Karalyos Orsolya

Karalyos Orsi: jó kis társaság vagyunk!

Karalyos Orsi ifjúsági csapatunk vezéralakja. Óriási szívvel játszik, hallatlanul fegyelmezetten hajtja végre az edzői taktikai utasításokat. Kőkemény védőjátékra képes, az irányító és balátlövő posztok az övéi. A felnőtt csapatnál kopogtat. Debrecenben született, itt nőtt fel, itt is szeretne jó játékossá válni.

2010. augusztus 4., 10:18 (handball)

Miközben Orsi válaszait olvasgattam, gondolkodtam azon a két bűvös szón: LOKI SZÍV. Sokan, régóta keressük. Vissza lehet e hozni ebbe a csapatba azt a hatalmas erőt, ami régen nagy sikerekhez vezetett? S hol is kereshetném ezt legelőször, ha nem az ifjúsági csapatunk saját nevelésű, nagyon tehetséges játékosánál? Kérdeztem mindenfélét, mert arra voltam kíváncsi, azt a bizonyos belső erőt, ami a sikerek alapja, hordozza e magában Karalyos Orsolya?

16 évesen a felnőtt csapatban

– 16 évesen, balátlövőnek elvittek a LOKI felnőtt csapatával Kolozsvárra. Nagy szó volt ez, nem?

– Igen, nagy dolog volt ez akkor és most is annak számít minden alkalom, amikor egy felnőtt meccsen szerepelhetek. Akkoriban - ha jól emlékszem - még Józsi bá és Skala volt az edző. Két meccset játszottunk Kolozsváron, a másodikon pályára is léptem és büntetőből eredményes voltam. Örültem, hogy góllal mutatkoztam be, a következő edzésre vihettem is az ekkor megszokott sütit.:)

– "Tehetséges fiatal, serdülőkorú tálentum," rólad jelent meg akkoriban. Az ilyen jelzőkre hogyan reagálsz? Túlzásnak véled, de azért jólesik, önbizalmat ad? Vagy hidegen hagy?

– Egyáltalán nem hagy hidegen. Nagyon jól esik, ha ilyeneket olvasok vagy hallok másoktól. Minden játékos örül, ha megdicsérik,elismerik. Ezt nem lehet megunni.:)

– Mondanál néhány szót az eddigi pályafutásodról? Kezdve egy nagyon fontos dologgal: mi volt a jeled az oviban? :)

– :)) Napocska volt a jelem, nem tudom, ez mennyire befolyásolhatja kézilabda pályafutásomat. :) Amióta elkezdtem kézizni, azóta Debrecen különböző korosztályú csapataiban játszom és tavaly egy kis ideig a Gyöngyös kettős játékengedéllyel rendelkező játékosa is voltam.

– Mikor, milyen indíttatásból döntötted el, hogy a kézilabdának szenteled az életed? Szüleid segítettek a döntésedben, vagy te határoztál, s ők tudomásul vették?

– Amikor még alsó tagozatos voltam, iskola után heti kétszer jártam "kézilabda" edzésre, de így utólag azt csak ilyen labdás, szabadidős foglalkozásnak mondanám. Aztán 2002 nyarán volt egy felhívás a városi tévében és az újságban is, hogy a Hunyadi Általános Iskola várja a kézilabdázni vágyókat. Gondoltuk Anyáékkal, hogy elmegyünk a válogatásra, majd meglátjuk, mi lesz. Aztán szóltak, hogy felvettek és hogy javasolják az iskolaváltást a diákolimpiai versenyek miatt. Volt egy kis hezitálás, de akkori edzőm, Boros Ferenc tanácsára versenyszerűen kezdtem el a kézilabdát heti 5-7 edzéssel és egy évvel később át is iratkoztam a Hunyadiba a többi csapattársamhoz.

– Szüleidről mondhatnál néhány szót. Mivel foglalkoznak? Kijárnak a meccsekre is? Van testvéred?

– Amikor csak tudnak, kint vannak a meccseimen, és lelkesen szurkolnak. Aztán a hazafele úton persze mindig átbeszéljük a mérkőzést. Igen, van egy 16 éves húgom, most lesz másodikos gimnazista és hip-hop táncra jár. Neki nem jött be a kézi, pedig szerintem ügyes lett volna. :)

Két-három év múlva ők fogják alkotni a felnőtt gárdát?

– 18 és fél éves korodban 3 éves szerződést kötött veled a klub. Miért kötelezted el hosszabb távon magad a LOKI-hoz?

– Itt élek Debrecenben, egyelőre minden ideköt, a tanulmányaimat is itt szeretném folytatni, sportkommunikátor szakon. Olyan 2-3 év múlva remélem, a tavalyi ificsapat fogja alkotni a felnőtt gárdát, azt pedig remélem sokat tudják, milyen jó kis társaság voltunk/vagyunk. Jól érzem itt magam, jól kijövök a lányokkal, Vili bá-val és a vezetőséggel.

– Gondolom, más csapatokhoz is hívtak. Miután a LOKI-nál nagy tervek vannak, az egybe nehéz jelenleg bekerülni. Nem lett volna hasznosabb egy több játéklehetőséget jelentő, kisebb első osztályú csapathoz igazolni?

– Lehetséges, hogy több időt tölthettem volna egy kisebb első osztályú csapatnál a pályán, de szerintem nagyon fontos az edzésmunka. Vili bá remek edző, minden edzés pontosan fel van építve, és itt olyan játékosokkal edzhetek, akiktől rengeteget lehet tanulni. Nehéz lesz bekerülni a 14-es keretbe, de azért dolgozom, hogy ez sikerüljön. Addig is játszhatok még egy évig ifit meg az edzőmeccseken azért kapunk lehetőséget mi fiatalok is.

– Örülünk, hogy itt maradtál. Ráadásul a te példád utat mutat az utánad következő fiataloknak is.

– Annál a serdülőcsapatnál láttam nagyon tehetséges és jó adottságú játékosokat, akiket tavaly Csapó Erika edzett. Ők még elég fiatalok, de nagy reménységei lehetnek a debreceni utánpótlásnak.

– Apropó, első csapat. Kimondva-kimondatlanul a védekezés javítása a cél. Ezt várják tőled, ez lesz a fő feladatod?

– Igen, ez a fő feladatom, az eddigi két edzőmeccsen is inkább védekezésben voltam pályán. Sokat kell még fejlődnöm, erősödnöm, de szerencsére nagyon sok segítséget kapok Vili bá-tól, és a lányoktól is.

– Milyen játékosnak tartod magad? Mi az erősséged, s miben kellene javulni? Melyik az igazi posztod: balátlövő, vagy irányítani is tudsz?

– Én irányító vagyok, jobban is szeretek középen játszani, mint balátlövőben. Fizikailag rengeteget kell erősödnöm, hogy ne legyek ilyen kis törékeny. Sokan mondták már, hogy erőszakosabbnak kellene lennem, meg hogy néha túlságosan is önzetlen vagyok.

Erősségem talán a talajról lövés, de persze még ezt is van hová fejlesztenem! A lövések helyezésében és technikájában kell javítanom.

– Beszélj kicsit a Győr elleni tavalyi ifi meccsekről. Itthon veretlenségüktől fosztottátok meg őket, majd a nagy visszavágás helyett ott is győztetek. Hogy sikerült?

– Fantasztikus volt mindkét mérkőzés. Az itthoni meccsen végig vezetve nyertünk, igazi csapatként dolgoztunk. Mi teher nélkül játszhattunk, hiszen a papírforma a Győrnek állt. Az idegenbeli meccsnek úgy mentünk neki, hogy megpróbáljuk ismét legyőzni őket, de ha nem sikerül, akkor sincs semmi baj. Ez a meccs már teljesen más volt. Ekkor fej-fej mellett haladtunk. A győrieknek biztos eszükbe jutott, hogy kikaphatnak még egyszer és ez így is történt:) A bajnokság alatt elvesztett 5 pontjukból mindet mi vettünk el! :)

Egy győri fan írta az ottani meccsről: "Sajnálom a lányokat, mert nagyon hajtottak, talán nagyon is akarták ezt a győzelmet. Nem sokon múlott, de a Debrecen ma egy Köstner Vilivel jobb volt, ami nem kisebbíti Róth Kálmán érdemeit." " Kálmán amit ma Ogunak mondott, nem éppen kedveskedő hangnemben, abba még én is belepirultam." Egy kicsit időzzünk itt el, három gondolat erejéig.

– Az első kérdés, hogy mit jelent nálatok ma Köstner Vilmos személye? Hogyan fogalmaznád meg legnagyobb erényét?

– Vili bá egy kitűnő szakember. Minden meccsre alaposan felkészít minket. Az összes lehetséges verziót felvázolja és az ez elleni megoldásokat is megmutatja. Bármilyen kérdésünk van, bátran fordulhatunk hozzá.

– A második kérdés arra vonatkozna, mivel kerekedtetek a két meccsen a Győr fölé? Az elszántságon múlt, vagy az edzői taktikán?

– Mindkettőn. Taktikailag felkészültünk belőlük. A Győrrel mindig jó játszani. Mindenki őket akarja megverni. Ellenük minden csapat elszántan lép pályára. Hatalmasat kellett küzdenünk a magasabb és erősebb győri lányok ellen. Szerintem mindkét meccsen jobban akartuk a győzelmet.

– A harmadik kérdés: mit jelent számodra az edző stílusa? Szükségetek van keményebb szavakra a meccs hevében, segít a koncentrálásban? Hol a határ?

– Nyilván kell, hogy hangosabban oda szóljon az edző játékosának, de én elvárom, hogy tanácsokkal lássanak el. Mit, hogyan kellene másképp csinálnom, hogy ne hibázzak legközelebb. Ha sorozatban rossz döntéseket hozok, mindenképp le kell ülnöm pár perce, hogy lenyugodjak és tudjam, hogy mit kell jobban csinálnom.

"Az aranyérem pedig fantasztikus lenne..."

– Az idegenbeli, Fradi elleni ifi meccsen túl keménynek tartották a védekezésed. De az a keménységű védekezés az első osztályban még kevés is lehet. Hogyan fejlesztitek Vili bá-val a védekező technikádat?

– Igen, azon a meccsen a közönség tudtomra adta, hogy durva voltam! :) Így van, ez a felnőttek között még kevés! Edzésen sokat gyakorlunk, sok segítséget kapok, hogy jobb legyek, hogy megszokjam és megtanuljam ezt a tempót és iramot.

– A te alkatod kosárlabdában is remek lenne. Nem próbáltad ki magadat ebben a sportágban is? Streetball-gáláztál is a nyáron. Véletlenül?

– Nem vonzott soha a kosárlabda, ezért nem is próbáltam ki. Igen, voltunk ezen a streetball gálán. Nagyszerű csapatom volt:) Valival és Vikivel voltunk Sopi és Évike ellen.

– Kit tartasz posztodon a hazai mezőny és a világ legjobb játékosának?

– Hazai mezőnyben Szucsánszki Zita és Görbicz Anita játéka tetszik, nemzetközileg pedig Gro Hammersenget szeretem, ballövőben pedig Neaguet tartom a legjobbnak.

– Hatalmos az elvárás jövőre. Az első csapatnál bajnoki cím, s ugyanúgy az ifiknél is. Nem félsz, hogy nem tudsz mind a két fronton helytállni?

– Nekem még az ifi bajnoki cím megszerzésében lesz több szerepem. A tavalyi 2. helyet mindenképp meg akarjuk tartani, az aranyérem pedig fantasztikus lenne, márcsak azért is mert sok lánynak ez az utolsó éve ebben a korosztályban.

Az 1. csapatnak is több fronton kell helytállni, mindenhol a lehető legjobb eredményt szeretnék elérni, én pedig mindenben segíteni fogok a csapatnak.

– Ki a csapaton belül a legjobb barátnőd? Kivel osztod meg bánatod, örömöd?

– Mindenkivel jó a kapcsolatom de azért a legjobb Pácz Vikivel és a fiatalokkal. Sokat járunk moziba, edzések között ebédelni és fagyizni.

– Amikor nézem egy-egy fotód, egy hallatlanul rendes, jólelkű fiatal lány tekintete sugárzik belőle. Megcsal az emberismeretem? :)

–Erről nem engem kellene kérdezni. De örülök, hogy ez sugárzik a képeimről.

– Van férfi ideálod? Milyen lovon érkezzen a mesebeli herceged? :)) Komolyra fordítva, van időd kapcsolatokra ebben a nagy hajtásban?

– Nincs különösebben férfi ideálom. De nálam a kisugárzás nagyon fontos. Sajnos időm és energiám sincs egy kapcsolatra ennyi edzés mellett. :(

– Utolsó kérdés: hány százalék az esély a felnőtt, és mennyi az ifik bajnokságára jövőre szerinted?

– Felnőtt szinten mindenképpen a döntőbe jutás a cél, aztán ott már bármi megtörténhet. Az ifinél én úgy gondolom, hogy az ezüstérem idén is nagyon jó lenne, csak rajtunk fog múlni. Biztos nehezebb lesz, mint tavaly, mert kiöregedett játékosaink hiányozni fognak.


Az idei két felkészülési meccsen kivívta a szurkolók és Köstner Vilmos elismerését. Apró lépésekkel, de folyamatosan halad előre Orsi. Szerethető játékos, egy szerethető csapatban. Biztos vagyok benne, hogy nem fog megállni a felnőtt válogatottságig.

S hogy mi hiányzik hozzá? Elsősorban pár kiló, hogy erős legyen. Másodsorban szerencse, hogy a sérülések elkerüljék, Maradjanak épségben azok a fogak, ha már megtörtént anno az a szerencsétlen baleset. Harmadsorban az az erős akarat, ami a nagy bajnokokat jellemzi: első, s nem második akarjon lenni sohasem!

LOKI SZÍV. Talán már nincs is ilyen. Más világot élünk, racionálisabbak és anyagiasabbak lettünk. A játék öröme fontos, de élni is kell valahogy. Nos, amikor ezt a mostani lelkes és fiatal csapatunkat figyelem, megkísért a gondolat: miért is ne bízhatnánk abban, hogy éppen most alakul valami nagy dolog? S abban a nagy dologban Karalyos Orsinak vezérszerep jut. Reménykedjünk, bízzunk, s szurkoljunk neki, mert megérdemli!


handball

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...