Varga József

Üldözéses verseny vár a Lokira tavasszal

A DVSC-TVP-Aquaticum vezetőedzője, Varga József közepesre értékeli csapata őszi szereplését.

2015. január 2. - Hajdú-Bihari Napló (Boros Norbert)

Fotó: Derencsényi István

Varga József szeretné, ha még feljebb jutna irányításával a Loki

Viszonylag nagy átalakuláson ment keresztül a Loki női kézilabdacsapata a nyáron, többek között hat új játékos érkezett Debrecenbe. A klubvezetés - ahol szintén változás történt az előző idényhez képest - a szezon végére a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul a gárda elé. A hétfőn lejátszott békéscsabai mérkőzéssel félidejéhez érkezett a bajnokság alapszakasza, ez jó apropóként szolgált arra, hogy a DVSC vezetőedzője, Varga József értékelje az eddigi szereplést.

- Tizenegy fordulót követően 8. helyen áll a Loki, azaz félidőben teljesítették az elvárást. Elégedett a csapata helyezésével?

VARGA JÓZSEF: - Nem lehetek maradéktalanul elégedett. Volt két meccs, a Vác és a Békéscsaba elleni összecsapás, amit megnyerhettünk volna. Ha ezeket behúzzuk, akkor valóban elégedett lennék.

- Válaszából következik, hogy a mutatott teljesítmény tekintetében is van hiányérzete.

VARGA JÓZSEF: - Ha globálisan nézem a produkciónkat, akkor közepesre értékelem a csapat teljesítményét. A győzelmeket általában nem kell megmagyarázni, így inkább azt emelném ki, hogy voltak olyan találkozók, például a Siófok és a Fehérvár ellen, amikor kifejezetten jól játszottunk, pontot érdemeltünk volna, ám kikaptunk. Ellenben a békéscsabai kudarc nagyon fájó, mert csakis önmagunkat hibáztatjuk érte.

- Kiemelte a viharsarki meccset, ahol azon túl, hogy az ősi ellenfél, ráadásul az egyik közvetlen rivális ellen szenvedtek vereséget. Lehet, hogy akár az alapszakasz végkimenetele

szempontjából is sorsdöntő volt ez a rangadó?

VARGA JÓZSEF: - Messze van még a vége, hiszen félidőben járunk, ám megint saját magunknak köszönhetjük, hogy tavasszal "bravúrkényszerben" kell játszanunk. Amikor a szezon elején kikaptunk a Váctól hazai pályán, akkor már voltunk ilyen helyzetben, azt a bakit az Érd legyőzésével sikerült korrigálnunk. A folytatásban is szükségünk lesz egy olyan csapat legyőzésére, amelyik előttünk áll a tabellán.

- Mi az, ami a legjobban jellemezte, illetve meghatározta a Loki játékát ebben az idényben?

VARGA JÓZSEF: - Amikor jól játszottunk, az általában annak köszönhetjük, hogy 3-4 játékosunk kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt elő. Viszont ez hosszú távon, illetve klasszis csapat ellen kevés, ott mindenkitől átlagon felüli produkció kellene. Ezzel a kerettel nem elég, ha csak négy játékosunk játszik jól. Ráadásul kevés a komplex, támadni és védekezni egyaránt nagyon jól tudó játékosunk, s emiatt szűk a védekezési repertoárunk.

- Miben fejlődött a csapat tavaly óta?

VARGA JÓZSEF: - Futómennyiségben és minőségben mindenképpen előrébb léptünk, s lerohanásokból is több gólt lőttünk, mint az előző szezonban.

- Egy csapat játékát nagyban befolyásolja, hogyan teljesítenek az átlövők támadásban. Elégedett az ezen a poszton játszókkal?

VARGA JÓZSEF: - Továbbra sincs olyan klasszikus átlövőnk, aki akár 11 méterről is bátran és eredményesen tudna lőni - s ez probléma. Liliana Gorilszkát erre a posztra igazoltuk, de idővel beállós lett belőle. Rájöttünk, hosszú távon tévedés lenne átlövőként pályára küldeni,

persze előfordulhat, hogy szakaszonként még kaphat úgy lehetőséget. A másik új szerzeményünk, Bárány Krisztina óriási kérdőjel a számomra, nagyon bízom benne, hogy tavasszal sokkal jobb formát mutat. Sopronyi Anett gyenge kezdés után magához tért, több meccsen is hozta a tőle elvárhatót.

- A jobb oldali átlövő, Karnik Szabina remekül kezdte az idényt, ám utána visszaesett a teljesítménye. Mi áll a formahanyatlás mögött?

VARGA JÓZSEF: - Ha nincs teher Szabinán, akkor nagyon jó játékra képes, viszont amikor már húzóemberként számolnánk vele, túl nagy a nyomás rajta, s ez negatív irányba hat a produkciójára. Ez mentális probléma, amin már dolgozik a játékos és egy szakember, de ez nem olyan dolog, amin egyik napról a másikra változtatni lehet.

- Az új játékosok miként váltották be a hozzájuk fűzött reményeket?

VARGA JÓZSEF: - Kelemen Éva és Horváth-Pásztor Bettina új színt hozott a csapat életébe, illetve versenyhelyzetet teremtett a posztján, ami nagy hasznára lett a Lokinak. Velük mindenképpen erősödtünk! Gorilszka beállóban jól teljesít, bár vannak még kommunikációs hiányosságok, ami miatt egy-egy játékhelyzetben még nem úgy reagál, ahogy kellene. Bobana Klikovac egy fiatal és tehetséges játékos, de még nem tudja azt a formát hozni, ami benne van. Ebben közrejátszik a kora, illetve, hogy most először légióskodik, szokatlan neki, hogy a hazájától távol kell élnie. Bárány Krisztinát már elemeztem, míg Sirián Szederke sérülés miatt még nem léphetett pályára bajnokin.

- December közepén visszatért a DVSC-hez Marincsák Nikolett, a klub saját nevelésű játékosa. Milyen szerepet szán az ifjú tehetségnek?

VARGA JÓZSEF: - Alkalmas lehet arra, hogy Kudor Kittit tehermentesítse. Emellett Nikivel bővült a lehetőségeink tárháza.

- Kik azok a játékosok, akiket mindenképpen dicséret illet az őszi szezon után?

VARGA JÓZSEF: - A két kapusunkat, Horváth-Pásztor Bettinát és Lajtos Nórát mindenképpen! De kiemelném még Kudor Kittit, Sopronyi Anettet és Kelemen Évát is, illetve egy-két meccstől eltekintve Siska Pálma is húzóembere volt a csapatnak.

- Miben kell előrébb lépnie a csapatnak, hogy biztosan a középmezőnyben végezzen az alapszakasz után?

VARGA JÓZSEF: - Lényegében mindenben fejlődnünk kell. Bár sokat javultunk a különböző futások terén, még dinamikusabb csapatot szeretnék a pályán látni. A közvetlen indításból lőtt góljaink számát jó lenne növelni, ahogy az átlövésből szerzett találatokét is. Fontos lenne az is, hogy kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtsunk csapatszinten.

- A sérült játékosokra mikortól számíthat?

VARGA JÓZSEF: - Vörös Bettina már egészséges, bevethető állapotban van. Lajtos Nórának a térde rakoncátlankodik, amivel az a legnagyobb baj, hogy nem lehet tudni, konkrétan mi okozza a problémát. Sirán Szederke felépülése jól halad, várhatóan a rájátszásban pályára léphet.

- Január 7-én, a Fehérvár elleni meccsel folytatódik a bajnokság. Milyen tavasz vár a Lokira?

VARGA JÓZSEF: - Ami bizonyos, hogy nagyon nehéz idényünk lesz! A céljaink eléréséhez valamennyi csapatot le kell győznünk, amelyik jelenleg mögöttünk áll a tabellán, s bravúros győzelmekre is szükségünk lesz. Biztos vagyunk benne, hogy az üldözőink, a Mosonmagyaróvár és a Vác mindent elkövet majd, hogy megelőzzön bennünket, de ehhez nekünk is lesz pár szavunk! Egy biztos, egyetlen meccsünk sem lesz könnyű!


Boros Norbert

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Vezetőedző adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...