Kokovay Ágnes

Kokovay Ágnes: "Imádok tanulni"

Kokó a TF-ről junior válogatottként érkezett Debrecenbe 1978-ban, a DSI-ben edzősködött, testnevelő tanár volt és a DVSC-ben is játszott egy szezont. Családot alapított, később ledoktorált, szakedző és kutató lett. Ma már büszke nagymama, de nyugdíj mellett is dolgozik még kicsit.

2023. szeptember 21., 16:20 - sportstatisztika.com (Tóth András Balázs)

Már évek óta szertornáztam, amikor nyolcadik osztályos koromban (1969-ben) új testnevelő (Lénárt József) érkezett az iskolába és elkezdte szervezni a leninvárosi (ma már Tiszaújváros!) utánpótlás kézilabda csapatot. Rám azért esett a választás, mert balkezes voltam. Kíváncsi örökmozgó gyerekként természetesen boldogan csatlakoztam osztálytársaimhoz.

Középiskolai tanulmányaimat a helyi Kun Béla Gimnázium és Szakközépiskolában kezdtem. Már az első évben szép eredményeket ért el kézilabda csapatunk, illetve 1971-ben már a felnőtt megyei első osztály élbolyában szerepeltünk. Mindnyájan középiskolások voltunk 1-2 év különbséggel, csak két idősebb játékos volt a csapatban. Közben új nevelőedző érkezett Tóth József személyében, akinek örök életemben hálás leszek. Fantasztikusan szervezte és vezette lelkes kis csapatunkat.


Állnak: Kelemen Imre (intéző), Varga Katalin, Tóth Mária, Kokovay Ágnes, Pocsai Piroska, Fodor Gizella, Varga Erzsébet, Herczeg Márta, Kiss Ibolya. Ülnek: Ferkó Mária, Bihari Valéria, Berecz Erzsébet, Tóth József (edző), Tamás Éva, Kovács Ibolya, Ujj Mária.

1972-ben óriási szenzációnak számított kézilabdás berkekben, hogy ez a kis vidéki középiskolás csapat megnyerte a tatai osztályozót, és felkerült NB II-be. Középiskolás éveim alatt a kézilabda mellett tovább folytattam a tornát is, sőt atlétika versenyeken is indultam, mert nagy álmom volt, hogy felvételt nyerjek a Testnevelési Főiskolára (továbbiakban: TF). Tagadhatatlan azonban, hogy a kézilabda játszotta a főszerepet, habár tornában is eljutottam az országos bajnokságra... Azonban választanom kellett - a kézilabda mellett tettem le a voksot.

1974-ben felvételt nyertem a TF-re, ahol már kézilabdásként szerepeltem. Még abban az évben beválogattak a magyar junior válogatottba, melynek akkori vezetője Lengyel Gábor volt. Több nemzetközi mérkőzésen vettem részt egyetemi hallgatóként.

Tanulmányaim megkezdésekor a TF kézilabda csapata NB I/B-ben szerepelt, majd 1975-ben feljutottunk az NB I-be. Ez meghatározó volt, hisz az egyetemi kötelezettségek mellett nem csak heti 4-6 edzésre jártam, hanem a válogatott edzéseire és edzőtáboraira is. A TFSE edzője a korábbi világválogatott Kovács László volt. 1978-ban végeztem középiskolai testnevelő tanárként és a párhuzamos képzésnek köszönhetően kézilabda edzőként.


Szakdolgozatomat a Kézilabdázás című folyóirat is közölte

Több dunántúli csapatba is meghívást kaptam, azonban férjemnek (Vona Attila) szerződése volt a Debreceni Sportiskolával, így én is Debrecenbe kerültem. Először a DSI-nél helyezkedtem el kézilabda edzőként, majd a Bocskai István Testnevelés Tagozatú Általános Iskolában lettem testnevelő tanár, ahol megszerveztem és vezettem az iskola kézilabda csapatát, illetve továbbra is irányítottam a sportiskola középiskolás női kézilabda csapatát.

1980-ban megszületett első gyermekem (Szabolcs), így befejeztem aktív sportolói pályafutásomat, ezt követően többször próbáltak visszahívni, azonban '82-ben a lányom (Krisztina) születése után már nem éreztem elég energiát magamban ahhoz, hogy újrakezdjem az edzéseket.

1987-2008 között a Nyíregyházi Főiskolán tanítottam testnevelés elmélet és módszertant, illetve kézilabdát. Ez idő alatt folyamatosan tanultam, megszereztem a kézilabda szakedzői diplomámat, illetve ledoktoráltam nevelés- és sporttudományból. 2008-2014 között Budapesten a Testnevelési Főiskolán (majd a Testnevelési Egyetemen) tanítottam és kutattam. 2014-2022 között nyugdíjba vonulásomig a Semmelweis Egyetem E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Igazgatóságát vezettem.

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy egész életemet átszőtte a sport. Manapság is - ha tehetem - nap, mint nap beiktatok valamilyen fizikai aktivitást, hogy megőrizzem egészségemet. Jelenleg elsősorban nagymama vagyok, boldogan gardírozom három unokámat, illetve igazgatom a Testnevelési Egyetemen lévő Ph.D. hallgatóimat.


1978 - Debreceni VSC
Állnak: Botka Lászlóné, Purguly Mária, Halászné Huszár Erzsébet, Halász Ferenc edző, Kokovay Ágnes. Guggolnak: Máthé Zsuzsa, Puskás Ibolya, Filep Anikó, Nagy Józsefné, Molnár Erika, Halla Ignácné, Bordás Sándorné.

Ágnessel nyugdíjba vonulása alkalmából az egyetemen is készítettek egy mélyebb interjút, ami itt olvasható el. Egy részlet ízelítőként:

- Milyen terveid vannak nyugdíjas éveidre, mivel szeretnél a legjobban foglalkozni?

- Az unokáimmal való időtöltésen kívül el szeretnék menni gombaszakértői tanfolyamra. Ugyan gyerekkoromban nagyapám tanítgatott engem, de már sokat felejtettem. A gyógynövényekről is szeretnék tanulni, továbbá az egyik unokám Párizsban él, ezért meg kellene tanulnom legalább alapszinten franciául, hogy kommunikálni tudjak a barátaival is, ha kimegyek hozzájuk.


Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...