Siska Pálma

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte.

május 30., 12:20 - SZON.HU (SZON.HU)

Fotó: Pusztai Sándor

Vasárnap véget ért a női élvonalbeli kézilabda-bajnokság, a Kisvárda Master Good SE a Mosonmagyaróvár ellen fejezte be a bajnoki küzdelmeket. Ahogy ilyenkor szokás a találkozó előtt köszöntötték a távozó játékosokat, köztük Siska Pálmát is. A harmincegy éves játékos a DVSC csapatában nevelkedett, és ott mutatkozott be az élvonalban. Pálma egészen 2017 őszéig a hajdúsági együttes tagja volt, akkor az NB I.-be frissen feljutott Kecskemétre igazolt a több játéklehetőség reményében. Onnan Nyíradonyba került, ahol az NB I./B-s bajnokságban ezüstérmet szerzett csapatával, és 24 mérkőzésen 136 gólt lőtt, Kisvárdára a 2019/20-as idénybe igazolt.

- Öt szezont húzott le Kisvárdán, 139 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 319 gólt szerzett. Most azonban tovább áll. Nehéz volt meghozni ezt a döntést?

- Igen nehéz volt, hiszen felnőtt karrierem jelentős részt itt töltöttem. Nagyon sokat kaptam itt Kisvárdán nemcsak a kézilabdától, hanem rengeteg barátot, kedves ismerőst szereztem. Nem szakítok azonban a kézilabdával, de most úgy éreztem, hogy a magánéletemet kell előtérbe helyeznem.

- A Mosonmagyaróvár ellen lépett utoljára pályára. Hogyan készült az utolsó kisvárdai mérkőzésére? Milyen gondolatok kavarogtak önben?

- Sok idő nem volt gondolkodni, mert sűrű volt a program, négy naponta játszottuk a mérkőzéseket, sorba jött a Dunaújváros, majd a Békéscsaba és végül a Mosonmagyaróvár. Nem tagadom, azért bevillant, hogy ez az utolsó edzés, az utolsó bemelegítés, szóval minden utolsót megjegyeztem. Hiányozni fog a kisvárdai öltöző hangulata, a mérkőzések atmoszférája, a csapattársaimmal eltöltött közös idő, amelyben a játék mellett a bolondozás is belefért. Sokat fejlődtem, főleg az első évben, hiszem NB I/B-ből érkeztem, de utána is mindig próbáltam kiadni magamból a maximumot.

- Mit tart a legnagyobb kisvárdai sikerének?

- Az egyéni dicsőség helyett, nekem mindig fontosabb volt a csapat sikere, hiszen megszoktam, hogy mindig csapat vesz körül, megtanultam, hogy a közös sikerért mindenkinek a legjobbját kell nyújtania, mert ha a maximumot adod, az összeadódik, és abból lesz a közös siker. Természetesen volt fent is lent is, de az idő megszépíti a dolgokat és az ember próbál csak a jó dolgokra emlékezni. Élre kívánkozik a 2021-es Magyar Kupa négyes döntőbe jutás, amely örök élmény marad, de említést érdemel a 2021/22-es szezonban elért hetedik helyünk is, amely a Kisvárda eddigi legjobb bajnoki szereplése volt. Szívesen gondolok vissza a Debrecen és a Vác elleni bravúr győzelmünkre is. És azt gondolom, hogy nagy teljesítmény a mostani bennmaradásunk is ezzel a fiatal csapattal. De ezt mind-mind közösen értük el.

- A mezszámválasztást a legtöbb játékos valamilyen különleges esemény napjához köti, sokan pedig a szerencseszámuk mellett teszik le a voksukat. A 24-as mezben játszott Kisvárdán. Miért ezt választotta?

- Ifista korom óta 14-es mezben játszottam, amikor aztán felkerültem a debreceni felnőtt keretbe, ott foglalt volt ez szám, Orbán Annamáriáé volt. Ekkor választottam a 34-est, majd végül a 24-est, amely azóta is elkísér. De ebben semmi babona, vagy fontos dátum nem játszott szerepet, egyszerűen így alakult.

- Volt-e példaképe, akire felnézett, aki inspirálta, akinek a játékából meríteni tudott?

- Nincsen példaképem, általában a kreatív, gólerős játékosokat kedvelem. Ha valakit mégis választanom kellene, akkor Henny Reistad lenne, aki fiatal kora ellenére mindent tud a kézilabdáról. Azt gondolom, hogy tőle nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb kézilabdázók is tanulhatnak, leshetnek el fortélyokat.

- Véleménye szerint ki volt a legjobb játékos, akivel valaha egy csapatban játszott?

- Debrecenben kell keresgélnem, hiszen amikor felkerültem a felnőttek közé az egy nagyon jó csapat volt, ezüstérmesek voltak a bajnokságban. Fiatalként közéjük kerülve szinte mindegyikükre felnéztem és igyekeztem is tőlük tanulni. Kiemelkedett közülük Orbán Annamária és a később odakerült Vantara-Kelemen Éva.

- Élvonalbeli játékosként hat évet Debrecenben, egyet Kecskeméten, öt pedig Kisvárdán töltött. Hol érezte magát a legjobban?

- Szerencsés alkat vagyok, mert jól tudok alkalmazkodni, így mindenhol könnyen beilleszkedtem. Pályafutásom minden csapatánál voltak szép pillanatok, meghatározó élmények és olyanok, amelyek előre vitték a karrieremet. Debrecen az otthonom, ott is nevelkedtem, ott lettem élvonalbeli játékos, ezért természetesen az az első. De az öt kisvárdai év is meghatározó pályafutásomban, ezért ez a város a szívem csücske.

- Teljesnek érzi az eddigi pályafutását? Van-e esetleg valamiben hiányérzete?

- Nem panaszkodom, minden pályán eltöltött percet élveztem, jól éreztem magamat. Az összes volt csapatomra örömmel gondolok vissza, mindenhol kaptam olyan dolgokat, amelyből tudtam tanulni és építkezni. A komolyabb sérülések szerencsére elkerültek, így mindig csak a kézilabdára tudtam koncentrálni. Sokat tudtam a pályán lenni, amely a legfontosabb egy játékosnak és mindig mindent beleadtam, ezért nincs bennem hiányérzet.

- Említette, hogy most a civil életére szeretne koncentrálni. Mik a tervei? Esetleg marad a kézilabda közelében, és kamatoztatja az ott szerzett tapasztalatait?

- Nincsenek még konkrét terveim, de mindenképpen a gyerekek és sport közelében képzelem el magamat. Mielőtt Kisvárdára kerültem edzősködtem már egy évet, ezt szeretném folytatni, és ha lehetőség adódik még a kézilabdázás is szóba jöhet ismét.


SZON.HU

Forrás: SZON.HU

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

október 16., 20:22

Ott a bravúrpont!

Elképesztő izgalmak közepette szerzett pontot a DVSC SCHAEFFLER a világsztárokkal teletűzdelt Ferencváros ellen. Ami nem sikerült Győrben, az most összejött. Tovább...

október 15., 17:00

Újabb erőfelmérő: a Fradi érkezik szerdán

A 101. Loki-Fradi rangadó következik az NB I-ben, amelyre minden idők legerősebb keretével érkeznek a bajnoki címvédő fővárosi zöld-fehérek. Ezt a csapatot ugyanis egyértelműen a BL-győzelem reményében rakták össze! Tovább...

október 14., 18:38

Vad Mária: Mindörökké Kinizsi!

A furcsa becenevű szélső, "Szivar" hosszú évekig játszott a Debreceni Kinizsi csapatában, majd egy szezont a DVSC-ben is szerepelt 1978-ban. Évtizedekig dolgozott a Dohánygyárban, ma is Debrecenben él. Tovább...

október 11., 12:00

Sándor Györgyi: Furcsa búcsú

"Gyuri" 1971-72-73-ban állt a Loki kapujában, majd viharos körülmények között távozott. Különböző csapatokban sokáig játszott Budapesten és környékén, csapatkapitány is volt. Ma már hat unoka nagymamája, 48 éve él boldog házasságban. Tovább...

október 9., 21:11

Ismét szoros meccs, ismét bal­szerencsés végjáték

Csakúgy mint az előző szezonban többször, ezúttal is abszolút egyenrangú partnere volt a DVSC SCHAEFFLER a Győrnek. Ez a jó hír. A rossz, hogy Szabó Nina súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. Tovább...