Kiss Sándor

Kiss Sándor

Ma 40 éve hunyt el a DVSC egykori vezetőedzője, Kiss Sándor. Egy rövid életrajzzal emlékezünk rá.

2023. szeptember 12., 06:30 - sportstatisztika.com (Kiss Erzsébet, Tóth András Balázs)

1915. április 11-én született Debrecenben. Édesapja Kiss Sándor 29 éves MÁV vonatfékező volt, édesanyja pedig a 19 éves Planicska Erzsébet. Igazi vasutas család voltak, Sándor két évvel fiatalabb öccse, István is erre a pályára lépett később, Devecserben lett állomásfőnök.

Ifjúkorában több sportágat is kipróbált, focizott, bokszolt, atletizált. Szabónak tanult, majd 19 évesen megnősült, egy budapesti asztalos lányát, a nála három és fél évvel idősebb Knapp Jozefa Erzsébetet vette el. Amikor katonaidejét töltötte, szabadnapján kerékpárral Budapestről Debrecenbe hajtott és vissza, hogy meglátogassa feleségét. Neje bíztatására vasutas képesítést is szerzett, hogy ne vigyék el a frontra, így végül ő is MÁV-dolgozó lett, nem tört meg a családi hagyomány.

Gyermekvállalásra igen kedvezőtlen időszakot választottak, 1944. május 13-án született meg Erzsébet lányuk, a háború kellős közepén. Házukat lebombázták, a babakocsival és a rajtuk lévő ruhával menekültek Apafáról Debrecenbe. Az apa nappal a vasútnál teljesített szolgálatot, éjjel pedig vagont rakott ki megélhetésük érdekében. Kettőjük szorgalmának és kitartásának köszönhetően gyarapodott a család anyagilag.

Lányuk is sportos géneket örökölt tőlük, a szülők teljes szívvel támogatták tanulmányi és sportbeli előmenetelét. Amikor a 8. osztály elvégzése után leigazolták a D. Kinizsi ifjúsági kézilabda csapatába, a büszke apa játékvezetői és edzői vizsgákat tett, hogy szakmailag is támogatni tudja lányát. Edzőséget vállalt másodállásban a hajdúsámsoni katonacsapatnál és a Lilla Téri Általános Iskolában.


Amíg Erzsébet lánya megszerezte a főiskolai diplomáját, addig édesapja kezdte el kiválasztani a Debreceni Sportiskola tehetségeit, majd beindult az ifjúsági leány kézilabda szakosztály, ahol két évig együtt is dolgoztak. (Kiss Erzsébet a Debreceni Dózsa kapusaként lett NB I-es játékos 1963-ban.)

Kiss Sándort - Kapitány Ferenc távozása után - a Debreceni VSC NB I/B-s női kézilabdacsapatának edzésére kérték fel. Az 1974-es szezonban 22 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, de nem tudta benntartani az Orvos Margit, Gábor Mária, Máthé Zsuzsa, Ferenczi Irén által fémjelzett csapatot. Utódja Halász Ferenc lett a Loki élén.

1983-ban hunyt el, 68 éves korában, egy figyelmetlen teherautósofőr gázolta el tolatás közben, a debreceni vasútállomáson.

Kiss Erzsébet: Édesapámnak

Amikor megszülettem, nem néztél reám, fiút szerettél volna, nem egy pisis leányt.
Aztán mégis megszerettél, tanítottál, nevelgettél, sporteseményekre a nyakadban cipeltél.
Áttettél a korláton a focimeccseken, apró lábaimmal szaladtam szüntelen.
Tanítottál úszni, biciklizni, korizni, sportszabályokat kívülről is fújni.
A főiskola után, hogy álláshoz jussak, megalapítottad a sportiskolás csapatunkat.
Megelőzve korod életre neveltél, természetgyógyászként bajomban kezeltél.
Szorgalmat, kitartást tanulhattam tőled, nem sajnáltad tőlem értékes idődet.
Nem hajlott meg sohasem egyenes gerinced, munkád után érted el kitervelt értéked.
Sajnos a baleset hamar végzett veled, megrövidítve tartalmas életed.
Köszönöm, mit kaptam tőled, tanítást és mintát.
Nem sietek, de majd egykor, odafönti viszlát!

(Kiss Erzsébet: Ötletadó rigmusok ünnepeinkhez, 2018 Debrecen, 11. oldal)Kiss Erzsébet, Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

február 23., 20:52

Megszenvedtünk érte, de megvan sorozatban a hetedik győzelem!

A remekül játszó NEKA nagyon megnehezítette a dolgunkat, de végül a hajrában sikerült megszerezni a két pontot. Tovább...

február 22., 17:00

A NEKA ellen folytathatjuk remek sorozatunkat!

A válogatott két EHF EURO Cup-meccse előtt pénteken, 18 órakor a Nemzeti Kézilabda Akadémia együttesét fogadja a DVSC SCHAEFFLER. Tovább...

február 18., 18:08

Győzelem Svédországban - megvan az ötödik hely!

A Savehof otthonában is győzött a DVSC SCHAEFFLER, így 15 ponttal, az ötödik helyen zárt a Bajnokok Ligája A-csoportjában. Jöhet a címvédő, Vipers elleni nyolcaddöntő! Tovább...

február 17., 17:03

Vasárnap Svédországban zárjuk a csoportkört

A svéd IK Savehof elleni mérkőzések foglalják keretbe a DVSC SCHAEFFLER szereplését a BL csoportkörében. Szeptember 11-én, a svéd bajnok ellen kezdtük meg a szereplésünket, február 18-án pedig az északiak ellen fejezzük be a 14 meccses sorozatot. Tovább...

február 14., 20:28

Nem okozott gondot a kötelező győzelem

A jó védekezés és a szélsők remek teljesítménye volt a Vasas elleni tízgólos idegenbeli győzelem kulcsa. Tovább...