat. A Loki szinte emberfeletti teljesítménye ellenére néhány apróság miatt - három kapott gól emberelőnyben - bosszankodtak a Debrecen vezetői.

Nyolc perc volt hátra és nőtt a Loki-előny (16-13), miközben a Larvik ziccereket hibázott. Csak percek választották el a fogcsikorgatva kézilabdázó DVSC-t az EHF-kupa megvédésétől.

Az utolsó öt percben Szamozvanova újra remekelt és már látszott, hogy a Larvik aligha lő 21 gólt. Ebben az esetben pedig az idegenben lőtt több góllal - ha összesítésben egyenlő a végeredmény - a DVSC szerzi meg a trófeát (17-14).

Szamozvanova összekülönbözött a bírókkal és kiállították, majd hetesből lőtt gólt a Larvik. Még 40 másodperc volt hátra, amikor Csapó állhatott a büntetőhöz, és belőtte. Az ellentámadást elügyetlenkedték a norvégok, így "bejött" az a bizonyos idegenben lőtt több gól.

(Az utolsó másodpercek ritkán látható, félig-meddig botrányos körülmények között teltek el, mert miközben büntetőt ítéltek a bírók, a csarnok nagy óráján letelt a játékidő, s megszólalt a duda. Mintegy másfélezer ünneplő szurkoló özönlött a pályára, és képtelenség volt elvégeztetni az immár időn túli norvég szabaddobást. Mindez furcsa, a későbbiekben akár vitára is okot adó befejezése volt a döntőnek.)

Az EHF-kupát Josef Ambrus, az európai szövetség elnökségi tagja adta át Csapó Erika csapatkapitánynak.

Welcome to Hell...

... vagyis "üdvözöljük a pokolban". Hatalmas betűkből ezt a feliratot rakták ki a Loki-hívek a nézőtéren a meccs előtt. Persze azt régen tudja mindenki: ha Debrecen és kézilabda, akkor fantasztikus, mindent elsöprő hangulat.

Komáromi Ákos, aki az eltiltott Köstner Vilmos edző helyére ült a kispadon, így vélekedett az esélyekről:
- Csak akkor védhetjük meg tavalyi elsőségünket, ha fegyelmezettebben védekezünk, mint Norvégiában. Az első mérkőzésen a skandinávok átlövői vertek meg bennünket. Csapatomban csak Szamozvanova bajlódik sérüléssel, de erre a találkozóra összedrótozták az orvosok.

Gunnar Pettersen, a Larvik edzője szerényen és röviden nyilatkozott: - Ha sikerül huszonegy, vagy annál több gólt lőnünk, megnehezítjük a Debrecen dolgát.

Köstner Vilmos a nézőtéren várta a kezdést: - Bebizonyítjuk, hogy a debreceni lányok a világklasszisok közé tartoznak.

Sinka László, az európai szövetség elnökségének tagja, az MKSZ főtitkára: - Derűlátó vagyok, mert a Debrecennek minden esélye megvan az újabb világraszóló diadalra.

Dr. Nagy Gábor, Magyarország volt oslói nagykövete: - Nyugdíjba vonulásom ellenére sem vagyok hűtlen kedvenc csapatomhoz. Magam is hajdúsági vagyok, ezért már évek óta segítem a Loki kézilabdázóit.

Tóth Lajos, a megyei sporthivatal elnöke: - A Loki összes meccsére elmegyek és most külön szurkolok Komáromi Ákosnak, hogy végre neki is sikerüljön kupagyőzelemre vezetnie a csapatot.

Jeddi Mária sérülése és lábműtétje miatt csak a nézőtéren foglalhatott helyet: - Százszor jobban izgulok, mint ha a pályán lehetnék a társaimmal. Csalódnék, ha nem védenénk meg a kupát.

Varga István, volt világválogatott játékos, a Debreceni Dózsa ügyvezető elnöke: - Az Isten legyen hozzánk irgalmas, ha nem szerezzük meg újra a trófeát!

...s aztán ömlött a pezsgő

A találkozó után megkezdődött a játéktéren a fieszta, tucatnyi üvegből ömlött a pezsgő, és az ünneplő tömegben alig lehetett hozzáférni a főszereplőkhöz.

Komáromi Ákos: - A lányok óriási küzdőképességről tettek tanúbizonyságot. Nem volt látványos a játék, de - úgy érzem - megérdemelten tartottuk itthon a kupát. A norvégok bebizonyították, hogy jó versenyzők.

Köstner Vilmos: - A kupa megvédése nehezebb volt, mint először elnyerni. A két kitűnő csapat csatájából a szerencsésebb került ki győztesen. Szamozvanova, Csapó és Borók kiemelkedő egyéni teljesítményére nagy szükség volt.

Gunnar Pettersen: - Rendkívül szomorú vagyok, mert több lehetőséget elszalasztottunk. Csak magunkat okolhatjuk a vereségért. Az ősszel a Norvég Kupán, amelyre a legjobb európai csapatokat hívjuk meg, szeretnénk visszavágni.

Csapó Erika: - Nem is emlékszem rá, mikor dobtam utoljára hetest tétmeccsen. Komáromi mester mégis engem küldött a mindent eldöntő büntetőhöz. Amikor betaláltam, éreztem, hogy meglesz a kupagyőzelem.

Borók Rita: - Remélem, jövőre harmadszor is elnyerjük a serleget.

Kókai Gáborné: - Olykor bizonytalanok voltunk, mert óriási volt a tét.

Sinka László, az MKSZ főtitkára: - Tiszta szívből gratulálok a sikerhez. Felemelő érzés volt ma Debrecenben ünnepelni. Csapóék minden dicséretet megérdemelnek.

Hevessy József, Debrecen polgármestere: - Nagyon izgultam, olykor közel álltam ahhoz, hogy befussak a pályára. A játékosok végül hatalmas örömet okoztak.

Harangi György, a városi sportcsoport vezetője: - Szombaton a DVSC-Epona-Kispest labdarúgó-mérkőzés előtt azt jósoltam, hogy vasárnap a Loki-lányoknak nehezebb dolguk lesz. Nem tévedtem.

Erdei Zoltán, a DVSC ügyvezető elnöke: - Köszönet illeti azokat, akik hozzásegítették együttesünket a cím megvédéséhez. A csapat előtt le a kalappal.

Nagy Sándor, a DVSC-t támogató Karát Kft. vezetője: - Kíváncsi vagyok rá, hogy a második kupagyőzelem után bekerülhet-e debreceni játékos a válogatottba.


Kiripolszky - Simon

Forrás: Nemzeti Sport

A mérkőzés adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...