Baraksó Ildikó

Baraksó Ildikó

A kitűnő átlövő Bp. Spartacus-BHG "útvonalon" került Debrecenbe 1982-ben. Pszichológusnak tanult, újságíróként is dolgozott. 2020-ban hunyt el.

2023. július 12., 17:40 - sportstatisztika.com (Tóth András Balázs)

Fotó: Iklódy János

KLTE-JATE, azaz Debrecen-Szeged egyetemek közötti mérkőzés, 1985. Baraksó átlövés közben.

Ildikó családja nagyhalászi származású volt, de ő Nyíregyházán született 1959. július 31-én. Már 13-14 évesen játszott a felnőtt megyei bajnokságban, a Nyíregyházi UNIVERSIL csapatában. 1972-ben, a pályaavató mérkőzésükön 24-0 (7-0) arányban győztek a Rakamazi Spartacus ellen, ő is lőtt 2 gólt.

Budapestre került, az 1977-es OIK (azaz Országos Ifjúsági Kupa) küzdelmei során már a Bp. Spartacus játékosa volt. A következő évben felnőtt NB I-es mérkőzéseken is pályára lépett, a legendás Szpari-edző, Szabó István irányítása alatt.

1979-ben igazolt a BHG SE (korábban Bp. Híradástechnika és Beloiannisz) csapatába, ahol három szezonban is rendszeresen játéklehetőséget kapott Nádori Pál vezetőedzőtől, 48 meccsen 63 gólt szerzett. A debreceniek ellen is általában jól ment neki a játék, pl. 1980. április 20-án a DMVSC-BHG SE (16-15) meccsen 7 gólt is szerzett.

A BHG azonban kiesett az élvonalból, így 1982-ben a Lokiba igazolt (a szintén akkoriban érkező Komáromi Ákos kezei közé). Márciusban a csapattal tartott a vidékbajnokság pécsi fordulójára, ahol pl. az Ózd ellen 3 gól fűződik a nevéhez. Az áprilisi első fordulóban már az NB I-ben is szerepet kapott, majd összesen 14 mérkőzésen játszott és ezeken 4 gólt szerzett. A klub által bérelt lakásban lakott a szintén nyíregyházi születésű Tóth Ildikóval.

A következő szezonban csak a vidékbajnokságban jutott szóhoz. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre jelentkezett, pszichológiát tanult. A csapattárs Szarvas Anikóval egy évfolyamra jártak. A DMVSC közben elengedte, a Debreceni Medicor csapatába igazolt 1984-ben, majd az egyetemmel párhuzamosan a hajdúböszörményi NB II-es csapatban is játszott 1986-ban.

Érdekes fejezet az életében, hogy '85 tavaszán egy hónapot töltött a Szovjetunióban. Egészen pontosan Krasznodarban, egy egyetemi program keretein belül, ahol napi nyolc órában oroszul tanult. Bátran bejelentkezett a helyi kézilabda csapathoz, az előző évi országos ezüstérmeshez, hogy az egy hónap se teljen mozgás nélkül.

Élményeiről egy kitűnő tudósítást küldött haza, amit a Hajdú-Bihari Napló meg is jelentetett. Ekkoriban már újságíróként is dolgozott, a legendás Csubák Zoltán mellett. Tudósításokat írt, interjúkat készített, sok cikk jelent meg a neve alatt a megyei napilapban 1984 és 1987 között.

Később Budapestre költözött, édesanyjával élt, saját családot nem alapított. 61 éves korában, 2020-ban hunyt el.


Az 1981-es BHG SE. Baraksó leghátul, félig takarásban.


Tóth András Balázs

Forrás: sportstatisztika.com

Játékos adatlapja: sportstatisztika.com

Friss hírek

május 25., 20:04

Nem bírtuk a végét

Hiába játszott bő 40 percig kiválóan a DVSC SCHAEFFLER a bajnok és kupagyőztes Ferencváros otthonában, egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a fővárosiak megnyerjék a mérkőzést. Ezzel matematikailag is eldőlt, hogy a negyedik helyen végzünk a bajnokságban. Tovább...

május 24., 17:00

A bajnokcsapat otthonában zárjuk a szezont

Egy hosszú és fárasztó szezon utolsó felvonása következik a debreceni lányok számára szombaton, az Elek Gyula Arénában, a már biztos aranyérmes Fradi otthonában. A találkozót az M4Sport+ élőben közvetíti! Tovább...

május 22., 20:43

Kézilabdaünnep majdnem bravúrral

Ismét óriási mérkőzést játszott a DVSC SCHAEFFLER a Győr ellen. Az utolsó percig kérdéses volt, hogy melyik csapat nyer, de megint az ETO-nak volt szerencséje. Tovább...

május 21., 17:38

Újabb bravúrra várva!

A szezon utolsó hazai meccsét játssza szerda délután, 18 órakor a DVSC SCHAEFFLER a Győri Audi ETO KC ellen. Minden jegy elkelt, így telt ház lesz a rangadón, amelyen a debreceni lányok folytatnák 11 meccses győzelmi szériájukat! Tovább...

május 11., 21:04

Csodás közegben sima győzelem!

Sok hibával kezdtünk az újonc Kozármisleny otthonában, a folytatásban azonban érvényesült a papírforma. Tovább...