Makó Zoé

Makó Zoé: "Maximalista vagyok"

Ózdi irányítóként kezdte a pályafutását, öt éve került Debrecenbe az azóta már balszélsőként szereplő Makó Zoé, aki az idei szezonban a DVSC felnőtt csapatában is bemutatkozott az NB I-ben.

2022. április 16., 12:27 - akademia.dvsckezilabda.hu

Talán kicsit meglepő, de focival kezdte Makó Zoé, a DVSC Kézilabda Akadémia ifjúsági együttesének balszélsője. Zoé Ózdon született, ott ismerkedett meg először a labdarúgással, majd egy ismerős ajánlásával a kézilabdával.

"Először fociztam, utána - mivel télen teremproblémák voltak - a focit abbahagytam, anyának az egyik ismerőse ajánlotta az ózdi kézilabdacsapatot, ahol szívesen láttak új embereket, így kezdtem el kézilabdázni - emlékezett vissza a kezdetekre Zoé. - Az első meccsemen annyira izgultam, hogy a pályán is elsírtam magam. Egy-két korosztállyal idősebbek között játszottam, így kezdetben csak össze-vissza szaladgáltam a pályán. Nagyon jó alapokat kaptam Ózdon, már hamar nagyon jól megtanultam cselezni, emellett a gyorsaságom is megvolt."

Nem csoda, hogy a fiatal játékosra hamar felfigyeltek, ózdi pályafutása alatt többször játszott debreceni csapatok ellen, majd 13 évesen került Debrecenbe.

"Egy bajnokságban játszottunk a DVSC-SI-vel, többször játszottunk ellenük, és végül hívtak Debrecenbe játszani - mesélt a váltásról a szélső. - Eleinte nehéz volt, kollégiumban laktam. Volt olyan, hogy két hónapig nem voltam otthon, azt nagyon nehezen viseltem, de sokat beszéltem telefonon a családommal. Mindig a céljaim vezéreltek, és tudtam, hogy emiatt is ki kell tartani még a nehéz időkben is! Nagyon sokat segített továbbá, hogy Panyi Annával - aki most is a csapattársam - hasonló helyzetben voltunk és meg tudtuk beszélni a dolgokat, nagyon jól megértettük egymást. A kezdeti időszak után már élveztem a debreceni létet."

Zoé 2017-ben került a Debreceni Sportiskolába, egy évvel később pedig a DVSC-hez, egy nagyon erős, 2004-es korosztály tagjaként.

"Könnyebb volt, hogy együtt érkeztünk a DVSC-hez, ismertük egymást, tudtuk egymásról, hogy mit csinál a pályán - mondta el Zoé. - Voltak persze nehézségek, de ezeken gyorsan átlendültünk, azt gondolom. Minden edzőmtől tanultam valamit. Olyan szinten maximalista vagyok, nem bírtam elviselni, ha hibázok, ebben segített Márián Blanka. Megtanultam tőle, ha ki is hagyok egy ziccert, ne csüggedjek, hanem koncentráljak a következő lehetőségre."

A színes lövőrepertoárt magáénak tudható szélső az idei szezonban már kapott meghívót a korosztályos válogatottba, majd 2022. március 18-án be is mutatkozott az NB I-ben a DVSC színeiben.

"Nagyon örültem mindkét lehetőségnek! - mondta nagy örömmel Zoé. - Nagy álmom volt, hogy az első osztályban bemutatkozzak, később szeretnék az NB I-ben meghatározó játékossá válni, és ha úgy alakul, akkor bemutatkozni a magyar válogatottban. Fizikailag érzem leginkább, hogy fejlődnöm kell a felnőttekhez. Lényeges a különbség a saját korosztályunk és a felnőttek között, ezt tapasztaljuk hétről-hétre a felnőtt NB II-ben. Fizikálisan is sokkal erősebbek, a kapusok sokkal tudatosabbak, próbálnak a mi fejünkkel gondolkozni. Meg kell még tapasztalnom, hogy bizonyos helyzetben hogyan döntsek. Ebben nagyon sokat segítenek főleg a felnőtt edzéseken a játékostársak, például a szintén szélsőként szereplő Petrus Mirtill."

Zoé családja is időközben Debrecenbe költözött, így immár saját otthonába térhet minden nap haza. Amellett, hogy kézilabdázik, szabadidejében más sportokat is követ.

"Nagyon örültem neki, hiszen bármi problémám van, jó, hogy bármikor számíthatok rájuk - magyarázta családja közelségének előnyeit Zoé, aki kitért arra is, hogy mely két sportág áll még nagyon közel a szívéhez. - Régen a bátyámmal sokat néztünk jégkorong (NHL) mérkőzéseket és ahogy Debrecenbe kerültem, egyből kimentem egy DEAC-meccsre. Nagyon megtetszett ez a sportág, sok hazai mérkőzésen kint vagyok. Nagyon szeretem még a Forma 1-et is, nagy rajongója vagyok Max Verstappennek!"

Zoé elmondta még, hogy szeret énekelni, egyes források szerint elég jó hangja van. Az első NB I-es gólja még várat magára, de ha megszerzi alighanem dalra fog fakadni örömében. Mi pedig, ha lehetséges, ott leszünk, hogy megörökítsük!


Forrás: akademia.dvsckezilabda.hu

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 30., 12:20

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte. Tovább...

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...