Kiss Sándor

Kiss Sándor

Ma 40 éve hunyt el a DVSC egykori vezetőedzője, Kiss Sándor. Egy rövid életrajzzal emlékezünk rá.

2023. szeptember 12., 06:30 - sportstatisztika.com (Kiss Erzsébet, Tóth András Balázs)

1915. április 11-én született Debrecenben. Édesapja Kiss Sándor 29 éves MÁV vonatfékező volt, édesanyja pedig a 19 éves Planicska Erzsébet. Igazi vasutas család voltak, Sándor két évvel fiatalabb öccse, István is erre a pályára lépett később, Devecserben lett állomásfőnök.

Ifjúkorában több sportágat is kipróbált, focizott, bokszolt, atletizált. Szabónak tanult, majd 19 évesen megnősült, egy budapesti asztalos lányát, a nála három és fél évvel idősebb Knapp Jozefa Erzsébetet vette el. Amikor katonaidejét töltötte, szabadnapján kerékpárral Budapestről Debrecenbe hajtott és vissza, hogy meglátogassa feleségét. Neje bíztatására vasutas képesítést is szerzett, hogy ne vigyék el a frontra, így végül ő is MÁV-dolgozó lett, nem tört meg a családi hagyomány.

Gyermekvállalásra igen kedvezőtlen időszakot választottak, 1944. május 13-án született meg Erzsébet lányuk, a háború kellős közepén. Házukat lebombázták, a babakocsival és a rajtuk lévő ruhával menekültek Apafáról Debrecenbe. Az apa nappal a vasútnál teljesített szolgálatot, éjjel pedig vagont rakott ki megélhetésük érdekében. Kettőjük szorgalmának és kitartásának köszönhetően gyarapodott a család anyagilag.

Lányuk is sportos géneket örökölt tőlük, a szülők teljes szívvel támogatták tanulmányi és sportbeli előmenetelét. Amikor a 8. osztály elvégzése után leigazolták a D. Kinizsi ifjúsági kézilabda csapatába, a büszke apa játékvezetői és edzői vizsgákat tett, hogy szakmailag is támogatni tudja lányát. Edzőséget vállalt másodállásban a hajdúsámsoni katonacsapatnál és a Lilla Téri Általános Iskolában.


Amíg Erzsébet lánya megszerezte a főiskolai diplomáját, addig édesapja kezdte el kiválasztani a Debreceni Sportiskola tehetségeit, majd beindult az ifjúsági leány kézilabda szakosztály, ahol két évig együtt is dolgoztak. (Kiss Erzsébet a Debreceni Dózsa kapusaként lett NB I-es játékos 1963-ban.)

Kiss Sándort - Kapitány Ferenc távozása után - a Debreceni VSC NB I/B-s női kézilabdacsapatának edzésére kérték fel. Az 1974-es szezonban 22 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, de nem tudta benntartani az Orvos Margit, Gábor Mária, Máthé Zsuzsa, Ferenczi Irén által fémjelzett csapatot. Utódja Halász Ferenc lett a Loki élén.

1983-ban hunyt el, 68 éves korában, egy figyelmetlen teherautósofőr gázolta el tolatás közben, a debreceni vasútállomáson.

Kiss Erzsébet: Édesapámnak

Amikor megszülettem, nem néztél reám, fiút szerettél volna, nem egy pisis leányt.
Aztán mégis megszerettél, tanítottál, nevelgettél, sporteseményekre a nyakadban cipeltél.
Áttettél a korláton a focimeccseken, apró lábaimmal szaladtam szüntelen.
Tanítottál úszni, biciklizni, korizni, sportszabályokat kívülről is fújni.
A főiskola után, hogy álláshoz jussak, megalapítottad a sportiskolás csapatunkat.
Megelőzve korod életre neveltél, természetgyógyászként bajomban kezeltél.
Szorgalmat, kitartást tanulhattam tőled, nem sajnáltad tőlem értékes idődet.
Nem hajlott meg sohasem egyenes gerinced, munkád után érted el kitervelt értéked.
Sajnos a baleset hamar végzett veled, megrövidítve tartalmas életed.
Köszönöm, mit kaptam tőled, tanítást és mintát.
Nem sietek, de majd egykor, odafönti viszlát!

(Kiss Erzsébet: Ötletadó rigmusok ünnepeinkhez, 2018 Debrecen, 11. oldal)



Kiss Erzsébet, Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...