Pácz Viktória

Pácz Viki, a kiszámíthatatlan reflexkapus

Miközben mindenki arra várt ezen a nyáron, hogy újabb és újabb igazolásokról számolunk be, nagyon kevés szó esett arról, hogy érkezett egy fiatal, iszonyúan tehetséges kapus. Csendben, az ifiből. Abból az ifiből, amelyik ezüstérmet tudott szerezni a tavalyi bajnokságban. Ott már nem játszhat, itt még csak kezdi az ismerkedést a felnőtt miliővel Pácz Viki.

2010. július 22., 19:55 (handball)

Micsoda kihívás! Sugár Tímea tanítványa, s ez nekem elég. Emlékeztek még Timire és az őrületes fanatizmusára? Nos, Viki segíteni fog az emlékek felidézésében. A nevét hamarosan meg kell tanulnunk. S abban biztos vagyok, hogy meg is fogjuk tanulni. Olvassátok a riportot, s elétek tárul egy fiatal tehetség jövőképe. Most még csak szimpatikus tehetség, de szent meggyőződésem, hogy rövid idő múlva felállva fogunk neki tapsolni. Pácz Vikivel készítettem interjút, a jövő bravúrkapusával.


– Hogyan telt a nyári szabadságod? Sikerült kipihenned magad? Merre jártál? Milyen élményekkel kezdted a felkészülést az új szezonra?

– A nyári szabadság sajnos rövid volt, de annál jobb. :) Tartalmas bajnoki évet zártunk: a célt elértük, mind felnőtt, mind ifjúsági szinten ezüstéremmel gazdagodtunk, aminek nagyon örültem. Ebben a pár hétben végre megszereztem a jogosítványom, amit már nagyon régóta vártam! A nyarat főleg a családommal és barátaimmal töltöttem Tatán, illetve egy jól sikerült hétvégén a Balatonon is voltam Tréfiékkel. :)

– A FÓRUM-ban tartott összejövetelen azt figyeltem meg, hogy kicsit külön csoportot alkottak a fiatalok, s a felnőtt sztenderd csapattagok. Te a kettő között vagy most. Hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt?

– Sok fiatal kap helyet a felnőtt keretben, aminek nagyon örülünk. Tulajdonképpen példaképekkel edzhetünk és játszhatunk együtt, ami nagy élmény számunkra. A kettő közötti átmenet nem épp a legkellemesebb: amikor már kinőttél egy korosztályt, de nem értél oda a profik közé. Dolgozni kell, még keményebben, hogy lehetőséget kaphassunk és bizonyíthassunk. Nagyon sok segítséget kapunk az idősebb játékosoktól is, igyekszünk is megfogadni a tanácsaikat. Nem éreztetik velünk, hogy éretlenebbek vagyunk még, ezúton is köszönjük nekik! :)

– Hogy érzi magát Debrecenben, 2010 júliusában egy tatai lány, aki korábban elgondolni sem tudta, hogy egyszer debreceni játékos legyen? Debrecenben mi tetszik neked elsősorban? A virágkarnevál? A város nyugodtsága? A LOKI? A csapattársaid? Nem hiányzik egy hegy, egy völgy, egy folyó innét?

– Debrecen egy fantasztikus város, tényleg nem tudtam elképzelni, hogy egyszer itt éljek... De most alig akarok hazamenni! :) A virágkarnevál országos szintű esemény, így engem is megfog, nagyon szép! Magyarország második legnagyobb városa Debrecen, mégis össze sem hasonlítható Budapesttel. Az emberek nyugodtak, nagyon kedvesek, segítőkészek, szeretek nagyon itt lenni. Édesanyámnak Sámsonban vannak rokonai, bizonyos értelemben "hazataláltam". Csapattársaimmal is úgy érzem, jól kijövök. Nagyon szeretem őket, remélem ők is engem. :)

– Mondanál egy-egy élményt az általános iskolai-gimnáziumi emlékeidről? S az egyetem hogy megy? Mik a távlati terveid, esetleg edzői pálya?

– Tatán sporttagozatos általános iskolába jártam, ahol mindig a mi osztályunk volt a legélénkebb, a tanárok szerint a legtöbb problémát is mi vonzottuk. :) A mai napig van általános iskolai barátnőm, akivel még ha ritkán is találkozunk, megmaradt a kapcsolat, és jóban vagyunk. Én az elevenebb gyermekek közé tartoztam, visszagondolva, rengeteg borsot törtem a tanáraim és szüleim orra alá. Bezzeg a három fiatalabb testvérem példaértékű magatartással büszkélkedhet. A gimnáziumot Székesfehérváron, a Kodolányi János középiskolában kezdtem (3 év), és Pesten, a Kovács Pál gimnáziumban fejeztem be. Egyetemre Budapestre, a TF-re járok Slakta Petrával. :) Most kezdjük a második évet. Testnevelő-edzői szakra járok, ami 3+2 éves képzés. További terveim között szerepel újságírói végzettség megszerzése is, pl. sportújságíró szívesen lennék.

– Cornexi - Csömör - Kiskunhalas - Debrecen, ezek pályafutásod eddigi állomásai. Tudnál mondani egy-egy jellemzőt, hol miért volt emlékezetes az eltöltött idő?

– A Cornexiben szinte a fiatal koromat töltöttem, a legemlékezetesebb, hogy Sugár Tímeával dolgozhattam. Na, ő egy igazi kézilabdaőrült, igazi profi, minden téren példaértékű munkát végez. Csömörön Majoros Guszti irányítása alatt mindössze fél évet töltöttem, de sokat tanultam ebben az időszakban is, ahogy Kiskunhalason is, ahol szintén fél évet voltam. A Csömör-Kiskunhalas egy szezonban volt, és félévkor váltottam, mert egy kedvező ajánlattal és sok tanulási lehetőséggel kerestek meg. Stancuta Guiu személyében egy nagyon jó kapust láthattam nap mint nap, és sokat tanulhattam tőle.

– Debrecen. :) Nagyon örültem, hogy ide tudtam igazolni, hiszen egy élcsapat, aki a bajnoki aranyéremre is esélyes! A legfontosabb az én koromban a megfelelő edzésmunka, a tanulás, hogy minél jobb kézilabdázó válhasson belőlem. A körülmények adottak – köszönet érte Gellén Andrásnak –, én pedig mindent meg fogok tenni érte. :) Triffa Ágival és Kiss Évivel pedig nagyon jó együtt dolgozni, sok tanácsot kapok tőlük, és külön jó, hogy ők is fiatalok. Itt a példa előttem, hogy lehet fiatalon is remekül teljesíteni.

– "Pácz Viki kapus született tehetség, az egybe is beállítanám bármikor" – az összegzőmben én írtam tömören rólad. Hogy érzed, felkészült vagy már egy debütálásra az egyben?

– Nagyon megtisztelő, hogy ilyet írtál rólam. Persze, mindenki szeretne minél hamarabb játszani az igazi nagyok között, ilyen szurkolótábor előtt meg pláne. Vili bá beállított a tavalyi mérkőzések egyikén, már alig emlékszem rá, nem is tudom, találkoztam-e a labdával. A szurkolás, ahogy megtapsoltak, hogy a mezt felvehettem és kimehettem a pályára, nagyon jó érzés volt. El voltam ragadtatva, milyen szurkolást kapunk. Jó lenne ennek minél többször a részese lenni. :)

– Egyszer régen nálunk védett Sugár Timi. A te stílusodat elnézve sok mindenben ő jut eszembe. Régi edződtől mit tudtál profitálni? Mindent?

– Sugár Tímea Magyarország egyik legjobb kapusa, aki ha nem sérül meg, még a világszínvonalat is elérhette volna. Egy igazi profi! Még a mai napig hiányzik, maga a jelenléte is. Nagyon sok segítséget ad a kapusainak. Nagyon jó edzőnek tartom, hagyja, hogy a saját stílusod védd, és közben tanít. Segít, hogy tudd még jobban csinálni, még többet profitálni. Mivel hasonló adottságokkal bírunk, így közel is áll hozzám a védési stílusa. Néha megnézek egy-egy videofelvételt róla, és csak ámulok és bámulok, hogy meddig jutott. Ha egyszer elérem azt, amit ő, már boldog leszek. És meg tisztelő, hogy hozzá hasonlítanak.

– Én reflexkapusnak tartalak. Olyannak, aki kiszámíthatatlan, előre megtervezhetetlen. Szerinted ebben rejlik a legnagyobb erősséged?

– Akkor közel jársz az igazsághoz. :) A kötelező védésekben nagyon sokat kell fejlődnöm, pont emiatt az izgágaságom miatt. A legnagyobb erősségem szerintem a vidámság, hogy boldogan és szeretetből védek, még ha sokat is hibázok. De ez egy játék, én pedig imádok játszani. :)

– Englert, Leganger vagy valaki más az általad legjobban tisztelt külföldi kapus? Van példaképed?

– Szerintem mindenkinek kellenek példaképek, és nekem is van, méghozzá nagyon sok embert tisztelek, csodálok! Englert, Leganger, illetve Lunde az általam legjobbnak ítélt kapusok nemzetközi szinten. De nem kell ahhoz külföldre mennem, hogy példaképet találjak. Sugár Tímea, Farkas Andrea a példaképeim. Triffa Ági és a váci Juhász Edina, akiket még nagyon tisztelek és nagyon jó kapusnak tartok.

– Kit tartasz a mai női NB1-ben a legjobb kapusnak? S ki a legjobb mezőnyjátékos? S melyik a legjobb csapat? S ki a legjobb edző? S ki a legjobb kapusedző?

– A mai női nb1-ben Pálinger Katalin szerintem a legjobb kapus. A legjobb mezőnyjátékos az összes csapattársam. :) De kedvenceim közé tartozik Szucsánszki Zita és Balogh Bea (BB), a Dunaferrben fantasztikus szélső még mindig. :) A legjobb edző mindig az aktuális – csak vicceltem. :) Kedvenc edzőm van inkább, hisz szakmailag nem tudok és nem is akarok senkit bírálni. A Cornexiben Csenki Zsuzsa néni, akit nagyon szeretek és tisztelek a mai napig, nagyon sokat köszönhetek neki, többek között azt is, hogy Tatáról eligazolhattam nb1-es csapathoz. Úgy érzem Vili bával is nagyon jól kijövünk, tisztelem, nagyon jó fej ám, remélem olvassa eme sorokat, és hogy lesz ma egy kis foci edzésen. :)) A legjobb csapat pedig a Loki, ez egyértelmű! :)

– Ha jól tudom, jövőre már nem védsz az ifiben, nem is tudom, miért. Mi motivál ilyenkor egy játékost, amikor "ott már nem, itt meg még nem"? Nem félsz attól, hogy törést okoz ez a fejlődésedben?

– Igen, sajnos kiöregedtem! Azért a meccseiken ott leszek, és szurkolok nekik. Ilyenkor az motivál, hogy olyan teljesítményt nyújtsak edzésen, hogy bekerüljek a felnőtt keretbe, játéklehetőséghez jussak, és meg is ragadjam azt. :) Nem félek attól, hogy törést okozna, s szerintem kapusedzőnk és Vili bá is gondoskodni fog arról, hogy ez ne következzen be. Edzeni, edzeni, edzeni! Most ezt a korszakot élem, mindenkinek át kell esnie ezen, úgy gondolom.

– Mi a legnagyobb erőssége Tréfinek, mi a gyengéje Évikének, s mi lehet az, amiben jobb lehetsz tőlük? Mi az erősséged, s miben kell fejlődnöd?

– Tréfinek a gyorsasága, mozgékonysága, ruganyossága szerintem a legnagyobb erőssége. Évikének az adottsága egyszerre áldás és nehézség is. Nagyon szerény ember, egy kis vagányság kellene neki, és klasszis kapussá válhat. Szerintem nagyon jó, hogy ilyen magas. Hosszú kéz, hosszú láb, egyszerűen bármit el tud érni. Dinamikailag kell szerintem fejlődnie, fel kell gyorsulnia, és ahogy ismerem, sikerülni is fog neki. Nekem mindenben kell fejlődnöm még, de főleg a koncentrációban, hogy egyenletes teljesítményt nyújtsak, és nem utolsó sorban megbízható kapussá váljak.

– Vannak elemző, segítő típusú edzők, meg másmilyenek. "Az első tíz percem nem tetszett neki, mert kvázi a labdát kerestem a kapuban" típusú edzői szakvélemény mennyiben lehet hatékony? Az ilyen doppingol téged vagy visszavet? A női lélektan mit üzen erre?

– Nekem fontos, hogy megdicsérjenek egy-egy védés után, szinte már várom a csapattársaimtól is, még ha a leggyengébb labdát is fogtam meg, s bárki megtudja azt fogni. Doppingol, ha pozitívan biztatjuk egymást! Szeretem én is megdicsérni a csapattársaim, hogy húú, ez most nagyon jó volt! :) Viszont igénylem a hibák elmondását is, hogy értsem, mi volt a hiba benne, és hogy mit kellett volna tennem, hogy legközelebb már tudjam! A női lélektan kiszámíthatatlan. :) Biztos nagyon nehéz lehet nőket edzeni, tudom, hogy milyenek tudunk lenni, ha akarunk. :)

– Milyen edzőnek tartod Róth Kálmánt? Bevallom, számomra a legellentmondásosabb edzők egyike. Az üvöltözésének még a látványa is elviselhetetlen, mégis eredményes. Biztos, hogy ez a legjobb módszer?

– Nem tudom, hogy ez e a legjobb módszer, de ha eredményes, akkor nyilván jó. Vannak olyan játékosok, akik nem tudják elviselni, ha kiabál egy edző, szerintem ez emberfüggő. Én speciel szeretem az olyan edzőt, aki tűzbe is menne a játékosaiért, és ez látszik is rajta, esetleg kiabál is emiatt. Kálmán bá lehet, hogy a meccseken hangosabban mondja el, mit szeretne, de mindenre megtanít egy játékost! Vannak olyan edzők, akik a személyiségükkel, a puszta jelenlétükkel 2-3 gólt tudnak egy meccshez hozzátenni. Szerintem Kálmán bá is ilyen, törekszik a maximumra, ami nem baj.

– Melyik a kedvenc ünneped, s miért éppen a karácsony? :) Szereted, ha a Jézuska meglep ilyenkor valamivel? Milyen ajándékot szeretnél ez évben a legjobban?

– Nincs kimondottan kedvenc ünnepem, de az ajándékokat nagyon szeretem. :) A karácsony azért jó, mert bármi is történik, mindig összehozza a családot! A legszebb ajándék az idén megnyerni az összes meccsünket, amit az ifistáknak is kívánok! A BL selejtezőkörében továbbjutni, majd a csoportkörben jól szerepelni, és bejutni a középdöntőbe.

– Nektek mindig különleges élmény lehet az év vége. Nálunk is mindig teltház van ilyenkor, Papa, Mama, Keresztpapa stb. Nálatok mi a hagyomány?

– Igazi nagycsalád vagyunk. :) Három testvérem van, Laura 19, Attila 14 és Flóra 4 éves. :) Ilyenkor mindenki együtt van, mi hatan és a család többi tagja. A nagyszülőkkel nagyon szoros kapcsolatot ápoltunk, de sajnos elveszítettük őket. Édesapámnak a testvéreivel is nagyon jó kapcsolatunk van, különösen a húgával, Szilvivel, ahogy édesanyám nővérével is. Velük teljes a családunk, meg persze a rengeteg unokatesóval.

– A sport, a versenysport nincs tekintettel az ünnepre, de van-e eredménye annak, ha például karácsony másnapján edzeni kell? Nincs hiányérzet, hogy még ezt is elvették tőled?

– Senki nem edz szívesen a karácsonyi bejglivel a hasában. :) De nem mi mondjuk meg, mikor edzünk. Profik vagyunk, tesszük a dolgunk, még ha nem is mindig értünk egyet vele.

– Milyen pasik jönnek be neked? Legyen szőke, kékszemű, kockás hasú? :) S milyen ember legyen? Pénzes? Legyen egy sötétkék BMW alatta? :)

– Nem a külső számít. :) A vékonyabb fiúkat szeretem, a szem, haj szinte mindegy. :) Legyen jó ember, becsületes, ne hazudjon, és legyen egy kicsit mókás is. :) Nem fontos, hogy pénzes legyen. A pénz nem boldogít, csak sajnos az emberi élethez szükség van rá. Inkább szeressen. Ez a legfontosabb.

– Szebb vagy, mint valaha. :) Jársz valakivel?

– Oh, nagyon szépen köszönöm. :) Remélem megtalál az igaz szerelem itt Debrecenben. :)

– Nem tartozik különösebben rám, de természetesen nagyon érdekelne, hogy sok barátod van-e? Van amolyan igazi barát is?

– Szerencsésnek érzem magam, hiszen sokan vesznek körül, és ezáltal nagyon sok emberrel jó a kapcsolatom. Hogy ki az igaz barát, az mindig a bajban derül ki. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy kik azok az emberek, akikre eddigi életem során mindig számíthattam, és ezentúl is számíthatok.

– Mint magánember boldog vagy? Úgy alakul az életed, ahogyan szeretnéd?

– Boldog embernek tartom magam, hisz azt csinálom, amit szeretek, olyan emberekkel, akiket kedvelek.

– Mi lenne az a legfontosabb három kívánságod, amit leginkább illene teljesítenie egy titkos jótevődnek?

– Egészség számomra és a családom részére egyaránt. Sikerüljön megtalálnom a testi-lelki egyensúlyt, ami úgy gondolom, elengedhetetlen mind szakmai, mind magánéleti téren egyaránt. Pozitív gondolkodás, hogy könnyebben megvalósulhassanak akár még az elérhetetlennek tűnő célok (álmok) is.

– Hogy áll össze egy heted nagyjából? Mennyi idő jut szórakozásra, s mi mostanában a legkedvesebb szabadidős programod?

– Egy hét? Egy hetem nagyon sok edzésből áll. Napi kettő, és ezek jelenleg kétórásak, 10-12-ig és 16-18-ig. Köztes időben csapattársakkal ebédelünk, utána pedig pihenünk. Estefelé, ha van még energiánk és kedvünk, szintén elmegyünk beülni valahová, és megbeszélni az aznapi történteket. Legkedvesebb szabadidős programom a mozizás és a fürdőzés. Nem vagyok nagy buliba járós, egy-egy belefér, de semmi több.

– Milyen zenét kedvelsz? Én voltam karácsonykor Tankcsapda-koncerten. Gondoltam, csak túlélem valahogyan. Azóta az autóban négy CD is van tőlük. Voltál már a koncertjükön?

– Nagyon sokféle zenét kedvelek, szinte mindenevő vagyok zenei téren. Sajnos nem voltam még Tankcsapda-koncerten, nem az ilyen zenei stílus áll a legközelebb hozzám. De van olyan daluk, aminek kívülről tudom a szövegét, így szívesen elmennék egy koncertre. :)

– Régi vágyam, hogy a meccsek előtti bevonuláskor mindig egy zene szólaljon meg. Nem kell, hogy csapathimnusz legyen, de csak erre a csapatra, a céljaira jellemző. Te melyik számot szeretnéd? Én korábban az AC/DC Thunderstruck című számát javasoltam. Szerinted ez egy álmom marad? Erre a zenére ki lehetne ütni a Hódos oldalát, nem? Neked mi a javaslatod?

– Ezt egy nagyon jó ötletnek tartom. Saját bevonulózene, amit mindenki teli torokból énekel, a játékosok együtt a szurkolókkal. Igen, ez a zene is nagyon alkalmas lenne erre. :)

– Mit gondolsz, milyen esélyünk lesz jövőre a bajnoki címre a felnőtteknél?

– Én bízom benne, hogy nagyon jó esélyekkel indulunk a bajnoki címért, a csapat képes az aranyéremre, és mindenki nagyon szeretné is.

– Ti kapusok, hogy érzitek, összességében nem a mi sorunk a legjobb e poszton? Három csaknem egyformán jó kapus nem több, mint egy sztár?

– Dehogynem, kapusnak a legjobb lenni! Úgy gondolom Évike és Tréfi nagyon jól kiegészítik egymást, nekem pedig célom felnőni hozzájuk tudásban, hogy én is a csapat javára váljak.

– Az utolsó kérdésem kicsit bonyolult, de te jobban látod belülről az erőviszonyokat. Én úgy érzem, nagyon jó a közvetlen utánpótlásunk. Az ificsapatunk a Győrrel rivalizál. Szerinted – természetesen veled együtt – a jövő sokszoros bajnokcsapata lehet ez a fiatal gárda?

– Valóban, az előző szezonban fel tudtunk nőni a győri utánpótlás szintjére. Nagyon szerettünk volna a rájátszásban is nyerni, sajnos most ők voltak a jobbak. De remélem, ezzel a fiatal csapattal egyszer elérünk addig, hogy felnőtt szinten is ilyen izgalmas meccseket vívjunk velük. :) Szeretném, ha már a mostani csapat is sokszoros bajnokká válna, és ezt a hagyományt az ifisták is tudnák folytatni. :)


Fő riválisunk igazolt egy külföldi sztárkapust a meglévő legjobb hazai kapus mellé, félretéve a legjobb ifikapusát. Ki tudja az okát? Nem tudjuk még, ki döntött jól. Mi hét évben, hosszú távon gondolkozunk. A két jelenlegi felnőtt kapusunk mellett most már van egy fiatal "jövőképünk" is. Ne tékozoljuk el. Várjuk be hozzá a többi fiatal tehetséget is az ifiből, s majd úgy 2015-ben készítünk egy mérleget. Hogy hol lesz akkor Lunde? Ki tudja. S hol lesz Pácz Viki? Gondolja mindenki tovább a történetet...

A régi sikereket követően soha, de soha nem volt még ekkora esélyünk a legjobb magyar női kézilabdacsapattá válni. Nem átmenetileg, hanem folyamatában meghatározónak lenni. Pácz Vikinek és társainak ezért van óriási szerepe. Ők jelentik a folytonosságot, a jövőt. Kedves Viki és Társai, Ti lesztek a jövő nagy bajnokai!


handball

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 30., 12:20

Kisvárda a szíve csücske

A debreceni játékos felnőtt karrierjének jelentős részét a Kisvárda Master Good SE csapatában töltötte. Tovább...

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...